Kuchnia 安i徠eczna 2009
niedziela, 24 maja 2009

Czy te skubaniec lub kruszaniec. Nazw wiele, ale i tak wiadomo o co chodzi: o pyszne kruche ciasto z bez i owocami. Robi si szybko (nie licz帷 ch這dzenia ciasta w zamra瘸rce), a zjada jeszcze szybciej. Taki hit ostatnich kilkunastu lat. No bo czy mo積a nie lubi ple郾iaka :)?

Ple郾iak

Sk豉dniki (blaszka 35x25cm):

  • 250g mas豉 lub margaryny
  • 500g m彗i
  • 4 jaja (osobno bia趾a i 鄴速ka)
  • 3/4 szklanki cukru (im kwa郾iejsze owoce, tym wi璚ej) + 8 造瞠k
  • 3 造磬i kakao
  • 500g rabarbaru (mo積a zast徙i d瞠mem lub innymi owocami)


Mi瘯kie mas這 posieka z m彗, doda 鄴速ka i 3/4 szklanki cukru, szybko zagnie嗆. Podzieli na 3 cz窷ci, do jednej doda 3 造磬i kakao. W這篡 do zamra瘸lki na oko這 p馧 godziny (u mnie nawet na prawi godzin).

W tym czasie obra rabarbar i posieka go na ma貫 kawa趾i. Ubi bia趾a, pod koniec doda pojedynczo osiem 造瞠k cukru.

Blach wy這篡 papierem do pieczenia. Jedn z bia造ch cz窷ci ciasta zetrze na tarc na dno formy, a na to wysypa rabarbar (lub rozsmarowa d瞠m). Zetrze ciemn cz窷 ciasta, wy這篡 pian z bia貫k i zetrze ostatni - bia陰 - cz窷 ciasta. Piec 35-45 min. w temperaturze 160ºC.

Smacznego :)!

A dlaczego ple郾iak? Ano w豉郾ie dlatego:


15:58, olalala77 , ciasta
Link Komentarze (30) »
niedziela, 17 maja 2009

Czy ws逝chuj帷 si czasem w piosenk, nie powiniene mie wra瞠nia, 瞠 jest napisana tylko dla Ciebie? Ka盥a nutka, ka盥y takt, dynamika, s這wa... Ale zak豉damy s逝chawki nie zastanawiaj帷 si nad tym alfabetem muzyki. Generalnie patrzymy powierzchownie...

Czasem si zastanawiam, czemu tak jest. Bo przecie 鈍iat nie powsta z plastiku! Tymczasem gdzie by nie spojrze, utarte szablony i sztuczno嗆. Nie wierz i nigdy nie uwierz, 瞠 篡cie mo積a podstawi do jakiego wzoru. Nie mo積a napisa abecedariusza 篡cia! Czekam momentu a "wymy郵" nie鄉iertelno嗆, ale narazie 鄉iej si z tych wielkich naukowc闚. Nawet je郵i stworz recept na 篡cie, na nic si ona zda bez wiedzy jak odbudowa dusz. Zreszt mo瞠 nie b璠zie ju czego odbudowywa, mo瞠 do tego si d捫y? 疾by zamiast duszy mie procesor...?

Dlatego wychodz na przek鏎 stereotypom. Nie robi czego, bo po prostu tak wypada. Nie ucz si ta鎍zy, bo wszyscy to robi, nie biegn do sklepu po pierwsze ("pierwsze lepsze" w dodatku...) truskawki, zamiast tego piek sernik czekoladowy. Najwa積iejsze, 瞠 jestem szczera sama ze sob.

Bo kto powiedzia, 瞠 jak "pie", to tylko "apple" ;)?

Rhubarb pie

W豉軼iwie to przypomnia豉 mi o niej (o szarlotce) Dorotus, dlatego wersja mieszana - ciasto moje, nadzienie jej. Jest pysznie :)!

 

Sk豉dniki (u mnie tortownica 26cm):

  • 400g m彗i
  • kostka mas豉
  • 160g cukru pudru
  • 1-2 鄴速ka

Nadzienie:
  • 400-500g rabarbaru
  • 1,5 szklanki cukru (lub mniej, je郵i lubicie kwa郾y rabarbar)
  • p馧 造瞠czki cynamonu (pomin窸am)
  • 4 造磬i skrobi ziemniaczanej


Mas這 zagnie嗆 z m彗, cukrem pudrem i 鄴速kami (mo積a to zrobi mikserem, niekoniecznie z ko鎍闚kami hakami). Gdy ciasto b璠zie za kruche i 豉mliwe, doda mas豉, a gdy za t逝ste, m彗i.

