Kuchnia 安i徠eczna 2009

ciasta

pi徠ek, 18 wrze郾ia 2009

Zrywane w po酥iechu, po to, 瞠by do 郾iadania dorzuci co zdrowego,

Zatopione w dro盥穎wym z bia造m lukrem,

Pachn帷e s這dkim pocz徠kiem jesieni.

奸iwki.

Ciasto ze 郵iwkami

Sk豉dniki:

  • 250g mi瘯kiego mas豉 lub margaryny
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 5 jaj
  • nieca豉 szklanka m彗i pszennej
  • nieca豉 szklanka skrobii ziemniaczanej (kartoflanki)
  • opakowanie (48g) budyniu waniliowego
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 300 - 400g 郵iwek





奸iwki umy i obra.

Mi瘯kie mas這 utrze na puch, dodawa po jednym jajku i 1/4 szklanki cukru. Kiedy masa b璠zie jednolita, bez grudek, dodawa po trochu m彗, nast瘼nie skrobi, budy, proszek do pieczenia i aromat.

Na dnie formy u這篡 owoce.

Ciasto przela (jest do嗆 g瘰te) do formy (25x30cm) wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec 30-40 min. w 180ºC. Mo積a posypa cukrem pudrem.

Smacznego ;)!

22:19, olalala77 , ciasta
Link Komentarze (22) »
wtorek, 08 wrze郾ia 2009


Wsta豉m o poranku. Ogromna tarcza blado-pomara鎍zowego s這鎍a o鈍ietla豉 m鎩 pok鎩, przedzieraj帷 si przez par milimetr闚 szk豉 w oknie. Obudzi豉m si 3 minuty przed zadzwonieniem budzika.

Id帷 chodnikiem i zawadzaj帷 nogami o pierwsze tej prawie-jesieni 鄴速obr您owe li軼ie, wpad豉m na par pomys堯w.

Jednym z nich by豉 ch耩 zatrzymania wielkiego pomara鎍zowego s這鎍a, kt鏎e grza這 mi w plecy i wyrywa這 z g喚bokiego snu. Zupe軟ie jak w lipcu. Gdyby si tylko da這, zamkn窸abym je w naj豉dniejsze s這iczki, jakie mam w domu i ustawi豉 w widocznym miejscu, najlepiej w jadalni, nad sto貫m. Wtedy przez ca陰 zim i p馧 jesieni (pierwsze p馧 jest do嗆 s這neczne), nie wygl康a豉bym z przestrachem na powity ca逝nem ciemno軼i 鈍iat za oknem, tylko z u鄉iechem, wpatrywa豉bym si w moje ma貫 s這鎍e.

Drugi pomys by bardziej realny, cho jednocze郾ie nierealny. Marzy豉m o tym, aby jakim tajemniczym sposobem zwi瘯szy m鎩 czas. Czas wolny. Bo ostatnio nie wiele go mam, a prawde m闚i帷, to nie mam wcale. Nie mog sobie pozwoli na takie czynno軼i jak wpatrywanie si w gwiazdy,

uganianie za motylami

i szeroko poj皻 beztrosk.

Trzecim pomys貫m by這 za to co bardziej przyziemnego. Marzy mi si kosz gruszek. Nie siatka gruszek, nawet nie worek, to musia by w豉郾ie kosz. Bo to tak 豉dnie brzmi, niby ze sob koliduje, a jednak wsp馧gra. Zupe軟ie jak wstawanie o poranku. Nikomu si nie chce, ale kiedy ju to zrobi, wystarczy tylko, 瞠 spojrzy na s這鎍e, a ju wszelki trud zostanie wynagrodzony.

畝dnego planu nie uda這 mi si spe軟i. Pi瘯ne s這iczki sm皻nie stoj, czekaj帷 na coraz to mniejsze promyki s這鎍a, czas ucieka jakby si bawi w berka, a zamiast kosza gruszek mam siatk gruszek.

I tabliczk czekolady.

No i przyznam si jeszcze do czego. Te sm皻ne s這iczki wcale nie s takie sm皻ne. Bo wype軟i造 si s這鎍em zakl皻ym w cytrynie.

Bo czy cytrynowy d瞠m nie pasuje do gruszek i czekolady?

Ciasto gruszkowo - czekoladowe

Sk豉dniki:

  • 200g margaryny
  • 1 szkl m彗i pszennej
  • 1 szkl skrobii ziemniaczanej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/4 szkl cukru
  • 5 jajek
  • 4 duuu瞠 造磬i kakao
  • par gruszek
  • p馧 tabliczki czekolady pokrojonej w kawa趾i


Na wierzch:

  • d瞠m cytrynowy (mo積a zast徙i innym, wa積e, 瞠by komponowa si z gruszkami i czekolad jednocze郾ie)
  • p馧 tabliczki czekolady
  • 1/4 - 1/2 szklanki mleka


Gruszki umy i obra.

