Kuchnia 安i徠eczna 2009

serniki

poniedzia貫k, 14 wrze郾ia 2009

Mo瞠 nie uwierzycie, ale jest pewien ogr鏚, w kt鏎ym wci捫 rosn truskawki.

To m鎩 ogr鏚.

Ma貫, krwi軼ie czerwone i pachn帷e, takie jakich nie dostanie si na 瘸dnym targu. Przesi彗ni皻e ch這dn nut jesiennego powietrza ukrywaj si mi璠zy li嗆mi i pod skacz帷ymi kroplami szarego deszczu.

Jak ja lubi ten jesienny deszcz! Bo cho jest szary, monotonny i na poz鏎 nieprzyjemny, niesie za sob zmiany.

Zmiany, kt鏎e zauwa篡豉m ju dawno. Podczas porannej toalety wschodz帷e s這鎍e 鈍ieci mi prosto w lustro, odbijaj帷 si z這tym pier軼ieniem na przeciwnej 軼ianie.

A dzi, id帷 do sklepu, znalaz豉m pierwszego kasztana tej jesieni. W swoim zielonym, k逝j帷ym pancerzu prawie wturla mi si pod letnie jeszcze buty. Jego los, tak jak dw鏂h kasztanich pobratymc闚, by przes康zony. Zabior go ze sob! Bo chc jeszcze d逝go czu t pierwsz jesie - nie z這t, a mokr. Tak te lubi.

Teraz, zrywaj帷 truskawki i poziomki, je篡ny i winogrona, nie powracam my郵ami do lata, tylko wybiegam na spotkanie z zim. Jaka ona b璠zie tego roku? O kt鏎ej godzinie za鈍ieci pierwsza gwiazdka?

Niewa積e, my郵. Wrzucam zebrane w豉郾ie owoce do sernika i zamykam oczy, u鄉iechaj帷 si. Bo wiem, 瞠 ka盥y dzie jest lepszy od poprzedniego.


Sernik z bia陰 czekolad i marsem


Czyli m鎩 pierwszy raz w Weekendowej Cukierni. Doda豉m drug warstw i z braku malin, u篡豉m innych owoc闚. I nie zawiod豉m si :). Sernik wygl康a jak zrobiony z puszystej chmurki i rozp造wa si przy ka盥ym k瘰ie. Tego w豉郾ie od nieg o oczekiwa豉m. Jest cudny :).


I warstwa:

  • 200g bia貫j czekolady
  • 500g twarogu
  • 200ml 鄉ietany krem闚ki
  • 750g cukru pudru
  • owoce (u mnie truskawki, poziomki, brzoskwinie, winogrona)

II warstwa:

  • 200g batonik闚 mars + 50g do dekoracji
  • 500g twarogu
  • 200ml 鄉ietany krem闚ki
  • 125g cukru pudru
  • 4 du瞠 造磬i kakao

I warstwa:

Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Tortownic (u mnie o przek徠nej 26 cm) wy這篡 foli aluminiow.
Zmiksowa razem serek, 鄉ietan i cukier. Nast
瘼nie stopniowo, ca造 czas miksuj帷, wlewa ostudzon bia陰 czekolad. Uciera a do po陰czenia si sk豉dnik闚.
Mas przela do tortownicy, wmiesza do niej owoce. Przykry foli i wstawi do lod闚ki na min, 6 godzin, najlepiej na cala noc.

II warstwa (robiona po zastygni璚iu pierwszej):

200g batonik闚 rozpu軼i w k徙ieli wodnej.

Zmiksowa razem serek, 鄉ietan i cukier. Nast瘼nie stopniowo, ca造 czas miksuj帷, wlewa mas z roztopionych batonik闚. Uciera a do po陰czenia si sk豉dnik闚.

Mas wyla na zastygni皻 pierwsz warstw sernika. Udekorowa poci皻ymi na kawa趾i batonikami.

Smacznego ;)!


23:37, olalala77 , serniki
Link Komentarze (20) »
niedziela, 19 kwietnia 2009

Uwielbiam cytrynowe smaki. Po陰czenie kwa郾ego ze s這dkim. Wiosny z latem. Lubi zapach cytryny; orze德iaj帷y i energetyzuj帷y.

