Kuchnia 安i徠eczna 2009

ciasteczka

niedziela, 26 lipca 2009

Jest par takich wyraz闚, zwyczajnych wyraz闚, kt鏎e wprost uwielbiam. Co dzie mog豉bym powtarza te kilka s堯w,

a 鈍iat pachnia豚y mi wanili,

nawet po po逝dniu trawa mokra by by豉 od rosy,

a wok馧 mnie wci捫 k喚bi造by si bia貫 jak pianka na kawie chmury.

Tak, mog豉bym. Ale czy to powtarzanie ma jaki sens? Po paru 造kach rosy, po zach造郾i璚iu si wanili, wreszcie by mi si to znudzi這, pozostawiaj帷 mnie w codziennej monotonii bez tych najmniejszych przyjemno軼i dnia powszedniego.

Dlatego w豉郾ie moja babcia nie piecze ciastek codziennie.

Ale po kolei:

Moja babcia jest weso陰 i energiczn kobitk. Co dzie rano je寮zi na swoim czerwonym sk豉daku do sklepu po 鈍ie瞠 bu趾i i chleb. To nic, 瞠 z siedzenia wyskakuj gdzieniegdzie, zakr璚one jak w這sy w豉軼icielki, spr篹yny. Babcia g這si wy窺zo嗆 swojego rowera nad modnymi dzi g鏎alami o sportowym wygl康zie i przyjemnym dla oka designie. Twierdzi, 瞠 nie zamieni豉by go na 瘸den inny.

Ma te do嗆 du篡 ogr鏚, z kt鏎ego pochodzi wi瘯szo嗆 owoc闚, jakie zjadam. W tym roku jednak nie poszcz窷ci這 si. Zamiast wi郾i uginaj帷ej si pod kilogramami malutkich, kszta速nych jak ma貫 l郾i帷e kulki do gry owoc闚, wi郾ia uginaj帷a si pod ci篹arem hulaj帷ego mi璠zy jej li軼iami wiatru. Do czere郾i, na kt鏎 wspina豉m si jeszcze rok temu, szybko dobra造 si osy, a 瞠 nie lubi 篡 w symbiozie z lud幟i, straszy造 nas swoimi 膨de趾ami. Nim moje ulubione owoce dojrza造, osta這 si ich kilka sztuk...

Babcia ma te par sposob闚 na moje naj, naj, najulubie雟ze warzywo - kapust. A naj, naj, najulubie雟zym i najsmaczniejszym sposobem s zdecydowanie 豉zanki. Uwielbiam je szczeg鏊nie wiosn i latem, kiedy kapusta jest m這da i zerwana w babcinym ogr鏚ku. Wystarczy sobie tylko wyobrazi smak tego podgotowanego z 造磬 octu warzywa, podkre郵ony swojsk, chrupi帷, podsma瘸n cebulk i dosmaczony 鈍ie穎 zmielonym pieprzem. Do tego makaron i babcina pi徠kowa potrawa - 豉zanki - gotowa! Nigdy nie umia豉m zje嗆 rozs康nej ilo軼i, tak jak nigdy nie umia豉m tego odtworzy w mej w豉snej kuchni...

W tym starym, typowo PRL-owskim domu-kostce nie piecz si zbyt du穎 ciast. Do嗆 cz瘰to - owszem! ale nie du穎. Wyobra瘸j帷 sobie odwiedziny u mej babci w niedziel, musi pojawi si w my郵ach jedna z poni窺zych propozycji. Bowiem spotkanie u dziadk闚 nie mo瞠 oby si bez:


cudnego, ulubionego jab貫cznika mojej m這dszej siostry, kt鏎y nigdzie nie smakuje tak, jak u babci, na tej wielkopolskiej urodzajnej ziemi,


mi璚iutkiego i puszystego, podawanego jeszcze gdy parzy, ciasta z sezonowymi owocami, kt鏎e oblane bielusie鎥im, 軼iekaj帷ym jeszcze lukrem i ozdobione ma郵an kruszonk, nie pozwala o sobie zapomnie tak d逝go, a nie zje si paru kawa趾闚,


biszkoptowego torcika przek豉danego musem z jab貫k i pokrytego puszyst, jak piana do k徙ieli, bit 鄉ietan. Jeden kawa貫k naprawd pozwala unie嗆 si nad ziemi... Brutalny powr鏒 nast瘼uje dopiero w momencie zgrzytu 造瞠czk o pusty talerz.