Mi瘯kie mas這 utrze na puch, dodawa po jednym jajku i 1/4 szklanki cukru. Kiedy masa b璠zie jednolita, bez grudek, dodawa po trochu m彗, nast瘼nie skrobi, proszek do pieczenia i kakao. Na ko鎍u wmiesza kawa趾i czekolady.

Na dno formy pouk豉da gruszki i zala czekoladowym ciastem.

Piec 35-50 min. w 180ºC. Po wyj璚iu z piekarnika odwr鏂i na drug stron (lub poczeka jakie p馧 godziny a skl窷nie). Czekaj帷 a nieco przestygnie, rozpu軼i p馧 tabliczki czekolady ze szklank mleka. Na wp馧 ostudzone ciasto posmarowa d瞠mem i pola polew czekoladow.

Smacznego ;)!


22:35, olalala77 , ciasta
Link Komentarze (11) »
poniedzia貫k, 31 sierpnia 2009

Biszkopt piecze si o poranku. Wstaje si wraz ze s這鎍em i wdychaj帷 rze鄂ie powietrze zza okna, przyodziewa w puszyst mg喚. Spijaj帷 z li軼i mieni帷e si w blasku s這鎍a t璚zowe koraliki rosy, biegnie si do brzoskwiniowego drzewka. 疾by biszkopt si uda, owoce musz by 鈍ie瞠 i dojrza貫, ze s這dk sk鏎k zabarwion smakiem letniego s這鎍a. Jedn po drugiej, brzoskwini odk豉da si do wiklinowego koszyka, ostro積ie, nied逝go wyl康uje przecie w najwspanialszym cie軼ie 鈍iata.

Otwiera si s這ik z chrupi帷ym (nie nowy czekoladowy batonik, nie paprykowe czipsy, nawet nie orzeszki w karmelu, to w豉郾ie cukier jest chrupi帷y!) cukrem. 安ietliste refleksy przedostaj si przez szk這 i sprawiaj, 瞠 bia貫 kryszta趾i skrzypi.

Skrzypi za ka盥ym poruszeniem s這ja,

skrzypi w z瑿ach

i w kubku pe軟ym herbaty.

Tu obok stoi m彗a, wspomnienie lata. Wspomnienie piasku przesypywanego z r瘯i do r瘯i, jak w klepsydrze. I skrzypi帷ego jak cukier wiatraka, kt鏎y kiedy, pe貫n k這s闚 z這tych zb騜, m鏬 mieli pszenic. W ten spos鏏 powsta陰 m彗 sypa這 si do du篡ch bia造ch wor闚 i zawi您ywano sznurkiem, chyba po to, by dzi mie przed oczami wizj kr皻ej, piaszczystej 軼ie磬i, po kt鏎ej 篤awo kroczy m篹czyzna w bieli, nios帷y na plecach worek. Gdzie za sob ma wiatrak, po kt鏎ym ganiaj myszy, a na horyzoncie widzi wschodz帷e s這鎍e. A on gna, bo 穎na w domu chce upiec chleb. Nic to, 瞠 zaraz zn闚 b璠zie musia wraca do wiatraka i zn闚 mieli, najwa積iejszy przecie ten poranny, codzienny chleb, kt鏎ego cz窷ci jest on sam.

Po d瑿owym stole turlaj si jajka, zag喚biaj帷 w niebezpiecznych szparach i mijaj帷 drewniane s瘯i. I ich historia malowana jest s這鎍em.

No i jeszcze mas這, i wizja wiejskich kobiet z g這wami omotanymi chustami, odzianych w czerwone sp鏚nice z czarnymi pr璕ami si璕aj帷e a do ziemi. Przed nimi stoi drewniana misa pe軟a t逝stej 鄉ietany, kt鏎a niebawem zamieni si w pachn帷e mas這.

Mas這!?

Biszkopt!?

No dobrze, ciasto ostatecznie mo積a nazwa prawie-biszkoptem, t逝macz帷 瞠 biszkopt nie potrzebuje t逝szczu, bo najlepiej smakuje w tortach osnutych ma郵anymi masami.

A po upieczeniu wystarczy opr鏀zy go lekko cukrem pudrem. I tyle, i ju.

Oto jest idealny przepis na biszkopt. Prawie-biszkopt.

