Kuchnia 安i徠eczna 2009

pierniki i pierniczki

niedziela, 28 grudnia 2008

Ciasto miodowe, miodownik. U mnie go軼i這 na wigilijnym stole zamiast klasycznego piernika. I spisa這 si 鈍ietnie, o czym 鈍iadcz zadowolone miny degustator闚 ;). Naprawd d逝go utrzymuje 鈍ie穎軼 i z dnia na dzie nie traci na warto軼i. Przepis Nigelli z "Feast" mam od Dorotus.

Sk豉dniki:

  • 500 g m彗i
  • 3 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 140 g jasnego br您owego cukru (w oryginale by這 200 g, ale proponuj zmniejszy ilo嗆)
  • 3 造瞠czki sody
  • 1 造瞠czka przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • 250 g mas豉
  • 300 ml lub 500 g golden syrupu
  • 300 ml mleka

Tortownic 25 cm wy軼ieli papierem do pieczenia. Polecam wy軼ieli w ten spos鏏, by papier tworzy r瘯aw jeszcze nad tortownic (ciasto mocno ro郾ie).

W naczyniu wymiesza m彗, proszek do pieczenia, sod, cukier i przypraw do piernika. W ma造m naczyniu roztrzepa jajka. W rondelku umie軼i mas這 i golden syrup, lekko podrza, byle do rozpuszczenia mas豉 i wymieszania sk豉dnik闚. Doda mleko, wymiesza. Poczeka a przestygnie, po陰czy z jajkami i z m彗. Wla do tortownicy.

Piec oko這 75 - 90 minut w temperaturze 180 - 190ºC do tzw. suchego patyczka.

sobota, 13 grudnia 2008

Pierniczki, kt鏎e, dla mnie, opr鏂z piwa i czekolady, s symbolem Belgi. Rozp造waj si w ustach...

Speculaas(y).

Pierniczki, kt鏎e poda豉 Bajaderka na forum Cin Cin s pyszne... Ale w smaku niezbyt przypominaj TE speculaas(y - zawsze, kiedy z rodzin o nich m闚imy, odmieniamy ;). Mimo to, gor帷o polecam, bo to nie s zwyczajne 鈍i徠eczne pierniki, jakie si wiesza na choince. One maj taki inny posmak, kt鏎ego w klasycznych polskich piernikach nie czu, a przynajmniej ja nie czuj ;).

Chocia poczekamy par dni a zmi瘯n, mo瞠 ich smak si jeszcze zmieni :)?

Albo za grubo rozwa趾owa豉m ciasto?

Pozatym one powinny mie lekko pomara鎍zowy kolor, taki jaki jest u Bajaderki. Ehh, pewnie moja wina ;). Ale to co, najwa積iejsze, 瞠 s pyszne!

Pokusi豉m si te o zrobienie witra篡ka przez wykrojenie dziurki w pierniku i wsypanie do niej kawa趾闚 landrynki. A w豉郾ie... Zna kto na rozkruszenie tej g逝piej landrynki w miar bezbolesny spos鏏 ;)? W ka盥ym razie, po poci璚iu jej no瞠m (kt鏎y teraz pewnie st瘼iony) wsypa豉m owych cz窷ci troch za du穎 i wszystko wyciek這, brudz帷 piernik. Nast瘼nym razem z tymi witra篡kami b璠zie lepiej :)!

Cytuj Bajaderk:

Ciasto (oko這 50 sztuk piernik闚):

  • 170g mi瘯kiego mas豉
  • 2 szklanki br您owego cukru (lu幡o wsypywanego do miarki - nie ubitego!)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bardzo drobno posiekanych migda堯w bez sk鏎ki
  • 2 ly瞠czki cynamonu
  • 1/2 ly瞠czki mielonych go寮zikow
  • 1/2 ly瞠czki sproszkowanego imbiru
  • 1/2 ly瞠czki kardamonu
  • 1/2 ly瞠czki startej galki muszkato這wej
  • 2 ly瞠czki gorzkiego kakao
  • otarta sk鏎ka z jednej cytryny
  • 3 szklanki m彗i
  • 3-5 lyzek mleka


Mas這 dobrze ubi z cukrem, doda jajko, migda造, korzenie i skork z cytryny. Dobrze wymiesza i dodawa stopniowo m彗. Doda tyle mleka aby ciasto by這 do嗆 sztywne ale nie twarde.
Ciasto zawin望 w foli i sch這dzi w lodowce 30-60 minut.

Rozgrza piekarnik do 180C. Rozwa趾owac ciasto na grubosc 4-5 mm i wycinac dowolne kszta速y lub wciska ciasto w fomy do Speculaas. Uklada na wy這穎nej pergaminem blasze i piec 10-12 minut.