Kuchnia 安i徠eczna 2009

rogale

poniedzia貫k, 10 listopada 2008

Jutro 鈍i皻ego Marcina, a dzi pocz徠ek weekendu orzechowego. To naprawd dobre preteksty do zrobienia rogali marci雟kich. A ja, jako Poznanianka, nie mog豉m ich nie zrobi ;).

Podobno kiedy ksi康z kaza swoim wiernym na pami徠k rocznicy 鄉ierci 鈍. Marcina zrobi jaki dobry uczynek. Pewien piekarz b璠帷y w ko軼iele postanowi upiec rogale i rozda je wszystkim ubogim. Od tego dnia co roku obchodzimy to 鈍i皻o, piek帷 rogale. Na ich temat jest wiele legend i mit闚. Dla mnie mitem s unijne przepisy: rogal marci雟ki nie b璠zie rogalem, je郵i nie upiecze si go z ciasta p馧francuskiego lub francuskiego. A tradycyjne rogale prawdopodobnie wypieka這 si z ciasta, kt鏎e ju zagniecione wk豉da這 si do worka i czeka這 a wyp造nie. Chocia dzi ju pewnie nikt nie wie, jak by這 naprawd ;).



Sk豉dniki na ciasto (oko這 30 rogali):

  • 6 造瞠k cukru (90g) + 1 (15g)
  • mleko
  • kostka dro盥篡 (100g)
  • 4 jaja
  • cukier waniliowy
  • 1 kg m彗i
  • 2 kostki margaryny (500g)
  • worek, w kt鏎y mo積a w這篡 ciasto


Stopi na patelni dwie kostki mas豉, w tym czasie do garnuszka wla troch mleka (oko這 30 ml) i wkruszy dro盥瞠 oraz wsypa 造磬 cukru, podgrza, a po chwili zdj望 z ognia. Do miski wsypa pozosta陰 ilo嗆 cukru (4 造磬i) oraz cukru waniliowego i wbi kolejno jajka, ca造 czas ucieraj帷. Wsypa m彗, wla rozpuszczone mas這 i wla wyro郾i皻e dro盥瞠.

Zagnie嗆 ciasto, w這篡 do woreczka (najlepiej z materia逝, cho plastikowy te powinien si sprawdzi) i prze這篡 do nape軟ionej wod misy do czasu, gdy ciasto wyp造nie na powierzchnie (oko這 godziny).


Sk豉dniki na nadzienie:

  • 2 szklanki orzech闚
  • 1,5 szklanki cukru pudru (150g)
  • aromat migda這wy
  • 50 g rodzynek
  • 100g obranych migda堯w
  • 300g bia貫go maku
  • mleko


Mak sparzy, zostawi na jaki czas (najklepiej na ca陰 noc, cho mi musia這 wystarczy jakie p馧 godziny). Migda造 i orzechy zmieli. Wsypa je do miski, doda mak, cukier i aromat, miesza. Masa powinna by g瘰ta na tyle, aby nie mia豉 konsystencji lej帷ej, ale te nie powinna by bardzo mocno zwarta. Najlepiej regulowa to za pomoc mleka. Gdy masa b璠zie gotowa, wmiesza rodzynki.


Dodatkowo:

  • rozbe速ane jajko
  • posiekane migda造 lub orzechy do posypania
  • cukier puder
  • woda


Przygotowanie rogali:

Ciasto podzielone na 3 cz窷ci (im wi璚ej cz窷ci a mniejsze ko這, tym mniejsze b璠 rogale) rozwa趾owa na ko這 lub kwadrat, podzieli je no瞠m na 8 tr鎩k徠闚. Na ka盥y na這篡 nadzienie, zwija od ramion tr鎩k徠闚 do wierzcho趾a. Rogale posmarowa dok豉dnie rozbe速anym jajkiem, mo積a ju teraz posypa orzechami lub migda豉mi. Uk豉da je w kilkucentymetrowych odst瘼ach, gdy troch urosn. Piec przez 30 min w 180ºC. Polukrowa.

21:09, olalala77 , rogale
Link Komentarze (4) »