Biszkopt nie-biszkopt


Sk豉dniki:

  • 250g mi瘯kiego mas豉 lub margaryny
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 5 jaj
  • nieca豉 szklanka m彗i pszennej
  • nieca豉 szklanka skrobii ziemniaczanej (kartoflanki)
  • opakowanie (48g) budyniu waniliowego
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 300 - 400g brzoskwi


Brzoskwinie umy i obra.

Mi瘯kie mas這 utrze na puch, dodawa po jednym jajku i 1/4 szklanki cukru. Kiedy masa b璠zie jednolita, bez grudek, dodawa po trochu m彗, nast瘼nie skrobi, budy, proszek do pieczenia i aromat.

Ciasto przela (jest do嗆 g瘰te) do formy (25x30cm) wy這穎nej papierem do pieczenia. Na wierzchu u這篡 brzoskwinie. Piec 30-40 min. w 180ºC. Posypa cukrem pudrem i je嗆, p鏦i ciep貫 :).

Smacznego ;)!




Ps. A tu by豉m, kiedy mnie nie by這:


Kto wie, gdzie ;)?

19:53, olalala77 , ciasta
Link Komentarze (17) »
鈔oda, 01 lipca 2009

Ju jestem!

Lubi takie kr鏒kie (4-dniowe zaledwie) wyjazdy, po kt鏎ych zostaje jednak masa wra瞠. 370 zdj耩 (zrobionych przez pierwsze 2 dni), par muszelek, kilka ziarenek piasku w torbie. Ba, jeszcze r瘯aw bluzki mokry jest od s這nej morskiej wody...

Teraz porz康kuj zdj璚ia. Na wi瘯szo軼i z nich g堯wn rol odgrywa kolor b喚kitny, mieszaj帷y si z blado鄴速ym piaskiem i promiennym s這鎍em. Mam te kilka fotek muszli i pi鏎, statk闚...

Par zdj耩 czere郾i i nadmorskich truskawek, kilka zdj耩 ufo. 畝逝j jednego - podczas pobytu nad morzem nie jad豉m ryb!



Truskawkowy sernik na zimno Dorotus + moje zmiany


Sk豉dniki na sp鏚:

  • 150 g digestive w gorzkiej czekoladzie (u mnie 300g)
  • 70 g orzech闚 w這skich (pomin窸am)
  • 40 g mas豉 (u mnie 80g)
Wszystkie sk豉dniki umie軼i w malakserze i zmiksowa na mokry piasek. Tortownic o 鈔ednicy 21 cm (u mnie 26) wy這篡 papierem do pieczenia, mas ciastkow wcisn望 w sp鏚, wyr闚na.



Sk豉dniki na mas
(je郵i wszystkie b璠 prosto z lod闚ki, sernik szybciej st篹eje):
  • 500 g 鈍ie篡ch truskawek (u mnie p馧 na p馧 z poziomkami)
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka 鄉ietany krem闚ki
  • 1/4 - 1/2 szklanki cukru
  • 2 - 2,5 造磬i z czubem 瞠latyny
  • 1/4 - 1/3 szklanki wody

疾latyn rozpu軼i w minimalnej ilo軼i gor帷ej wody (1/4 - 1/3 szklanki). W du瞠j misce umie軼i truskawki, sok z cytryny, jogurt, krem闚k (nie ubijamy jej wcze郾iej), cukier, 瞠latyn (mo瞠 by jeszcze ciep豉). Wszystko zmiksowa blenderem na g豉dk mas. Wyla na sp鏚 ciastkowy i w這篡 do lod闚ki do st篹enia. Przed podaniem udekorowa.

Sernik truskawkowy jest moj ostatni (i sp騧nion) propozycj w ramach zabawy 'Sezon Truskawkowy'.

23:32, olalala77 , ciasta
Link Komentarze (16) »
鈔oda, 17 czerwca 2009

Ostatnimi czasy du穎 my郵 o postrzeganiu 鈍iata przez pojedynczych ludzi. 疾 ka盥y ma swoje indywidualne, niespotykane cechy, umiej皻no軼i, kt鏎e wyr騜niaj go z t逝mu. Tak po prostu.


Moja mama opowiada豉 mi kiedy, 瞠 w dzieci雟twie, wyobra瘸j帷 sobie litery, do ka盥ej z nich przypisywa豉 kolor. Pr鏏owa豉m to sobie wyobrazi, ale jedyne, co przychodzi這 mi do g這wy, to wielka czerwona litera "a" w 鄴速e do嗆 nieregularne kropki. Szkoda. Na pewno zabawnie jest widzie oczami wyobra幡i barwny ta鎍z帷y alfabet podskakuj帷y w rytm humoru.


Jest jednak co, co mog 鈍iadomie nazwa moj cech.