Wi璚 jak m鏬豚y nie smakowa mi taki sernik? Cytrynowy (cho nie kwa郾y), delikatny i kremowy. Rozp造waj帷y si w ustach!

Jest moj wariacj na temat Sernika cytrynowego Joanny z CC (cho ja przepis mam go od Atinki). Podaj wi璚 wersj by me :).

Sernik cytrynowy

Sk豉dniki na mas serow:

  • 1,5 szklanka cukru
  • 1 kg sera
  • 6 jaj (osobno bia趾a i 鄴速ka)
  • 1/4 szklanki 鄉ietany 12%
  • 1/4 szklanki oleju
  • aromat cytrynowy
  • sok z po堯wki cytryny
  • 3 kopiaste 造磬i m彗i ziemniaczanej


Sk豉dniki na cukier cytrynowy:

  • sk鏎ka z 3 cytryn
  • sok z 2,5 cytryny (sok z tej jednej po堯wki u篡ty b璠zie do zrobienia masy serowej)
  • 1/2 szklanki cukru


草速ka wbi do miski, ubija i dodawa stopniowo cukier.

W tym czasie zrobi cukier cytrynowy: wycisn望 sok z 2,5 cytryny (pozosta陰 po堯wk od這篡 na p騧niej), doda sk鏎ki z cytryn oraz cukier i zmieli wszystko w m造nku do kawy, blenderze, czy mikserze.

Tak przygotowany cukier cytrynowy doda pod koniec ubjania do 鄴速ek. Do masy jajecznej wla te, ca造 czas ucieraj帷, sok z p馧 pomara鎍zy, 鄉ietan, olej i aromat. Doda ser i miksowa a do po陰czenia sk豉dnik闚. Wsypa 造磬a po 造盧e m彗 ziemniaczan. Ubi bia趾a ze szczypt soli. Wmiesza je delikatnie do masy serowej i przela (b璠zie bardzo rzadkie) do tortownicy (u mnie o 鈔ednicy 26cm.) wy這穎nej na spodzie foli aluminiow.

Piec w temperaturze 180ºC przez 50-60 minut. Po 15 minutach pieczenia mo積a przykry sernik foli aluminiow. Radz te sprawdzi patyczkiem, czy sernik jest upieczony, bo m鎩 po 45 minutach w piekarniku wygl康a na upieczony, ale po sprawdzeniu no瞠m, wcale taki nie by. Studzi w piekarniku. Mo積a posypa cukrem pudrem.

Smacznego :)!

18:37, olalala77 , serniki
Link Komentarze (32) »
poniedzia貫k, 30 marca 2009

Zawsze zastanawia豉m si jakie ciasto najbardziej lubi. My郵a豉m: kruchy jab貫cznik z cynamonem albo inaczej - lekkie, ale pe軟e czekolady, ciasto z czekoladow polew. W ko鎍u jednak stwierdzi豉m, 瞠 nie ma ciasta, kt鏎ego bym nie lubi豉 i uwielbiam je wszystkie na r闚ni. A do czasu...

Gdy zrobi豉m ostatnio sernik wiede雟ki. Dzi瘯i niemu przekona豉m si, 瞠 tak naprawd jestem sernikoholiczk :). Tak mi si wydaje, 瞠 to w豉郾ie serniki lubi najbardziej, cho nie wiem - za tydzie mog twierdzi co innego. W ko鎍u wszystko zale篡 od chwili...

No a poza tym tak jako wysz這, 瞠 zn闚 sernik :). Cho nie mia這 go by do Wielkanocy :)... Ale to nie moja wina, w ko鎍u nie ja kupi豉m to kilo sera, kt鏎e trzeba by這 jako spo篡tkowa :)... A i dobrze si sta這, bo sernik by pyszny!

Sernik z przepisu Agatki, teoretycznie waniliowy, cho taki nie by (nie wiem, co oni k豉d, do tego cukru 'waniliowego', 瞠 waniliowy nie jest...). Chyba czas pomy郵e o nastawieniu ekstraktu wanilowego :)...

