Kuchnia 安i徠eczna 2009

dro盥穎we

czwartek, 23 lipca 2009

To nie by pi瘯ny dzie - 瘸den taki z gatunku tych s這necznych, letnich i ciep造ch. Obudzona zosta豉m melodyjk z kom鏎ki - do嗆 wczesna pobudka (no dobra, nie wczesna - tylko co ko這 9 rano...) to taki m鎩 patent na lato, 瞠by nie sp璠zi go ca貫go w鈔鏚 ko責er, poduszek i spl徠anych marze sennych. Mimo og鏊nej ciemno軼i za oknem, nie zag喚bi豉m si jednak w ten 鈍iat z powrotem a wygrzeba豉m 鄉ia這 z tych sennych reali闚, za這篡豉m kr鏒kie spodenki (bo najlepsz obron jest atak, co nie?), chwyci豉m kurtk (na wypadek, gdyby gro幡ie wygl康aj帷e chmury postanowi造 jednak rozerwa si na miliony deszczowych drobinek), a drug r瘯 rower i ju mnie by這!

A gdy wraca豉m ko這 po逝dnia, kurtka nie by豉 ju ani troch potrzebna, 瘸r la si z nieba, a nagrzana rama roweru dzia豉豉 na mnie jak marchewka na os豉, p璠zi豉m jak szalona, 瞠by m鏂 otworzy zamra瘸rk, wyci庵n望 kostki lodu w kszta販ie rybek (a dzi kupi豉m jeszcze foremki-kwiatki, wyobra瘸m ju sobie ca陰 lodow armi, kt鏎a wkr鏒ce zaw豉dnie moj kuchni!), wrzuci do smakowej (czarny bez, hibiskus, aloes) wody i delektowa si t mro幡 chwil.

P騧niej by這 jeszcze lepiej. Z szafki wyci庵n窸am p瘯at torebk m彗i, szklany s堯j z cukrem i taki sam s堯j z m彗 ziemniaczan. Do lod闚ki si璕n窸am po jagody...

Przygotowane dzie wcze郾iej dro盥穎we oblepia這 d這nie, misk i blat kuchenny, dawa這 jednak za wygran po podsypaniu m彗. A ja to ciasto zagniata豉m i zagniata豉m, obraca豉m w d這niach, to nak豉da豉m jagodowego farszu, to zn闚 podsypywa豉m m彗.

Wok馧 roznosi si pi瘯ny i jedyny w 鈍iecie zapach pieczonych jagodzianek.


Jagodzianki z waniliow kruszonk (w ramach akcji 'Zabawa z dro盥瘸mi')

Sk豉dniki na zaczyn:

  • 50g swie篡ch dro盥篡
  • 1/2 szklanki wody
  • 造磬a cukru



Sk豉dniki ciasto:

  • 450g m彗i
  • szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 100g stopionego i przestudzonego mas豉 (p馧 kostki)
  • 1/2 szklanki mleka


Sk豉dniki na nadzienie:

  • jagody (jak najwi璚ej! u mnie oko這 450 - 500g)
  • 3 造磬i cukru
  • 造磬a m彗i ziemniaczanej


Sk豉dniki na waniliow kruszonk:

  • 50g mas豉
  • 50g cukru
  • 75g m彗i pszennej
  • 25g budyniu


Zaczyn:

Wod zagotowa i przestudzi (ma by ciep豉, ale nie gor帷a), wrzuci pokruszone dro盥瞠 i wsypa 造磬 cukru. Pozostawi do wyro郾i璚ia (oko這 15 minut).

Ciasto:

Jajka roztrzepa z cukrem, wla do miski (mo瞠 by miska od miksera). Doda dro盥瞠 i roztopiony t逝szcz. Wsypa m彗 i wyrabia. Dolewa mleko a do uzyskania odpowiedniej konsystencji. S 3 sposoby wyrabiania: je郵i kto jest bardzo ambitny albo chce po獞iczy mi窷nie palc闚, mo積a wyrabia r璚znie, mo積a mikserem, a mo積a te, co jest naj豉twiejsze, maszyn do chleba. Odstawi w ciep貫 miejsce a podwoi obj皻o軼 lub po prostu zostawi je w tym ciep造m miejscu na noc.

Nadzienie:

Jagody dok豉dnie wymiesza z cukrem i m彗 ziemniaczan.

Kruszonka:

Mi瘯kie mas這, cukier, budy i m彗 wsypa do miski, szybko gnie嗆 palcami do momentu, kiedy utworz si okruszki.

