Kuchnia 安i徠eczna 2009

desery

niedziela, 05 lipca 2009

Nic mi si nie chce... Ani pisa, ani nawet piec. Jedyny wysi貫k jaki podejmuj w te upa造 to ci庵貫 przebieranie si w str鎩 k徙ielowy i podnoszenie do ust szklanki z zimnym (barrrdzo zimnym!) mi皻owo-czekoladowym ekspresso. Z piank.



Czasem jeszcze obserwuj ludzi - im pora p騧niejsza, tym jest to ciekawsze. Rano na przyk豉d s御iadka wyprowadza w霩ek - spacer闚k na ma陰 rundk z wnuczk do sklepu po 鈍ie瞠 pieczywo i jajka. Po po逝dniu szybko przemyka par kuso odzianych os鏏. Wieczorem za nast瘼uje punkt kulminacyjny - jaki starszy pan ucieka na niebieskim sk豉daku przed burz. No i tak codziennie...

疾by ca趾iem si nie nagrza, robi sobie zimn zup owocow. Czere郾iow dok豉dniej.

I ogl康am morskie zdj璚ia owiewaj帷e mnie ch這dn bryz. Kt鏎e zreszt poni瞠j zapodaj, jak to si par dni temu obieca這 ;).








I ostatnie zdj璚ie, a dla mnie stuprocentowy symbol morza. Nie muszelka, nie pla瘸, ani nawet nie mewa, tylko:


~

To teraz czas na zup - tak akuratnio na ch這dnikow zabaw u Peli. Pyszna, doskonale orze德iaj帷a, no i w zasadzie przepis pochodzi od Asi z Kwestii Smaku. Zmieni豉m to i owo, a ni瞠j przepis z moimi modyfikacjami:


Czere郾iowy ch這dnik

Sk豉dniki (1 porcja):

  • 250 - 300g czere郾i
  • 造磬a soku z cytryny
  • 造磬a cukru
  • 1/3 造瞠czki mielonego cynamonu
  • 1/2 szklanka wody
  • 1/2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 鄉ietana krem闚ka do podania

Czere郾ie wydrylowa, w這篡 do rondelka, doda sok z cytryny, cukier i cynamon. Wla 1/4 szklanki wody, wymiesza i zagotowa. Przykry rondelek i dusi na ma造m ogniu przez 7 minut.

Zmiksowa zup na krem, niekoniecznie idealnie g豉dki, najlepiej blenderem. Przela z powrotem do rondelka, doda m彗 ziemniaczan wymieszan z 1/4 szklanki wody i zagotowa.

Ostudzi i ewentualnie wstawi na troch do lod闚ki, je郵i zupa b璠zie podawana jako ch這dnik. Przed podaniem zrobi kleksy ze 鄉ietanki i udekorowa po堯wkami wydrylowanych czere郾i.

Smacznego ;)!


12:15, olalala77 , desery
Link Komentarze (21) »
niedziela, 21 czerwca 2009

Co tu du穎 pisa... Kalendarz ka盥y ma, wi璚 nie musz chyba przypomina, 瞠 s wakacje (przynajmniej dla uczni闚). A co za tym idzie - z dwudziestocztero godzinnej, doba staje si nagle sze軼io godzinna. Innymi s這wy: paradoksalnie brakuje mi czasu! Jak to dobrze, 瞠 jeszcze 71 dni wolnego... 71 dni 篡cia w powietrzu...

Chc帷 nie chc帷, jako ten pocz徠ek wakacji trzeba uczci. W moim przypadku raczej: nie chc帷 (ale nie protestuj帷). No, allle o tym p騧niej!


~

Nie raz s逝cha豉m opowie軼i o koszmarrrnej owsiance czy nale郾ikowych nieszcz窷ciach podawanych w szkolnych lub przedszkolnych sto堯wkach w do嗆 odleg造ch jak dla mnie czasach, kt鏎e znam na szcz窷cie tylko z opowie軼i. Z przedszkola (a nie chodzi豉m tam zbyt d逝go, taka ju by豉m problemowa, 瞠 nie lubi豉m) mam same mi貫 wspomnienia - je郵i chodzi o kulinaria oczywi軼ie. Mielone klopsiki podsma瘸ne z cebulk i podawane z m這dymi ziemniaczkami z koperkiem, zupa pomidorowa, kt鏎a mia豉 prawo nosi miano "zupy jak u mamy", pachn帷y latem kompot. No i w zasadzie na tym si ko鎍zy lista przedszkolnych potraw, wi璚ej po prostu nie pami皻am. W ka盥ym razie by這 to mi貫 i w niczym nie przypomina這 sto堯wkowego jedzenia z dawnych lat. Dziwi造 mnie tylko niekt鏎e dzieci pij帷e na 郾iadanie kaw zbo穎w. (Kaw? To tak mo積a? Kawa jest dla doros造ch!)