Sp鏚:

  • 250g herbatnik闚 (je郵i ciastka s czekoladowe, mo積a pomin望 kakao)
  • 3 造磬i kakao
  • 100g mas豉 (rozpu軼i豉m, bo akurat nie mia豉m mi瘯kiego)

Masa serowa:

  • 1kg sera (u mnie 1kg + 100g)
  • szklanka cukru - 250g (mo積a dos這dzi)
  • 7 jajek
  • opakowanie budyniu waniliowego lub 4 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • opakowanie (16g) cukru waniliowego
  • olejek / ekstrakt waniliowy

Polewa:

  • 150g czekolady (u mnie mleczna i bia豉)
  • mleko/krem闚ka (do po膨danej konsystencji)
  • ewentualnie ok. 20g mas豉


Herbatniki pokruszy w malakserze, wymiesza z kakao, doda pokrojone lub roztopione mas這 i rozetrze d這闓i. B璠zie mia這 konsystencj t逝stej bu趾i tartej. Sp鏚 wy這穎nej papierem do pieczenia tortownicy (moja mia豉 26cm 鈔ednicy) wylepi mas ciasteczkow. Wstawi do lod闚ki, w tym czasie przygotowa mas serow.

Ser utrze z cukrem na g豉dk mas. Miksuj帷 dodawa po 1 jajku, nast瘼nie budy (m彗 ziemniaczan), cukier waniliowy i aromat (ekstrakt). Masa b璠zie mia豉 konsystencj do嗆 rzadkiej 鄉ietanki. Wyla przygotowan mas na zimny sp鏚. Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 175 stopni. Po 15 minutach pieczenia przykry sernik foli aluminow. Zostawi w zamkni皻ym piekarniku na co najmniej godzin (powierzchnia sernika wyr闚na si w wyro郾i皻ych miejscach). Sernik zostawi do wystudzenia, nast瘼nie wstawi na co najmniej 3-4 godziny do lod闚ki.

Czekolad rozpu軼i (mo積a w k徙ieli wodnej), dola do niej mas這 lub 鄉ietank, ca造 czas mieszaj帷. Ewentualnie mo積a doda troch mas豉. G瘰to嗆 polewy regulowa mlekiem (鄉ietank), a gdy osi庵nie po膨dan konsystencj, wyla na wyj皻y wcze郾iej z lod闚ki sernik, kt鏎y ju osi庵n掖 temperatur pokojow.

Smacznego :)!

19:38, olalala77 , serniki
Link Komentarze (28) »
pi徠ek, 06 lutego 2009

Ten sernik by niezaplanowany, przyznaj :). Mia豉m w planach pyszny serniczek bananowy Majanki. Ale okaza這 si, 瞠 nie ma ju banan闚... Postanowi豉m wi璚 znale潭 inny przepis. Poogl康a豉m Majanowe pieczenie, poogl康a豉m i inne blogi. Nie mia豉m w domu za du穎 dodatk闚 typu czekolada (sernik czekoladowy odpada...), ba, nie mia豉m nawet nutelli (nie licz帷 tej odrobinki, kt鏎a w tym momencie by豉 akurat wyjadana 造瞠czk przez czekoladolubnych)! Mia豉m za to ser (ale to oczywiste - w ko鎍u planowa豉m sernik :)). I rodzynki. Ale u mnie ma這 kto lubi bakalie w sernikach... Po chwili namys逝 pad這 jednak na sernik wiede雟ki - sk豉dniki na jego wykonanie zawsze s w domu (no mo瞠 opr鏂z sera...).

Wyszed pyszny! Delikatny, rozp造waj帷y si w ustach... Poezja! Najlepszy sernik, jaki dotychczas jad豉m :). Nie przeszkodzi這 mu to, 瞠 w po這wie pieczenia wy陰czy si piekarnik, bo zabrak這 pr康u... I nie przeszkodzi這 mu to, 瞠 w chwil po upieczeniu zosta rozszarpany... Tym razem sernik okaza si 豉skawy :)!

M鎩 przypadkowy wiede雟ki sernik m鏬 u mnie go軼i dzi瘯i Dorotus, od kt鏎ej to mam przepis :).

Sk豉dniki:

  • 1 kg twarogu p馧t逝stego lub t逝stego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (nie mo瞠 by kwa郾y i chudy) - da豉m wiaderkowy
  • 6 jajek
  • 1/2 kostki mi瘯kiego mas豉 (czyli 125 g)
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie (16g) (niekoniecznie, je郵i doda si aromat)
  • 1 szklanka cukru
  • aromat waniliowy
  • bakalie, wed逝g uznania (pomin窸am)

草速ka ubi z cukrem i cukrem waniliowym do bia這軼i. Stopniowo dodawa twar鏬, dalej ubijaj帷, mi瘯kie mas這, m彗. Na ko鎍u wmiesza bakalie. Z bia貫k ubi pian i delikatnie wymiesza z reszt masy.

