Kuchnia 安i徠eczna 2009

muffiny

鈔oda, 29 lipca 2009

Uwielbiam wieczory. Te d逝gie, zimowe, ci庵n帷e si w niesko鎍zono嗆, kiedy najlepiej zakopa si pod ko責r z kubkiem gor帷ej czekolady. I t瘰knym wzrokiem patrze przez okno, w poszukiwaniu zb陰kanych p豉tk闚 郾iegu

oblepiaj帷ych szyby,

ko造sz帷ych si na wietrze jak wskaz闚ki zepsutego zegara,

skrzypi帷ych pod ci篹kim, zimowym obuwiem jak wieko starego kufra ze skarbami.

Jeszcze bardziej nad mro幡e i 郾ie積e wieczory uwielbiam te letnie. Sp璠zane przy grillu i ognisku, czy w namiocie rozpostartym na 陰ce, tu pod rozgwie盥穎nym niebem. Kiedy wystarczy tylko wyci庵n望 r瘯, by dotkn望 ksi篹yca.


To w豉郾ie latem mog, bez wizji termometru i gor帷ego kubka z roso貫m, spa z otwartym oknem. Uwielbiam to! Bowiem codziennie wieczorem, przed wskoczeniem do 堯磬a, uchylam je i wdycham powietrze. Oczywi軼ie nigdy nie pachnie ono tak samo. Za ka盥ym razem jednak, jaka cz窷 mnie o篡wia si i przywo逝je wspomnienia nakr璚aj帷 si jak dzieci璚a pozytywka.

Dzi na dworze pachnie dymem. Dym kojarzy mi si tylko i wy陰cznie z zim, z bitw na 郾ie磬i, dzwoneczkami sa, policzkami zar騜owionymi od wszechobecnego mrozu.

To chyba znak, 瞠 lato powoli przemija. Na pr騜no szuka ju truskawek, nied逝go sko鎍z si jagody, czere郾i nie ma ju od dw鏂h tygodni, a za szary sm皻ny kubeczek malin trzeba zap豉ci 5 z這tych. Nied逝go nastanie jesie. Deszczowa, b這tnista, taka, 瞠 nawet kalosze nie pomog. I spodnie b璠 ob這cone a po kolana, a mo瞠 i wy瞠j. I zwiewn, zielon sukienk wsadz g喚boko, na samo dno szafy...

Ale na sam my郵 o tej jesiennej przygodzie, czuj dziwne podekscytowanie. Mimo 瞠 zn闚 rozpocznie si nauka i pobudki o 鈍icie, kt鏎y b璠zie zreszt coraz p騧niej...

Wyci庵n wtedy z czelu軼i zamra瘸rki wi郾ie przesi彗ni皻e smakiem lata. I cofn si w czasie. Do tych muffinek:


Sk豉dniki (na 10 muffinek):

  • 100g margaryny
  • 1/2 szkl m彗i pszennej
  • 1/2 szkl skrobii ziemniaczanej
  • 3/4 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 jajka
  • 300g wi郾i
  • 10 kostek bia貫j czekolady - po jednej na ka盥 muffink

Mi瘯kie mas這 utrze na puch, dodawa po jednym jajku i 1/4 szklanki cukru. Kiedy masa b璠zie jednolita, bez grudek, dodawa po trochu m彗 pszenn, nast瘼nie skrobi i proszek do pieczenia.

Na dno ka盥ej foremki w這篡 kostk czekolady i par wi郾i, zala ciastem do wysoko軼i 3/4 foremki.Piec 10-20 min. w 180ºC.


23:34, olalala77 , muffiny
Link Komentarze (28) »
sobota, 18 lipca 2009

Otwieram szuflad. Pe軟a jest starych karteczek z notatkami,

rozsypanych muszelek zebranych par lat temu. B造szcz帷ych i matowych, pokruszonych i tych zachowanych w ca這軼i, zwyk造ch lub niezwyk造ch,

kolorowych, mimo biegu czasu, gazet,

porzuconych i zawsze odkrywanych na nowo wspomnie. Zachowanych w postaci ma造ch drobiazg闚, naklejek, zeszycik闚, znalezionej kiedy ma貫j metalowej kuleczki. Wspomnie zakl皻ych w zapachu.