Gdy ciasto podwoi swoj obj皻o嗆, podzieli na ma貫 cz窷ci, rozp豉szczy je i na 鈔odek ka盥ej na這篡 nadzienie, uformowa na kszta速 bu趾i i posypa kruszonk. Piec w temperaturze 180ºC przez oko這 20 minut. Z podanych proporcji wychodzi oko這 15 jagodzianek.

Smacznego ;)!

Ps. Jeszcze jedna fotka. Znalezione dzi w ogr鏚ku:


niedziela, 10 maja 2009

Blady 鈍it. Ze snu budz si pierwsze ptaki i owady (je郵i chcesz zadba o sw鎩 gatunek, musisz non-stop robi mi鏚 - prawa natury!) i rozpoczynaj帷 leniwie sw porann ari witaj si z sow, kt鏎a po udanej nocy wraca do gniazda na spoczynek. Zawsze by豉 zadowolona z miejsca, w kt鏎ym znajduje si jej dziupla. S御iadowa豉 bowiem z do嗆 du膨 chatk pokryt drewnianym dachem, z kt鏎ym wsp馧gra造 okna z niebieskimi okiennicami i koronkowymi zas這nkami. Za tym swojskim domkiem snu si jednak cie tajemnicy; mo瞠 to bluszcz dawa mylne z逝dzenie groteskowo軼i?

Sowa zanurkowa豉 i bezb喚dnie trafi豉 do gniazda. Kwintesencj udanej nocy b璠zie przespany dzie, a przy porannej ko造sance zasn望 nie jest wcale tak trudno...

Niebieskie okiennice by造 otwarte na 鈍iat, k徙a造 si w promieniach s這鎍a, wpuszczaj帷 przy tym mn鏀two 鈍iat豉 do wn皻rza domu. Tam ju od dawna trwa dzie. Gospodyni - jakie to zobowi您uj帷e s這wo! - z rado軼i wystawia豉 twarz na spotkanie ze s這鎍em i wdycha豉 tak d逝go oczekiwane majowe powietrze. Po wczorajszym deszczu pachnia這 jeszcze pi瘯niej, orze德iaj帷o.

Rozgrza豉 stary piec kaflowy i przy radosnym brzmieniu codziennego "Kiedy ranne wstaj zorze...", zabra豉 si za zagniatanie bu貫czek. Naturalnie, mleko i jaja by造 z w豉snej fermy; m捫 wydoi krow, wnuczek jeszcze wczoraj podkrad kurom jajka.

Nim zapia pierwszy kogut, ciep貫 pachn帷e bu貫czki sta造 ju na stole. Gospodyni otar豉 o fartuch r璚e z m彗i, u鄉iechn窸a si i spojrza豉 z niek豉man rado軼i na domownik闚 obudzonych najwspanialszym zapachem prawdziwego domowego pieczywa. Chyba jutro trzeba b璠zie upiec kolejne dwa tuziny bu貫k...

Nocne bu貫czki

Przepis na te cudne bu趾i cytuj za Atink, pogrubione = moje zmiany :).

Sk豉dniki na oko這 12 du篡ch bu貫czek:

  • 3 szklanki m彗i pszennej typ 650 (szklanka - 250 ml), u mnie dodatkowo troch m彗i 篡tniej
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 1 造磬a cukru
  • 40 g dro盥篡
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki mleka
  • 1 造瞠czka soli
  • 1/3 szklankioleju

Dodatkowo:

  • do posmarowania: 1 jajko i mleko
  • do posypania: sezam, mak, siemi ...

Wieczorem:

M彗 (pszenn i ziemniaczan) przesia do miski. W ma貫j miseczce lub fili瘸ncerozkruszy dro盥瞠 i zasypa je cukrem, wla p馧 szklanki mleka. Do m彗i doda 造瞠czk soli, wod, olej i rozpuszczone dro盥瞠 (musz "ruszy").Wszystko wymiesza 造磬, a do po陰czenia si sk豉dnik闚. Nast瘼nie ciasto prze這篡 na blat posypany m彗 i zagnie嗆 przez oko這 5 minut (gdy si klei do r彗, podsypa jeszcze m彗). Przykry misk i zostawi na nast瘼ne 5 minut. Po odpoczynku, wyrobi jeszcze przez oko這 3 minuty. Wyrobione ciasto w這篡 do lekko naoliwionej miski, przykry foli spo篡wcz i wstawi do lod闚ki na ca陰 noc. Powinno du穎 urosn望.