Lub:

Kruchych, absolutnie boskich, smakuj帷ych latem, 陰k i piaskownic, ciasteczek posypanych chrupi帷ym w z瑿ach cukrem. Kiedy bez wahania wybiera豉m je, gdy kto spyta o moje ulubione smaki. Podane na do嗆 g喚bokim, miseczkowatym talerzu z do嗆 starej, nieco kiczowatej, zastawy sto這wej z ukrytym wewn徠rz wizerunkiem mak闚, s niepowtarzalne. Pami皻am jak kiedy wykrawa造鄉y je razem z babci, jak sama stara豉m si wa趾owa ciasto, jak p璠zelkiem maczanym w rozk堯conym jajku malowa豉m je, tworz帷 obraz minionych, szcz窷liwych dni sklejonych z mas豉, m彗i i cukru... Niech tamte chwile trwaj wiecznie, chc ju zawsze mie kolorowe pejza瞠 przed oczyma, bo nawet te moje nier闚ne ciastka, by造 przecie namalowane prawdziw akwarel mi這軼i. A kryszta趾i cukru, kt鏎ymi je posypywa豉m, naprawd mia造 w sobie co magicznego.

Kruche ciastka mojej babci

Sk豉dniki:

  • 125g mas豉 lub margaryny
  • 1 - 1,5 szklanki m彗i (w zale積o軼i ile zabierze ciasto)
  • p馧 szklanki cukru (mo瞠 by cukier puder)

Na wierzch:

  • rozk堯cone widelcem jajko
  • 1/4 - 1/2 szklanki cukru kryszta逝 na posypk

Z ciep貫go (!) mas豉, m彗i i cukru zagnie嗆 ciasto. Rozwa趾owa podsypuj帷 m彗 i wycina szklank (foremki nie maj tu racji bytu, s zbyt nowoczesne, delux, a to przecie babcine ciasteczka ;)) ciastka. Gotowe uk豉da na blasze, smarowa rozk堯conym widelcem jajkiem i posypywa cukrem (造瞠czka na jedno ciastko). Piec w temperaturze 200ºC od 8 - 15 minut - do zez這cenia.

Smacznego ;)!

niedziela, 28 czerwca 2009

B璠zie kr鏒ko. Bo za par godzin us造sz szmer morza,

poczuj drobny piasek pod stopami,

zobacz mewy ko逝j帷e gdzie wysoko nad wod...

Na po瞠gnanie zostawiam takie o to tartaletki. Cho tartaletki zwykle kojarz mi si z kruchymi letnimi ciasteczkami z kremem i mn鏀twem owoc闚. Moje takie nie s.

Moje tartaletki s zdecydowane, chrrrupi帷e, twarde, pyszne i...

...I ju ich nie ma.

Kruche babeczki z karmelem, czekolad i orzechami


Ciasto (na 14 grrrubych tartaletek, ale gdyby rozwa趾owa cieniej, spokojnie starczy這by i na 20):

  • 125g mas豉 lub margaryny
  • 1 - 1,5 szklanki m彗i
  • p馧 szklanki cukru (mo瞠 by cukier puder)


Karmel:

  • 1/3 szklanki cukru
  • woda (oko這 造磬i)


Masa czekoladowa:

  • 100g czekolady (u mnie gorzka i mleczna)
  • par 造瞠k mleka


Dodatkowo: pokruszone herbatniki i orzechy do ozdoby


Z mas豉, m彗i i cukru zagnie嗆 ciasto. Rozwa趾owa i wy這篡 nim nasmarowane mas貫m foremki do babeczek. Piec w temperaturze 200ºC oko這 10 - 15 minut - do zez這cenia.

Przygotowa karmel: cukier podgrza na patelni z 造磬 wody, co jaki czas miesza. Gdy zacznie zmienia barw na z這t, zdj望 z ognia i szybko wy這篡 na upieczone tartaletki (mniej wi璚ej po minucie karmel zastygnie i przyklei si do patelni).