Zapachu dezodorantu, czy resztki - paru kropelek! - perfum. Nigdy nie wykorzystuj ich do ko鎍a, zawsze musz zostawi co na dnie flakonika. Tylko po to, 瞠by zdj望 pi瘯n przezroczyst i odbijaj帷 鈍iat這 zakr皻k, pobawi si ni par chwil, dosta si do wn皻rza buteleczki i pow帷ha. I cofn望 si w czasie. Do 鈍i徠, ba逕ank闚, nosa z marchewki lub do zesz這rocznych upa堯w popijanych zimn col z lodem i os豉dzanych smakiem daktyli. To nic, 瞠 teraz to teraz, a kiedy to kiedy, bo gdy wszystko jest zamkni皻e we wspomnieniach, 瘸dne granice nie istniej i nikt nie pyta o paszport. W jednej chwili mog zje盥瘸 na nartach, w drugiej p造n望 promem, wystawiaj帷 twarz za barierk i ch這dz帷 si morsk bryz. Ogl康a 篡cie przez pryzmat tej ma貫j szklanej buteleczki tak 豉dnie odbijaj帷ej 鈍iat這, tak bardzo przypominaj帷ej kiedy.

Dzi kupi豉m sobie wod toaletow, kt鏎a wywietrzeje pewnie zanim jeszcze zd捫 si ni popsika. Ale to co, troch zostawi jej na dnie. Jak przyjdzie czas, przyjdzie gorszy moment, otworz szuflad.

A ona przypomni mi to:

Czekoladowo-truskawkowe muffinki o smaku amaretto

Sk豉dniki (10 muffinek):

  • 100g margaryny
  • 1/2 szkl m彗i pszennej
  • 1/2 szkl skrobii ziemniaczanej
  • 3/4 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 jajka
  • 2 造磬i kakao
  • aromat rumowy/likier advokat
  • 3 造磬i amaretto (mo積a zast徙i innym alkoholem)
  • oko這 200g truskawek
  • p馧 tabliczki czekolady (u mnie z nadzieniem truskawkowym) - po jednej kostce na muffink

Mi瘯kie mas這 utrze na puch, dodawa po jednym jajku i 1/4 szklanki cukru. Kiedy masa b璠zie jednolita, bez grudek, dodawa po trochu m彗, nast瘼nie skrobi, proszek do pieczenia, kakao, amaretto i aromat.

Na dno ka盥ej foremki w這篡 kostk czekolady i par truskawek, zala ciastem do wysoko軼i 3/4 foremki.Piec 10-20 min. w 180ºC.



01:15, olalala77 , muffiny
Link Komentarze (21) »
czwartek, 28 maja 2009

Urzek造 mnie zdj璚ia (w豉軼iwie: zdjecie) Karolci - no i je (babeczki oczywi軼ie) upiek豉m :). Przepis na te muffinki pochodzi z nowojorskiej restauracji Magnolia - jak kto ogl康a "Seks w wielkim mie軼ie", pewnie skojarzy - i, jak pisze Karolcia, sprzedaj je tam w duuu篡ch ilo軼iach. Nie wiem, czy moje smakuj jak orygina, ale dobre s :). I mimo, 瞠 zrezygnowa豉m z tego charakterystycznego lukru na g鏎ze (tak jako pomy郵a豉m, 瞠 nie wszystkim mo瞠 smakowa, a piek豉m je przecie na Dzie Matki, wi璚 wola豉m nie ryzykowa) i zast徙i豉m go zwyczajnym, chyba nie wp造n窸o to na smak.


Vanilla Vanilla Cupcakes


Sk豉dniki:

  • 3/4 szklanki m彗i ziemniaczanej (ja doda豉m jeszcze 1,5 造磬i kisielu poziomkowego - dla koloru)
  • 1 i 1/4 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki + 2 造磬i m彗i pszennej
  • 115 g mi瘯kiego masla
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 造瞠czki ekstraktu lub aromatu waniliowego


Lukier:

  • 115 g mi瘯kiego masla
  • 3-4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii


Obie m彗i przesia do niewilkiej miski, wymiesza. Mas這 ubija mikserem na 鈔ednich obrotach do czasu, a stanie si puszyste. Stopniowo dodawa cukier, ucieraj帷 do czasu, a masa stanie si puszysta. Nie przerywaj帷 miksowania kolejno wbi jajka. Stopniowo ( w 3 etapach) dodawa suche sk豉dniki na przemian z mlekiem i ekstraktem z wanilii miksuj帷 do czasu, a sk豉dniki dok豉dnie si po陰cz. Uwaga!!! Masy nie nale篡 ubija zbyt d逝go.
Prze這篡 do wy這穎nej papilotkami formy mufinkowej, wype軟iaj帷 ka盥y otw鏎 nie wi璚ej ni do 3/4 obj皻o軼i. Piec 20-25 minut w temperaturze 180C lub do czasu, a patyczek wk逝ty do 鈔odka babeczki po wyj璚iu pozostanie suchy. Je郵i u篡wamy formy do mini muffink闚, czas pieczenia nale篡 skr鏂i do ok. 15 minut.
Upieczone babeczki pozostawi przez ok. 15 minut w formie. Nast瘼nie wyj望 z formy i pozostawi do ca趾owitego wystygni璚ia. Ostudzone babeczki udekorowa lukrem. Ja nie robi豉m ju lukru z mas豉, cukru pudru i mleka, tylko normalny: z cukru pudru i wody. To posypa豉m cukrowymi pere趾ami i voilla!