Piec w temperaturze 170ºC przez oko這 1 godzin (u篡豉m tortownicy o 鈔ednicy 26 cm). Niestety, ten sernik lubi opada po upieczeniu. Nale篡 studzi przy lekko uchylonym piekarniku, by nie nara瘸 go na gwa速own zmian temperatury. Mo積a r闚nie podczas pieczenia przykry foli aluminiow, by pozosta jasny.

Ps. M鎩 sernik mimo folii aluminiowej (tak, tym razem o niej nie zapomnia豉m :)) na wierzchu, spiek si. I troch opad. Minimalnie! Dlatego po upieczeniu odwr鏂i豉m go na drug stron. Na zdj璚iach to, co wygl康a na jego wierzch jest wi璚 spodem ;).

18:13, olalala77 , serniki
Link Komentarze (17) »
niedziela, 28 grudnia 2008

Gdy by豉m w markecie po ser i limonki na ten sernik by這 tam strasznie t這czno. S造sza豉m rozmow telefoniczn - jedna pani m闚i豉, 瞠 stoi ju godzin w kolejc do kasy, ale pewnie b璠zie sta jeszcze drug, bo w霩k闚 przed ni jest sporo. No i niestety nie kupi豉m limonek... Bo pomyli這 mi si i zamiast nich wzi窸am zielone cytryny... Ale swoj drog, na tabliczkach nad tymi nieszcz瘰nymi owocami by這 napisane "limonki"... Dopiero w domu mama u鈍iadomi豉 mi, 瞠 to, co kupi豉m limonkami nie jest ;). I zachodzi豉 w g這w, jak mo積a pomyli limonk o g豉dkiej sk鏎ze z "grubosk鏎n" cytryn. Wida mo積a :).

Sera te w Auchan nie dosta豉m i musia豉m specjalnie po niego jecha do jeszcze innego sklepu. Jednym s這wem - nie polecam nikomu market闚 w okresie przed鈍i徠ecznym.

A ja mam teraz w domu okres poprzeprowadzkowy i nie mam niekt鏎ych sprz皻闚 kuchennych. Miksera nie mia豉m np. do godziny 19 we wtorek. Lecz niestety do teraz nie posiadam blendera. Ciastka musia豉m wi璚 mia盥zy wa趾iem (a w豉軼iwie nie ja, bo nie mam tyle si造 ;), ale i tak nie by造 to drobne okruszki, takie jak po wrzuceniu ich na kilka sekund do blendera.

Co do sernika, to mimo wszelkich przeciwno軼i wyszed bardzo dobrze. Czu lekko kwasek cytryn dope軟iaj帷y czekoladowy sp鏚, a sama masa serowa - jak to w sernikach bywa - jest lekka i puszysta.

By這 to jedno z trzech ciast goszcz帷ych na moim 鈍i徠ecznym stole, a przepis jest na tortownic o 鈔ednicy 22cm. Pochodzi od Nigelli, a ja mam go od Myszy.

Piek豉m go w termoobiegu oko這 45 minut. I zapomnia豉m przykry sernika foli aluminiow, przez co jest br您owy (na zdj璚iu przypieczona g鏎a jest odkrojona). Ale i tak jest pyszny!

Sk豉dniki:

  • 300g czekoladowych ciastek
  • 75g mas豉
  • 750g twarogu do sernik闚
  • 200g (szklanka i dwie do嗆 du瞠 造磬i) cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 鄴速ka
  • sok z 4 limonek


Ciastka rozdrobni w blenderze. Doda mi瘯kie mas這 i dok豉dnie wymiesza. Sk豉dniki powinny dobrze si po陰czy. W這篡 do lod闚ki na 30 minut. W mi璠zyczasie wy這篡 tortownic foli aluminiow. Na sp鏚 wy這篡 mas ciasteczkow. Twar鏬 zmiksowa z cukrem pudrem, jajkami, 鄴速kami i sokiem z limonek. Mas serow wyla na sp鏚 z ciastek. Tortownic w這篡 do naczynia wype軟ionego gor帷 wod (do 3/4 wysoko軼i), wstawi do nagrzanego do 190ºC
piekarnika. Piec oko這 1 godziny. Po tym czasie wyj望 z piekarnika, ostudzi, w這篡 na kilka godzin do lod闚ki.