Rano:

Ciasto wy這篡 na blat i podzieli na oko這 12 cz窷ci. Uformowa bu趾i w dowolnych kszta速ach i u這篡 je na blaszce. Przykry 軼iereczk i zostawi do wyro郾i璚ia na oko這 20 minut. Przed w這瞠niem do piekarnika bu趾i posmarowa roztrzepanym jajkiem z odrobin mleka i posypa sezamem, makiem lub siemieniem.

Piec w temperaturze 220ºC, przez oko這 20 - 25 minut. Studzi na kratce.

Smacznego :)!

 

wtorek, 05 maja 2009

Siedz i ws逝chuj si w b瑿ni帷y o szyb deszcz. Kap, kap. Kap, kap. Przejrzyste krople rozbijaj si niczym ma貫 szklane kule o chodnik. O ro郵iny i o kolorowe parasole szarych ludzi spiesz帷ych si na autobus. Bo deszcz to szare smugi b璠帷e podk豉dem dla barw.

Ale ju dawno nie by這 tak szaro. Od trzech tygodni s這鎍e nie dawa這 o sobie zapomnie, wdziera這 si we wszystkie zakamarki. Zmusi這 do zdj璚ia grubego p豉szcza i zast徙ienia go (z powodzeniem!) lekkim wiosennym trenczem. Grube swetry zast徙i豉 zwiewna tunika, a szalik ju dawno schowa si w k帷ie, ze smutkiem wyczekuj帷 kolejnej zimy.

Czerwony s逝pek na termometrze jest jakby nizszy. Trzeba si jako rozgrza... Mo瞠 ciep造 kawa貫k dro盥穎wego? Na otarcie 貫z, na otarcie l郾i帷ych kropel deszczu. Dobre na wszystko. Swoiste panaceum... Do szcz窷cia wystarczy: st馧, wygodne krzes這, talerzyk i dro盥穎we oczywi軼ie. Nie ma widelca, nie ma 造瞠czki. Po co? Dro盥穎we zawsze je si r瘯! Tak przecie smakuje najlepiej.

Deszcz jakby przesta pada...

Dro盥穎we z wi郾iami

Sk豉dniki na zaczyn:

  • 75g swie篡ch dro盥篡 (6,5 造磬i)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 造磬a cukru

Sk豉dniki na reszt ciasta:

  • 750g m彗i (4 i 3/4 szklanki)
  • szklanka cukru (250 g)
  • 4 jajka
  • 100g stopionego i ostudzonego mas豉 (p馧 kostki)
  • 0,5 - 1 szklanki mleka
  • 300g 郵iwek (u mnie dodatkowo dwie 郵iwki ;))


Kruszonka:
  • 250g m彗i (oko這 1,5 szklanki)
  • 125g mas豉 (je郵i u篡je si margaryny - p馧 kostki)
  • 125g cukru (p馧 szklanki)


Mleko podgrza (nie zagotowywa), wrzuci pokruszone dro盥瞠 i wsypa 造磬 cukru. Pozostawi do wyro郾i璚ia (oko這 15 minut).

Jajka roztrzepa z cukrem, wla do miski (mo瞠 by miska od miksera). Doda dro盥瞠 i roztopiony t逝szcz. Wsypa m彗 i wyrabia. Dolewa mleko a do uzyskania odpowiedniej konsystencji. S 3 sposoby wyrabiania: je郵i kto jest bardzo ambitny albo chce po獞iczy mi窷nie palc闚, mo積a wyrabia r璚znie, mo積a mikserem, a mo積a te, co jest naj豉twiejsze, maszyn do chleba. Odstawi w ciep貫 miejsce a podwoi obj皻o軼 lub po prostu zostawi je w tym ciep造m miejscu na noc.

W tym czasie obtoczy 郵iwki w cukrze (je郵i s mro穎ne) i przygotowa kruszonk: m彗, mas這 i cukier zagnie嗆 na ma貫 grudki.

Gdy ciasto podwoi swoj obj皻o嗆 prze這篡 je do formy (20x35cm), na wierzch wy這篡 owoce i posypa kruszonk. Piec w temperaturze 180ºC przez oko這 50-60 minut. Je嗆 ciep貫 w towarzystwie kubka herbaty.