Lukier:
Mas這 zmiksowa z 4 szklankami cukru oraz mlekiem na g豉dk, kremow mas. Stopniowo dodawa pozostaly cukier - nale篡 u篡 tyle cukru, ile potrzeba, aby powsta g瘰ty lukier.
Smacznego ;)!


22:40, olalala77 , muffiny
Link Komentarze (24) »
sobota, 31 stycznia 2009

Banan i czekolada. Czy nie brzmi bajecznie? Dla mnie jest to idealne po陰czenie. Takie jak jab趾a z cynamonem, czy truskawek z cukrem. Mo積a je嗆, je嗆, je嗆... i je嗆 :).

Gdy zaczyna豉m piec trzyma豉m si proporcji. Wszystko wa篡豉m, odmierza豉m, wylicza豉m... Musia這 by tak jak w przepisie, 瘸dne zmiany nie wchodz w gr... Teraz, po jakim tam czasie, ju tak nie robi i wiem, 瞠 nigdy nie zrobi. Z przepisu korzystam, bazuj na nim, ale r闚nie dobrze, ka盥y przepis m鏬豚yby typu "m彗a, mas這, cukier, czekolada, jajka, kakao". Niepotrzebne s proporcje. Bo ja i tak zrobi wszystko po swojemu (akurat nie z wielkiej kreatywno軼i, tylko lenistwa - ile mo積a mierzy, odlicza, przelicza...) :)... Tak zrobi豉m z tymi bebeczkami. W przepisie by這 250g m彗i - zacz窸am sypa prosto z torebki. Ciasto sta這 si strasznie g瘰te, wi璚, siuuup, ju wlatuje do niego jajko. Jeszcze troch oleju i konsystencja w sam raz. Teraz wlatuj 3 banany. Pr鏏uj... Za ma這 bananowe jak na bananowe muffinki, wi璚, siup, w cie軼ie juz l康uje kolejny banan. Jeszcze czekolada i muffinki znajduj si w piecu... Zapomnia豉m tylko o proszku do pieczenia i sodzie...

Te muffinki nie przypominaj takich typowych muffinek. Bardziej w smaku jak bu貫czki na s這dko, cho te nie. Takie muffinko-bu貫czki, jednak z wi瘯szym wskazaniem na muffinki :)... Wilgotne, wygl康aj na zakalcowate - to b喚dne wra瞠nie daje banan. Pyszne! Nigella robi je w wersji z toffi. I to musi by zwi您ek idealny. Lecz tym razem nie dane mi by這 tego spr鏏owa...

Przepis Nigelli z "Nigella Express":

Sk豉dniki (na 12 muffinek):

  • 3 bardzo dojrza貫 banany
  • 125ml oleju ro郵innego (ponad p馧 szklanki)
  • 2 jajka
  • 250g m彗i (1,5 szklanki)
  • 100g drobnego cukru (7 造瞠k)
  • 1/2 造瞠czki sody
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 150g kawa趾闚 toffi lub czekolady (u mnie czekolada - gorzka i s這dka)

Rozgnie嗆 widelcem banany na g豉dk mas i odstawi na bok. Do miski wla olej, doda jajka i ubi. Wsypa m彗, cukier, sod, proszek do pieczenia, pomiesza, doda mus bananowy. Doda czekolad i wymiesza. Nak豉da do foremek wy這穎nych papilotkami. Piec 20 minut w 200ºC (przypadkowo ustawi豉m jakie 160ºC i wysz造 dobrze, a piek造 si nawet kr鏂ej)