Rabarbar obra i pokroi na kilkucentymetrowe kawa趾i, wymiesza z reszt sk豉dnik闚 nadzienia.

Wyj望 ciasto z lod闚ki, podzieli na 2 cz窷ci: jedn troch wi瘯sza od drugiej. Mniejsz cz窷 rozwa趾owa, podsypuj帷 m彗 i wy這篡 do foremki, na jej dno i boki. Do wn皻rza na這篡 nadzienie z rabarbarem. Drug cz窷 ciasta r闚nie rozwa趾owa i na這篡 na wierzch foremki, zrobi otwory, by sok m鏬 odparowywa. Piec oko這 30 min., w 180ºC.

 

 

A tak p.s., wyje盥瘸m i wracam dopiero w pi徠ek. Tak瞠 robi ma陰 przerw w komentowaniu i ogl康aniu blog闚. Pozdrawiam i 篡cz mi貫go tygodnia... w pracy i w szkole ;)...

22:52, olalala77 , ciasta
Link Komentarze (17) »
czwartek, 14 maja 2009

Co tu du穎 m闚i: ju sama nazwa "ciasto rabarbarowo-cytrynowe" brzmi pysznie :). Przynajmniej dla mnie, bo uwielbiam takie po陰czenia! No i jest takie 篡ciowe: s這dkie ciasto przeplata si z kwa郾ym rabarbarem i cytryn. A poza tym jest bardzo puszyste (tym razem pami皻a豉m o proszku do pieczenia...) i 鈍ietnie smakuje - czy na ciep這, czy na zimno :).

Ciasto rabarbarowe z cytryn

Sk豉dniki:

  • 250g mi瘯kiego mas豉 lub margaryny
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 5 jaj
  • nieca豉 szklanka m彗i pszennej
  • nieca豉 szklanka skrobii ziemniaczanej (kartoflanki)
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 5 這dyg rabarbaru (500g)
  • sok z 2 du篡ch cytryn
  • aromat cytrynowy
  • cukier puder do posypania

Rabarbar obra, pokroi na niedu瞠 kawa趾i.
Mi瘯kie mas這 utrze na puch, dodawa po jednym jajku i 1/4 szklanki cukru. Kiedy masa b璠zie jednolita, bez grudek, dodawa po trochu m彗, nast瘼nie skrobi, proszek do pieczenia i aromat (z rozp璠u wla豉m ca陰 buteleczk ;)).

Ciasto przela (jest do嗆 g瘰te) do formy (25x30cm) wy這穎nej papierem do pieczenia. Na wierzchu u這篡 rabarbar. Piec 30-40 min. w 180ºC. Posypa cukrem pudrem i je嗆, p鏦i ciep貫 :).

Smacznego :)!

19:12, olalala77 , ciasta
Link Komentarze (19) »
niedziela, 10 maja 2009

Blady 鈍it. Ze snu budz si pierwsze ptaki i owady (je郵i chcesz zadba o sw鎩 gatunek, musisz non-stop robi mi鏚 - prawa natury!) i rozpoczynaj帷 leniwie sw porann ari witaj si z sow, kt鏎a po udanej nocy wraca do gniazda na spoczynek. Zawsze by豉 zadowolona z miejsca, w kt鏎ym znajduje si jej dziupla. S御iadowa豉 bowiem z do嗆 du膨 chatk pokryt drewnianym dachem, z kt鏎ym wsp馧gra造 okna z niebieskimi okiennicami i koronkowymi zas這nkami. Za tym swojskim domkiem snu si jednak cie tajemnicy; mo瞠 to bluszcz dawa mylne z逝dzenie groteskowo軼i?

Sowa zanurkowa豉 i bezb喚dnie trafi豉 do gniazda. Kwintesencj udanej nocy b璠zie przespany dzie, a przy porannej ko造sance zasn望 nie jest wcale tak trudno...