Czekolad po豉ma na kawa趾i i rozpu軼i w k徙ieli wodnej razem z paroma 造磬ami mleka. Przela mas do babeczek. Udekorowa pokruszonymi herbatnikami i orzechami laskowymi (u mnie z braku tych瞠 - w這skie)

Smacznego ;)!


pi徠ek, 26 czerwca 2009

Burza. A strach spogl康a za okno - za szaro, za pesymistycznie... W軼iekle b瑿ni帷y deszcz odbija si od chodnika, dudni w szyby, rozbija si o dach. Wpatruj si w to ze spokojem, bo po burzy zawsze wychodzi przecie s這鎍e. W ka逝瘸ch odbijaj si 鈍ietliste promyki, a przyczepione do pergoli ma貫 kropelki deszczu, powoli zaczynaj wyparowywa. S delikatne, subtelne. Wcale nie powinny tak dudni! Powinny dzwoni!


Ale jednak dudni. Dudni te burza. A co jaki czas rozdziera ciemne niebo b造skawicami z這軼i - zupe軟ie jakby pokazywa豉 na ile j sta...

Nie przejmuj si tym. Kto by si przej掖 burz wyci庵aj帷 w豉郾ie z piekarnika blach z這cistych, rumianych (rumianek! Pi瘯ne s這wo!) jak majowy rzepak, ciastek z morelami?


~

S cudne. Pachn帷e mas貫m, chrupi帷e. Nie s這dkie - ca造 cukier jest w lukrze. Lubi z nim eksperymentowa, a najnowszym moim pomys貫m jest lukier cynamonowy. Pyszny!

Przepis na te ciastka jest w rodzinie od dawna. Ciasto smakuje jak francuskie, a roboty z nim wiele, wiele mniej! Cudne.


Ciastka p馧francuskie z morelami i lukrem


Sk豉dniki (wg proporcji mas這 1, 鄉ietana 1, m彗a 2-3):

  • 100g mas豉 (margaryna nie jest tu zbyt dobra)
  • 100g g瘰tej 鄉ietany (18%)
  • 200 - 300g m彗i (w zale積o軼i ile zabierze ciasto)
  • morele (p馧 na jedno ciastko)


Wszystkie sk豉dniki po prostu ze sob zagnie嗆 i w這篡 na co najmniej godzin do lod闚ki. Brzoskwinie umy, przekroi na po堯wki (nie trzeba obiera). Ciasto rozwa趾owa, wykraja kwadraty, a w po這wie z nich - do嗆 spor dziur. Ciastko uk豉da:

kwadrat

po堯wka brzoskwini

kwadrat z dziurk (uk豉da na pierwszy kwadrat tak, 瞠by powsta romb - jak na zdj璚iu).

Piec w temperaturze 160ºC oko這 20 minut - do zez這cenia. Ostudzi i polukrowa.

Smacznego ;)!

A rozwarstwiaj si tak:


sobota, 21 lutego 2009

Moja druga propozycja w ramach Czekoladowego Weekendu. Czyli pyszne rozp造waj帷e si w ustach ciasteczka, skrywaj帷e w swoim pysznym wn皻rzu a 3 rodzaje czekolady... Mleczn, bia陰 i gorzk. O tak, ten weekend jest baaardzo czekoladowy :)...

Przepis mam od Dorotus :).

Triple-choc cookies

Sk豉dniki (na oko這 40 ciastek):

  • 125 g mi瘯kiego mas豉
  • 160 g br您owego cukru (czyli 3/4 szklanki; je郵i u篡wa si bia貫go, trzeba zmniejszy ilo嗆)
  • 1 jajko
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii (da豉m aromat)
  • 185 g m彗i (1¼ szklanki)
  • 1 造瞠czka sody oczyszczonej
  • ¼ 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 35 g kakao
  • 85 g posiekanych rodzynek (pomin窸am)
  • 95 g mlecznych chips'闚 czekoladowych (lub posiekanej mlecznej czekolady)
  • 75 g bia造ch chips'闚 czekoladowych (lub posiekanej bia貫j czekolady)
  • 75 g ciemnych chips'闚 czekoladowych (lub posiekanej gorzkiej czekolady)

Zmiksowa mi瘯kie mas這, cukier, jajko i ekstrakt/aromat. Wsypa do mikstury suche sk豉dniki, na ko鎍u rodzynki i czekolad, wymiesza.

Formowa z ciasta kulki wielko軼i niedu瞠go orzecha w這skiego uk豉da na blaszce, lekko sp豉szczy 造磬. Mi璠zy kulkami zachowa 5 cm odst瘼y, sporo si rozrosn na boki.

Piec w temperaturze 170ºC przez oko這 10 minut. Chwil poczeka przed zdj璚iem z blaszki, b璠 bardzo mi瘯kie. Potem studzi na kratce.