Nigdy w dzieci雟twie nie jad豉m owsianki. Mama sama jej nie lubi豉 (ahh, te szkolne sto堯wki, w kt鏎ych zapewne musia豉 j je嗆...), dlatego te nie gotowa豉 jej mi. Ale jeszcze jeden deser, kt鏎y pozna豉m tak naprawd 2 lata temu, a kt鏎y pokocha豉m od razu. Mianowicie - ry na mleku. Nie wiem czemu tak p騧no...


Wczoraj mama ugotowa豉 ca造 garnek ry簑 na mleku. Tak瞠, chc帷 nie chc帷, z dodatkiem d瞠mu i truskawek, wyszed z tego pyszny deser. Niech te wakacje trwaj jak najd逝瞠j!


Truskawkowo-rabarbarowy ry na mleku


Sk豉dniki (1 niedu瘸 porcja):

  • 3 造磬i ry簑
  • mleko (u mnie oko這 100ml)
  • 1,5 造磬i cukru
  • truskawki i d瞠m (u mnie truskawkowo-rabarbarowy) do podania

Przygotowanie:

Mleko zagotowa, wsypa ry i pos這dzi. Zmniejszy ogie, uchyli troch pokrywk i gotowa do mi瘯ko軼i, co jaki czas mieszaj帷. Gdy ry b璠zie mia odpowiedni konsystencj (mo瞠 by p造nny, kremowy, ale mo積a te poczeka a mleko odparuje - to zale篡 od gustu), zdj望 go z ognia. Podawa z kleksem d瞠mu i truskawkowym sosem (truskawki zmiksowane z cukrem).

Smacznego ;)!


23:18, olalala77 , desery
Link Komentarze (15) »
czwartek, 11 czerwca 2009

Nie lubi monotonii. Codzienne czynno軼i, powtarzane setki razy, wcale nie daj mi satysfakcji. A przecie powinny! Powinnam si cieszy deszczem, mimo 瞠 pada on codziennie. Powinny mnie cieszy zjadane codziennie truskawki. Ale nie ciesz. Mo瞠 dlatego, 瞠 s codzienne...?

22 czerwca zjad豉m na 郾iadanie musli kokosowe z chrunchy czekoladowym,

22 czerwca jad豉m te pierwsze truskawki.

A gdyby tak zapisa codzienno嗆? Dzie po dniu co przecie ucieka, zostawiaj帷 puste dziury w pami璚i. Mo積a je wype軟i tuszem od d逝gopisu lub tysi帷ami uderze w klawisze klawiatury. Mo積a... Ale ja tego nie lubi. Przesz這嗆 to sacrum, co do czego wraca si w najtrudniejszych momentach i o篡wia, smakuje. Przesz這嗆 to uczucia, emocje. Nie da si tego odda za pomoc s堯w.


9 czerwca wsta豉m z u鄉iechem na twarzy. U鄉iecha豉m si do s這鎍a.

7 czerwca jad豉m crumble z cynamonem...


Cynamonowe crumble


Sk豉dniki:

  • p馧 kilo rabarbaru
  • 150g mas豉
  • 150g cukru + 5 造瞠k
  • 300g m彗i
  • 1-2 造瞠czek cynamonu


Rabarbar obra i poci望 na do嗆 ma貫 kawa趾i. Form do pieczenia (u mnie szklane naczynie do zapiekania, 25x30cm) wysmarowa t逝szczem. Mi瘯kie mas這, 150g cukru, cynamon i m彗 wsypa do miski, szybko gnie嗆 palcami do momentu, kiedy utworz si okruszki. Rabarbar wsypa do formy, posypa go 5 造磬ami cukru i przykry kruszonk. Piec w temperaturze 160ºC przez oko這 20 minut.