Niebieskie okiennice by造 otwarte na 鈍iat, k徙a造 si w promieniach s這鎍a, wpuszczaj帷 przy tym mn鏀two 鈍iat豉 do wn皻rza domu. Tam ju od dawna trwa dzie. Gospodyni - jakie to zobowi您uj帷e s這wo! - z rado軼i wystawia豉 twarz na spotkanie ze s這鎍em i wdycha豉 tak d逝go oczekiwane majowe powietrze. Po wczorajszym deszczu pachnia這 jeszcze pi瘯niej, orze德iaj帷o.

Rozgrza豉 stary piec kaflowy i przy radosnym brzmieniu codziennego "Kiedy ranne wstaj zorze...", zabra豉 si za zagniatanie bu貫czek. Naturalnie, mleko i jaja by造 z w豉snej fermy; m捫 wydoi krow, wnuczek jeszcze wczoraj podkrad kurom jajka.

Nim zapia pierwszy kogut, ciep貫 pachn帷e bu貫czki sta造 ju na stole. Gospodyni otar豉 o fartuch r璚e z m彗i, u鄉iechn窸a si i spojrza豉 z niek豉man rado軼i na domownik闚 obudzonych najwspanialszym zapachem prawdziwego domowego pieczywa. Chyba jutro trzeba b璠zie upiec kolejne dwa tuziny bu貫k...

Nocne bu貫czki

Przepis na te cudne bu趾i cytuj za Atink, pogrubione = moje zmiany :).

Sk豉dniki na oko這 12 du篡ch bu貫czek:

  • 3 szklanki m彗i pszennej typ 650 (szklanka - 250 ml), u mnie dodatkowo troch m彗i 篡tniej
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 1 造磬a cukru
  • 40 g dro盥篡
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki mleka
  • 1 造瞠czka soli
  • 1/3 szklankioleju

Dodatkowo:

  • do posmarowania: 1 jajko i mleko
  • do posypania: sezam, mak, siemi ...

Wieczorem:

M彗 (pszenn i ziemniaczan) przesia do miski. W ma貫j miseczce lub fili瘸ncerozkruszy dro盥瞠 i zasypa je cukrem, wla p馧 szklanki mleka. Do m彗i doda 造瞠czk soli, wod, olej i rozpuszczone dro盥瞠 (musz "ruszy").Wszystko wymiesza 造磬, a do po陰czenia si sk豉dnik闚. Nast瘼nie ciasto prze這篡 na blat posypany m彗 i zagnie嗆 przez oko這 5 minut (gdy si klei do r彗, podsypa jeszcze m彗). Przykry misk i zostawi na nast瘼ne 5 minut. Po odpoczynku, wyrobi jeszcze przez oko這 3 minuty. Wyrobione ciasto w這篡 do lekko naoliwionej miski, przykry foli spo篡wcz i wstawi do lod闚ki na ca陰 noc. Powinno du穎 urosn望.

Rano:

Ciasto wy這篡 na blat i podzieli na oko這 12 cz窷ci. Uformowa bu趾i w dowolnych kszta速ach i u這篡 je na blaszce. Przykry 軼iereczk i zostawi do wyro郾i璚ia na oko這 20 minut. Przed w這瞠niem do piekarnika bu趾i posmarowa roztrzepanym jajkiem z odrobin mleka i posypa sezamem, makiem lub siemieniem.

Piec w temperaturze 220ºC, przez oko這 20 - 25 minut. Studzi na kratce.

Smacznego :)!

 

pi徠ek, 08 maja 2009

W pi徠ki zawsze jem obiady na s這dko :). Znaczy zawsze... Od jakiego czasu... Ale tak jest dobrze, raz na tydzie mo積a w ko鎍u zje嗆 i obiad na s這dko, nie ;)? Dzi sma篡豉m pyszne placki czekoladowo - bananowe Liski (polecam posieka czekolad - nie zetrze - wtedy rozpuszcza si i tworzy wr璚z warstw nadzienia w 鈔odku placka; cudo, m闚i Wam!), a tydzie temu, te 鈍ietne, makowo - sezamowe pankejsy Majanki. Pankejsy mo瞠 i to nie by造, bo nie mia豉m ma郵anki i zrobi豉m zwyk貫 nale郾iki z makiem i sezamem, ale "zwyk貫" r闚na si "pyszne"! Id帷 tym tropem, 2 tygodnie temu sma篡豉m jeszcze pancakesy z jab趾ami, te Majanki, ale zdj耩 brak.

Placki jad豉m co prawda na obiad, ale s 鈍ietn propozycj na leniwe weekendowo - majowe 郾iadanie :).