14:32, olalala77 , muffiny
Link Komentarze (19) »
poniedzia貫k, 26 stycznia 2009

Pyszne, 豉ciate muffinki.By造 to pierwsze moje babeczki. Piek豉m je jakie p馧 roku temu, ale wtedy jeszcze nie prowadzi豉m bloga - wi璚 zamieszczam je teraz.Co na dobry pocz徠ek Nowego Roku - Chi雟kiego Nowego Roku. Daj je te dzisiaj w豉郾ie z tej okazji (a dok豉dnie kulinarnej imprezy z tej okazji), a ko這 nich dekoracja w postaci kr闚ki, do kt鏎ej to ma nale瞠 ten rok :). Mo瞠 nie jestem jaka super pomys這wa, ale dopiero niedawno wr鏂i豉m do domu i dzi na pieczenie nie mam czasu... Szkoda, 瞠 ta zabawa trwa tak kr鏒ko, bo mleko to temat rzeka ;)...

Przepis mam od Dorotus ;).

Sk豉dniki (12 muffin):

  • 280 g m彗i
  • 1 造磬a proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115 g cukru
  • 2 鈔ednie jajka
  • 250 ml mleka
  • 6 造瞠k oleju s這necznikowego (da豉m w豉郾ie olej) lub 85 g mas豉, roztopionego i ostudzonego
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii (da豉m aromat)
  • 2 造磬i kakao

W jednym naczyniu wymiesza mak, proszek do pieczenia, s鏊, cukier. W drugim jajka, mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Po豉czy zawarto嗆 naczy, wymiesza tylko do po陰czenia sk豉dnik闚.

Podzieli na 2 cz窷ci, do jednaj doda kakao, wymiesza.

Form do muffinek wy這篡 papilotkami, nak豉da na zmian - po 造瞠czce ciemnego i jasnego ciasta.

Piec oko這 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzi na kratce.

18:20, olalala77 , muffiny
Link Komentarze (13) »
sobota, 24 stycznia 2009

Te tak macie, 瞠 w kolejce do upieczenia czeka ca豉 lista przepis闚, a gdy nadchodzi wolny czas i ochota na wej軼ie do kuchni okazuje si, 瞠 w g這wie jest pustka? Ja mam tak prawie zawsze. Ile razy wiem, 瞠 przyjd go軼ie i trzeba ich czym pocz瘰towa - tyle razy wiem, 瞠 nie wiem ;) co mam upiec... Przegl康am te moje przepisy czekaj帷e w kolejce i nic.

Teraz ju wiem, 瞠 to zale篡 po prostu od mojego nastroju, od chwili i czynnik闚 tworz帷ych te chwil. Latem mog postanowi, 瞠 zrobi lody, czy zimny (brrr) deser. Ale zim wydaje mi si to ca趾owicie absurdalne. Jest jednak co, na co ochot ma si zawsze. Mo積a poda to na zimno, a jak przyjdzie taka ochota - to na ciep這.

Czekolada... To o niej mowa. Latem w formie lod闚, czy czekoladowego ciasta z owocami. A zim w postaci muffinek...

Przepis na te muffinki pochodzi od Cudawianki. Jej blog i ona sama kojarz mi si z latem - wtedy na這gowo ogl康a豉m jej wyczyny i czyta豉m oceny jej faceta, teraz ju m篹a. By to drugi blog, kt鏎ego zacz窸am czyta. Cudawianka ju nie prowadzi bloga, ale mam nadziej, 瞠 kiedy jednak wr鏂i.

Muffinki s pyszne, czekoladowe, 豉twe i szybkie (jak to zwykle mufinki) do przygotowania. Nie dzieli si sk豉dnik闚 na suche i mokre. Wszystko miesza si razem - w jednym garnku. I czekolada tak pi瘯nie pachnie ;)...

Muffinki upiek豉m z okazji Muffinkowej Soboty.

Sk豉dniki (na 12 muffinek):

  • 120g czekolady (u mnie s這dka)
  • 115g mas豉
  • p馧 szklanki cukru (u mnie troch mniej)
  • ekstrakt waniliowy (mo積a da cukier waniliowy lub, jak ja, aromat)
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki m彗i

Czekolad rozpu軼i w garnku z mas貫m. Ostudzi (ja z braku czasu przestudzi豉m tylko troszk - ale radz ostudzi ca趾owicie, muffiny s wtedy bardziej puszyste i zwarte). Wmiesza p馧 szklanki cukru, ekstrakt z wanilii i 3 jajka. Doda m彗 i wymiesza dok豉dnie (mo積a mikserem). Nape軟i foremki ciastem (do 3/4 wysoko軼i) i piec p馧 godziny w temperaturze 170ºC.

10:39, olalala77 , muffiny
Link Komentarze (9) »