23:35, olalala77 , desery
Link Komentarze (19) »
niedziela, 07 czerwca 2009

Nie wiem, czy nazwa豉bym si patriotk. Pewnie, 瞠 na Mundialu, Igrzyskach i skokach narciarskich, kibicuj Polakom, ale to jest zwyk貫 poczucie przynale積o軼i, nie ideologia. 3 maja jak co roku wywieszam flag (no dobra, tym razem nie wywiesi豉m - nie mam jeszcze gdzie; a tak w og鏊e: jak si nazywaj te ko趾i, w kt鏎e si wk豉da flag?), tak samo zreszt jak 11 listopada. Mog nawet ubra bia陰 bluzk i czerwone szorty (czerwonych spodni - d逝gich spodni - niestety nie posiadam), b璠zie bardziej od鈍i皻nie. A poza tym, to...

... co mog tak naprawd zrobi? Wiem jedynie, czego nie zrobi: na pewno nie widz si w roli pilota ratuj帷ego bohatersko ojczyzn jedn r瘯, a drug witaj帷ego si ze 鄉ierci. Nie zaatakowa豉bym Arsena逝, a tym bardziej Belwederu.

Ale czy tylko takie gesty 鈍iadcz o patrioty幟ie? Nie, z pewno軼i... A co z rozszerzaniem kulutury polskiej i tradycji? W dzisiejszych czasach wszystko powoli zanika, rozmywa si. Sama 瘸逝j cho熲y tego, 瞠 jest tak wiele s堯w, kt鏎ych nie znam! Co jednak jest w ich poznawaniu, nowym nieodkrytym jeszcze brzmieniu, kt鏎e jest dla uszu jak dzwonki, czy pierwsze truskawki, jak imponderabilia...

Biel i czerwie jest jednak idealnym po陰czeniem. A przynajmniej 鈍ietnie si sprawdza w takim zestawieniu:

Jogurt z truskawkami

Sk豉dniki:

  • 250g jogurtu naturalnego
  • 200g truskawek
  • 2 造磬i cukru
  • ewentualnie mi皻a


Truskawki zmiksowa na sos z cukrem i opcjonalnie z mi皻. Nak豉da do pucharka w kolejno軼i jogurt, sos truskakowy, jogurt, sos truskawkowy... Udekorowa.


00:00, olalala77 , desery
Link Komentarze (22) »
niedziela, 31 maja 2009

Kakao. Ju sama nazwa jest przyjemna: ciep豉, koj帷a, czekoladowa, magiczna... Przypomina mi d逝gie zimowe wieczory roz鈍ietlane ogniem z kominka i roz這篡st zielon choink oplecion sznurem 鈍iate貫k, kt鏎e gasn帷 i zapalaj帷 si, tworzy造 Atmosfer, Atmosfer przez du瞠 "a". Kakao kojarzy mi si z zim. Bo jego zadaniem jest rozgrza, doda otuchy i, mimo 瞠 samo ma nieciekaw barw, kolor闚. O ile lepiej patrzy si na 鈍iat po porz康nym kubku kakao!


Pami皻am k堯tnie o wy窺zo軼i gor帷ej czekolady nad kakao. Zawsze wola豉m to pierwsze, bo tak naprawd wcale nie lubi kakao! Owszem, pi瘯nie pachnie, pi瘯nie brzmi, 鈍ietnie rozgrzewa. Ale to nie to! Kakao jest dla mnie zbyt wodniste, szare, nijakie... Za du穎 w nim mleka (mimo, 瞠 uwielbiam jogurty, twarogi, ry na mleku, owsiank i wiele innych mlecznych produkt闚, samego mleka po prostu nie znosz).


Czekolada...

Czekolada ma charakter, jest bardziej zdecydowana. Nie bez powodu nazywa si gor帷a czekolada! Jest presto a nie lento.W moim rankingu bije kakao na g這w! Tylko w jednym przypadku decyduj si j zamieni na kakao, bo...


...jakie pyszne jest ono w nale郾ikach! Nabiera charakteru, ostro軼i, goryczy... Nie wsp馧gra z nale郾ikiem, nie ukrywa si skromnie pod warstw d瞠mu. To ono nadaje rytm!

A gdyby jeszcze p鎩嗆 na kompromis i zamkn望 w tym nale郾iku co jeszcze? S這dkie co, czekoladowe co... Czekolad! Niech teraz ona straci swoj hardos i rozp造nie si, niech tym razem g鏎 b璠zie kakao!