Smacznego :)!

niedziela, 08 marca 2009

Jaki dzi dzie? Ano 8 marca :)! Nasze 鈍i皻o! Dlatego 篡cz wszystkim bloguj帷ym Kobietom u鄉iechu na co dzie, jak najmniej zmartwie i oczywi軼ie sukces闚 kulinarnych. A teraz uwaga! ζpcie, to dla Was :):

Cho ten jest symboliczny [ale nadzwyczaj urodziwy, pi瘯nie si prezentuje w wazonie (ju chcia豉m napisa wagonie :)], jak najwi璚ej takich Wam 篡cz :)! Niech moc b璠zie z Wami ;).

8 marca to ju prawie wiosna. A ta trwa ju na wszystkich blogach: s這neczne zdj璚ia, kolorowe potrawy. Tylko u mnie jeszcze tak zimowo - nale郾iki z czekolad, czekoladowe ciasto, no dobra - galaretka, ale p幡iej zn闚: czekoladowe ciasto, czekoladowe ciasteczka i czekoladowy ry na mleku; co by這 wcze郾iej a si boj spojrze :). Strasznie monotematycznie :)... No ale dzi (a w豉軼iwie wczoraj, ale publikuj je dzisiaj) powsta造 takie mini dro盥鄴weczki. Po這wa (a wszystkich by這 razem 54) zosta豉 zamro穎na, ale jeszcze tego samego dnia odmro穎na i zjedzona :). I, jak na chwil obecn, osta這 ich si 5... Zrobi豉m 3 wersje dro盥鄴wek: z serem i kruszonk, ze 郵iwkami i kruszonk, i z d瞠mem i kruszonk. Zn闚 monotematycznie, ale szczerze m闚i帷 nie wyobra瘸m sobie dro盥鄴wek bez kruszonki :).

Zapraszam wi璚 na moje na dro盥鄴wki:

(ale zastrzegam sobie prawo do wstawienia w najbli窺zym czasie jeszcze jednego czekoladowego ciasta - nie mog豉m si powstrzyma i je dzi zrobi豉m... ;))

 

Dro盥鄴wki

Sk豉dniki na zaczyn:

  • 75g swie篡ch dro盥篡 (6,5 造磬i)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 造磬a cukru

Sk豉dniki na reszt ciasta:

  • 750g m彗i (4 i 3/4 szklanki)
  • szklanka cukru (250 g)
  • 4 jajka
  • 100g stopionego i ostudzonego mas豉 (p馧 kostki)
  • 0,5 - 1 szklanki mleka

Nadzienie I:

  • 郵iwki
  • cukier

Nadzienie II:

  • d瞠m z du篡mi kawa趾ami owoc闚

Nadzienie III (proporcje na 200g sera):

  • 200g twarogu
  • 鄴速ko
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 造zki mi瘯kiego mas豉
Kruszonka:
  • 250g m彗i (oko這 1,5 szklanki)
  • 125g mas豉 (je郵i u篡je si margaryny - p馧 kostki)
  • 125g cukru (p馧 szklanki)


Mleko podgrza (nie zagotowywa), wrzuci pokruszone dro盥瞠 i wsypa 造磬 cukru. Pozostawi do wyro郾i璚ia (oko這 15 minut).

Jajka roztrzepa z cukrem, wla do miski (mo瞠 by miska od miksera). Doda dro盥瞠 i roztopiony t逝szcz. Wsypa m彗 i wyrabia. Dolewa mleko a do uzyskania odpowiedniej konsystencji. S 3 sposoby wyrabiania: je郵i kto jest bardzo ambitny albo chce po獞iczy mi窷nie palc闚, mo積a wyrabia r璚znie, mo積a mikserem, a mo積a te, co jest naj豉twiejsze, maszyn do chleba. Odstawi w ciep貫 miejsce a podwoi obj皻o軼 lub po prostu zostawi je w tym ciep造m miejscu na noc.

W tym czasie obtoczy 郵iwki w cukrze (je郵i s mro穎ne) i przygotowa kruszonk: m彗, mas這 i cukier zagnie嗆 na ma貫 grudki, oraz nadzienie III, czyli mas serow: ser utrze z 鄴速kiem, cukrem i mi瘯kim mas貫m.

Gdy ciasto podwoi swoj obj皻o嗆 wyci望 z niego ma貫 k馧ka. Na 鈔odek ka盥ego na這篡 nadzienie i posypa kruszonk. Piec w temperaturze 180ºC przez oko這 20 minut. Z podanych proporcji wychodzi oko這 54 mini dro盥鄴wek.

Smacznego :)!