 

sobota, 24 stycznia 2009

Jako ten miniony (sezamowy) tydzie trzeba zako鎍zy. Ciastka? Mmm... Brzmi nie幢e... A ciastka z mas貫m orzechowym i orzeszkami? Tak, zw豉szcza je郵i wiem, 瞠 w szufladzie czeka niejedzone mas這 sezamowe (s mak à la cha逕a) - w ilo軼i 5 造瞠k - i r闚nie nie ciesz帷e si powodzeniem mas這 orzechowe - w ilo軼i 1/3 s這ika. Decyzja by豉 wi璚 prosta :)...

I trafna. Ciastka s kruche, orzechowe. Nie czu w nich tej sezamowej pasty - da豉m o jak捷 造磬 mas豉 orzechowego za du穎 i ta w豉郾ie nieszcz瘰na 造磬a przy熤i豉 smak sezamowego kremu, notabene, wcze郾iej dobrze wyczuwalnego (wiem, bo intensywnie "pr鏏owa豉m" surowe ciasto :)).

A za przepis dzi瘯uj Evence ;).

Sk豉dniki (na 30 ciasteczek):

  • 110g mi瘯kiego mas豉
  • 1/3 szklanki mas豉 orzechowego crunchy (u mnie pasta sezamowa i mas這)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1 czubata szklanka m彗i + do podsypywania
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych orzeszk闚 ziemnych (u mnie laskowe, zmielone wr璚z na py - sama nie wiem jaka ilo嗆)

Mas這 i mas這 orzechowe utrze z cukrem, doda jajko i dobrze ubi. M彗 z proszkiem do pieczenia przesia i wmiesza do masy. Wmiesza orzeszki. Z ciasta uformowa kul (je郵i si nie b璠zie da這 - doda m彗i), zawin望 w foli aluminiow i w這篡 do lod闚ki na 30 minut.

Uformowa z ciasta kulki (mi wysz這 30) i sp豉szczy (mo積a d這ni lub widelcem). U這篡 na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180ºC przez oko這 15 minut - na z這tobr您owo.

wtorek, 20 stycznia 2009

Kiedy ogl康aj帷 blog U鄉iecham si zobaczy豉m sezamki. Od razu mnie zauroczy造, a gdy zg豉sza豉m sw鎩 udzia w akcji "Sezamowy Tydzie" ju wiedzia豉m, 瞠 je zrobi. I wreszcie, pami皻aj帷 rady Dorotus, kt鏎a te je robi豉, zabra豉m si za nie.

Najbardziej ba豉m si, 瞠 masa rozleje mi si i ciastka b璠 za cienkie - nic takiego si nie sta這, a sezamki wysz造 pyszne. Radz tylko nie uzywa miodu gryczanego, kt鏎y daje gorzki posmak. Ja u篡豉m... Ale tak czy inaczej ciastka wysz造 pyszne, lekko chrupi帷e i nawet wygl康aj do嗆 przyzwoicie ;). Nie s oczyw軼ie tak pi瘯ne jak u Kuchareczki, czy Dorotus, ale suma sumarum nie wygl康aj najgorzej :).

Cytuj wi璚 U鄉iecham si.

Sk豉dniki:

  • 210 g cukru
  • 210 g sezamu
  • 2 造磬i wody
  • 1 du瘸 造磬a p造nnego miodu


Spos鏏 wykonania:
Wysypa sezam na such patelni i podpra篡, a zacznie pachnie i zmienia kolor na z這ty. Gdy sezam b璠zie gotowy, przesypa go gdzie進 chwilowo o nim zapomnie. Nast瘼nie wsypa do garnka cukier, doda dwie 造磬i wody i poczeka, a wszystko si rozpu軼i i powstanie karmel. Podczas karmelizowania si cukru nie miesza, dopiero gdy zacznie lekko bulgota i br您owie. Do gotowego karmelu doda mi鏚 i zamiesza drewnian 造磬. Nast瘼nie wrzuci wcze郾iej upra穎ny sezam i miesza, a masa si po陰czy. Wy這篡 na akrusz pergaminu albo papieru do pieczenia, przykry drugim, rozwa趾owa na grubo嗆 oko這 jednego centymetra. Poczeka chwil, a ca這嗆 przestanie by gor帷a i da si odklei od pergaminu bez ci庵ni璚ia si. Pokroiostrymno瞠m na kwadraty, zostawi jeszcze chwil do ostygni璚ia.

Smacznego :)!


 
1 , 2 , 3