Czuj帷 zapachy, automatycznie przyporz康kowuj do nich smak, to znaczy, 瞠 poziomki smakuj dok豉dnie tak jak pachn, a w帷haj帷 truskawk mam wr璚z uczucie, jakbym ju j zjad豉. Podoba mi si to.




Jakie zapachy i smaki tutaj mamy?

Czerwcowe poziomki przeplataj帷e si z nabrzmia造mi s這鎍em truskawkami i z kwaskowatym rabarbarem. To wszystko otulone delikatn bezow piank i ulokowane na warstwie krrruchego ciasta (ahh, jak ja je lubi!). Wprawny degustator wyczuje tu jeszcze jajeczn biszkoptow warstw (bo 鄴速ka, bo 鄉ietanka...).

I nie trzeba tu nawet wyostrzonego zmys逝 w璚hu, aby bez wahania poprosi o dok豉dk...


Bajaderkowe ciasto z rabarbarem i truskawkami



Ciasto:

1 3/4 szklanki maki
2 lyzki cukru pudru
1/2 kostki masla

Nadzienie:

1 1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki maki
szczypta soli
6 zoltek
1 szklanka slodkiej smietanki
4 szlanki rabarbaru, pokrojonego w plasterki
1 szklanka truskawek, pokrojonych w plasterki

Beza:
6 bialek
1/2 szklanki cukru


Make wymieszac z cukrem pudrem i posiekac z maslem az utworza sie drobne grudki. Wsypac te mieszanke na blache 33x23cm i dobrze wcisnac w dno blaszki. Piec okolo 10-12 minut do lekkiego zrumienienia.

W duzej misce wymieszac make, cukier i sol. Zoltka rozbeltac i wymieszac ze smietanka i wlac mieszanke do suchych skladnikow, wymieszac. Dodac rabarbar i truskawki, lekko wymieszac i wylac na podpieczony spod.

Piec w temeraturze 180ºC przez oko這 godzin (u mnie co oko這 30 min. z termoobiegiem). Bialka ubic na sztywna piane, dodawac stopniowo cukier, wylozyc beze na upieczone ciasto i piec az beza sie zrumieni, okolo 10-15 minut. Ciasto wystudzic w zakmni皻ym piekarniku i pokoic na kwadraty.

23:08, olalala77 , ciasta
Link Komentarze (20) »
鈔oda, 03 czerwca 2009

Nie tego oczekiwa豉m po pierwszych dniach czerwca. Nie chcia豉m widzie zap豉kanego 鈍iata! A niestety... Zamiast upa堯w i k徙ieli w promieniach s這鎍a - wiatr i k徙iel w strugach deszczu.


Lubi jednak ws逝chiwa si w r闚nomierne uderzanie kropli o szyb, lubi zapach deszczu. A wiecie czym on pachnie? Nadziej! Wszystko si zieleni, oczyszcza, przekornie (bo deszcz jest taki szary!) nabiera kolor闚. Samo s這鎍e nie stworzy przecie t璚zy!


Tyle, 瞠 nie takiego deszczu si spodziewa豉m. Rozumiem lekki, delikatny jak szept, wiosenny deszczyk wdzieraj帷y si za ko軟ierz i do wn皻rza sanda趾闚. Ciep造 i przyjemny, koj帷y... Zamiast tego co? Burza z piorunami! A moje truskawki (maj zmokn望?)!? A ja !?

To mo瞠 dzi b璠zie jesiennie. Nie podam ciasta z truskawkami, a szarlotk. Nie za這輳 cienkiej bluzeczki, a przeciwdeszczowy p豉szcz. I z nadziej spojrz w jutro. To co, chowamy parasole?


Jab貫cznik mojej babci



Sk豉dniki:

  • kostka mi瘯iego mas豉 lub margaryny (250g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 500 g m彗i (+ troch do podsypywania)
  • 1 jajko i 2 鄴速ka
  • opakowanie cukru waniliowego

Mi瘯ie mas這 lub margaryn zagnie嗆 z m彗, cukrem, jajkiem, dwoma 鄴速kami i cukrem waniliowym.


Sk豉dniki na warstw jab趾ow:

  • oko這 kilogram jab貫k
  • 2 造磬i cukru
  • cynamon

Z jab貫k usma篡 lekk konfitur.

Ciasto podzieli na dwie cz窷ci, rozwa趾owa na rozmiary blachy i przykry konfitur z jab貫k. Na wierzch po這篡 drugi rozwa趾owany placek i porobi dziury widelcem.

Piec oko這 40 min w temperaturze 180ºC.

Ostudzi i polukrowa (proporcje mniej wi璚ej takie: 2 造磬i wody, 4 cukru pudru).

Smacznego ;)!



16:41, olalala77 , ciasta
Link Komentarze (23) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5