Smacznego ;)!

kolejne danie w ramach Kuchni 安i徠ecznej i Noworocznej Olgi Smile.

10:04, olalala77 , serniki
Link Komentarze (9) »
pi徠ek, 19 grudnia 2008

Sernik podpatrzony u Liski, kt鏎 te ni瞠j zacytuj. Jedyn moj modyfikacj by這 podwojenie ilo軼i sk豉dnik闚 (ale zamiast da 500g ciasteczek, da豉m 300 - po prostu dwie paczki si gdzie zapodzia造...).

Nie wiem, czy Wy te macie tak d逝uug list rzeczy do zrobienia, a gdy przychodzi co do czego, to nie mo瞠cie si zdecydowa? Ja prawie zawsze tak mam! Ten sernik zaplanowa豉m wi璚 sobie z dok豉dn dat. I ani przez moment nie po瘸這wa豉m tej decyzji. Nie robi si go wcale d逝go - d逝gie jest samo pieczenie - lecz wyrabia si banalnie 豉two. Ja wrzuci豉m ser do malaksera, tam te wcze郾iej b造skawicznie zmieli造 si ciasteczka.

Polecam, bo sernik naprawd godny uwagi! Mo積a go upiec na 鈍i皻a, jako klasyczny wypiek. I jeszcze jedno. Sernik nie opada! Jest g豉dki jak st馧. Nie wiem, co prawda, czy to zas逝ga samego senika, czy sposobu robienia (wszystkie sk豉dniki po kolei do malaksera i wziu...), ale to m鎩 pierwszy tak r闚ny sernik.

ps. Od dzi do trzeciego stycznia wszystkie wpisy dedykowane b璠 zabawie "Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna".

Sp鏚:
250 g ciasteczek kruchych (mog to by ciasteczka typu Digestive np. marki Lu albo biszkopty, ciasteczka petit beurre lub dowolne ich kombinacja)
100 g mas豉
2 czubate 造瞠czki przyprawy do piernika

Masa:
500 g bia貫go twarogu (zmielonego)
160 g cukru pudru
4 jajka
1 造磬a tartej sk鏎ki pomara鎍zowej (lub 1 造瞠czka suszonej)
1/2 造瞠czki przyprawy do piernika
1 czubata 造磬a budyniu waniliowego
1 opakowanie cukru waniliowego

Polewa:
150 ml jogurtu naturalnego
1 造瞠czka sk鏎ki pomara鎍zowej (suszonej) lub 1 造磬a 鈍ie瞠j
1 造磬a cukru pudru
1 造磬a soku pomara鎍zowego (najlepiej 鈍ie穎 wyci郾i皻ego)

do posypania: tarta ga趾a muszkato這wa

Sp鏚:
Ciasteczka wsypa do torebki i rozwa趾owa wa趾iem lub pokruszy w malakserze. Doda pokrojone mas這 i zagnie嗆 ciasto - b璠zie mia這 konsystencj lekko klej帷ej bu趾i tartej.
Tortownic o srednicy 18-20 cm wy這篡 foli aluminiow, boki delikatnie posmarowa mas貫m.
Sp鏚 i boki dok豉dnie wylepi pokruszonymi ciasteczkami - chodzi o to, 瞠by brzeg by wysoki.
Wstawi do lod闚ki na 30 minut, a w tym czasie przygotowa mas:
Ser utrze z cukrem na g豉dk mas. Dodawa po 1 jajku, sk鏎k pomara鎍zow, wanili, przypraw do piernika i budy.
Wyj望 z lod闚ki tortownic, wla mas.
Piekarnik nagrza do 180 st C.
Wstawi sernik.
Piec 45-50 minut.
Pola polew (wszystkie sk豉dniki polewy wcze郾iej dok豉dnie wymiesza) i dopieka kolejne 12-15 minut.
Ostudzi i wstawi do lod闚ki na kilka godzin.

Smacznego ;)!

16:09, olalala77 , serniki
Link Komentarze (11) »
 
1 , 2