Kakaowe nale郾iki z czekolad


Sk豉dniki:

  • 1 jajko
  • mleko (do odpowiedniej konsystencji, oko這 1/4 szklanki)
  • m彗a (do odpowiedniej konsystencji, oko這 1/4 szklanki)
  • 1,5 lub 1 duuu瘸 造磬a kakao
  • par posiekanych kostek czekolady


Dodatki:

  • lody waniliowe
  • 100g truskawek
  • 2 造磬i cukru pudru


Jajko wbi do miski, ubija trzepaczk a pojawi si b帳elki, a 鄴速ko z bia趾iem b璠zie dobrze zmieszane. Wla mleko (oko這 1/4 szklanki, ale gdy ciasta b璠zie podejrzanie ma這 - dola), zn闚 ubija a pojawi si b帳elki. Nast瘼nie wsypa m彗 (oko這 1/4 szklanki, ale najlepiej: do odpowiedniej konsystencji), wymiesza tak, aby nie by這 grudek i zn闚 ubija do powstania b帳elk闚 (takie ubijanie zajmuje oko這 p馧 minuty, a naprawd du穎 daje - nale郾iki s mi瘯kie i bardzo puszyste). Sma篡 (ja sma篡豉m bez t逝szczu - na teflonie), a gdy nale郾ik b璠zie ju przewr鏂ony na drug stron, po這篡 na nim par kostek czekolady, kt鏎e w闚czas rozpuszcz si, tworz帷 element nadzienia.

Truskawki zmiksowa z cukrem pudrem na sos, 瞠by by bardziej p造nny mo積a dola troch (1 - 2 造磬i) wody. Na gor帷e nale郾iki wy這篡 lody, zwin望 w rulon i pola sosem truskawkowym.

Smacznego ;)!


13:04, olalala77 , desery
Link Komentarze (21) »
pi徠ek, 08 maja 2009

W pi徠ki zawsze jem obiady na s這dko :). Znaczy zawsze... Od jakiego czasu... Ale tak jest dobrze, raz na tydzie mo積a w ko鎍u zje嗆 i obiad na s這dko, nie ;)? Dzi sma篡豉m pyszne placki czekoladowo - bananowe Liski (polecam posieka czekolad - nie zetrze - wtedy rozpuszcza si i tworzy wr璚z warstw nadzienia w 鈔odku placka; cudo, m闚i Wam!), a tydzie temu, te 鈍ietne, makowo - sezamowe pankejsy Majanki. Pankejsy mo瞠 i to nie by造, bo nie mia豉m ma郵anki i zrobi豉m zwyk貫 nale郾iki z makiem i sezamem, ale "zwyk貫" r闚na si "pyszne"! Id帷 tym tropem, 2 tygodnie temu sma篡豉m jeszcze pancakesy z jab趾ami, te Majanki, ale zdj耩 brak.

Placki jad豉m co prawda na obiad, ale s 鈍ietn propozycj na leniwe weekendowo - majowe 郾iadanie :).

Pankejsy z makiem i sezamem

Sk豉dniki:

  • 2 szklanki m彗i pszennej lub razowej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • p馧 造瞠czki sody oczyszczonej
  • p馧 造瞠czki soli
  • 1/3 szklanki maku (nie mieli)
  • 1/2 szklanki ziaren s這necznika, podsma穎nych
  • 2 i 1/4 szklanki ma郵anki (u mnie mleko)
  • 2 du瞠 jajka
  • 2 造磬i roztopionego mas豉 (pomin窸am)

Wszystkie sk豉dniki wymiesza do po陰czenia. Nie trzeba mikserem, ciasto nie musi by g豉dkie. Sma篡 na minimalnie nat逝szczonej patelni, z obu stron, kilka minut (najlepiej na mniejszym ogniu, zeby w 鈔odku si upiek造, poniewa ciasto jest do嗆 g瘰te).

Podawa na ciep這 lub zimno.

Placki bananowe z czekolad

Sk豉dniki (robi豉m z po這wy porcji):

  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 25 g p豉tk闚 migda這wych
  • 150 g m彗i
  • 1 造磬a cukru pudru
  • 30 g drobno pokrojonej (tak lepiej!) lub startej na tarce czekolady
  • 2 dojrza貫 banany



Banany rozgnie嗆 widelcem, nast瘼nie wszystkie sk豉dniki zmiksowa przy pomocy blendera lub malaksera.
Rozgrza patelni, jej powierzchni spryska olejem.
Nabiera 造磬 ciasto (powinno mie konsystencj g瘰tej 鄉ietany) i sma篡 ok. 1 minuty, nast瘼nie przewr鏂i na drug stron i dosma瘸 kolejn minut.

Smacznego :)!

20:23, olalala77 , desery
Link Komentarze (19) »
 
1 , 2 , 3 , 4