Pankejsy z makiem i sezamem

Sk豉dniki:

  • 2 szklanki m彗i pszennej lub razowej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • p馧 造瞠czki sody oczyszczonej
  • p馧 造瞠czki soli
  • 1/3 szklanki maku (nie mieli)
  • 1/2 szklanki ziaren s這necznika, podsma穎nych
  • 2 i 1/4 szklanki ma郵anki (u mnie mleko)
  • 2 du瞠 jajka
  • 2 造磬i roztopionego mas豉 (pomin窸am)

Wszystkie sk豉dniki wymiesza do po陰czenia. Nie trzeba mikserem, ciasto nie musi by g豉dkie. Sma篡 na minimalnie nat逝szczonej patelni, z obu stron, kilka minut (najlepiej na mniejszym ogniu, zeby w 鈔odku si upiek造, poniewa ciasto jest do嗆 g瘰te).

Podawa na ciep這 lub zimno.

Placki bananowe z czekolad

Sk豉dniki (robi豉m z po這wy porcji):

  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 25 g p豉tk闚 migda這wych
  • 150 g m彗i
  • 1 造磬a cukru pudru
  • 30 g drobno pokrojonej (tak lepiej!) lub startej na tarce czekolady
  • 2 dojrza貫 banany



Banany rozgnie嗆 widelcem, nast瘼nie wszystkie sk豉dniki zmiksowa przy pomocy blendera lub malaksera.
Rozgrza patelni, jej powierzchni spryska olejem.
Nabiera 造磬 ciasto (powinno mie konsystencj g瘰tej 鄉ietany) i sma篡 ok. 1 minuty, nast瘼nie przewr鏂i na drug stron i dosma瘸 kolejn minut.

Smacznego :)!

20:23, olalala77 , desery
Link Komentarze (19) »
wtorek, 05 maja 2009

Siedz i ws逝chuj si w b瑿ni帷y o szyb deszcz. Kap, kap. Kap, kap. Przejrzyste krople rozbijaj si niczym ma貫 szklane kule o chodnik. O ro郵iny i o kolorowe parasole szarych ludzi spiesz帷ych si na autobus. Bo deszcz to szare smugi b璠帷e podk豉dem dla barw.

Ale ju dawno nie by這 tak szaro. Od trzech tygodni s這鎍e nie dawa這 o sobie zapomnie, wdziera這 si we wszystkie zakamarki. Zmusi這 do zdj璚ia grubego p豉szcza i zast徙ienia go (z powodzeniem!) lekkim wiosennym trenczem. Grube swetry zast徙i豉 zwiewna tunika, a szalik ju dawno schowa si w k帷ie, ze smutkiem wyczekuj帷 kolejnej zimy.

Czerwony s逝pek na termometrze jest jakby nizszy. Trzeba si jako rozgrza... Mo瞠 ciep造 kawa貫k dro盥穎wego? Na otarcie 貫z, na otarcie l郾i帷ych kropel deszczu. Dobre na wszystko. Swoiste panaceum... Do szcz窷cia wystarczy: st馧, wygodne krzes這, talerzyk i dro盥穎we oczywi軼ie. Nie ma widelca, nie ma 造瞠czki. Po co? Dro盥穎we zawsze je si r瘯! Tak przecie smakuje najlepiej.

Deszcz jakby przesta pada...

Dro盥穎we z wi郾iami

Sk豉dniki na zaczyn:

  • 75g swie篡ch dro盥篡 (6,5 造磬i)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 造磬a cukru

Sk豉dniki na reszt ciasta:

  • 750g m彗i (4 i 3/4 szklanki)
  • szklanka cukru (250 g)
  • 4 jajka
  • 100g stopionego i ostudzonego mas豉 (p馧 kostki)
  • 0,5 - 1 szklanki mleka
  • 300g 郵iwek (u mnie dodatkowo dwie 郵iwki ;))


Kruszonka:
  • 250g m彗i (oko這 1,5 szklanki)
  • 125g mas豉 (je郵i u篡je si margaryny - p馧 kostki)
  • 125g cukru (p馧 szklanki)


Mleko podgrza (nie zagotowywa), wrzuci pokruszone dro盥瞠 i wsypa 造磬 cukru. Pozostawi do wyro郾i璚ia (oko這 15 minut).

Jajka roztrzepa z cukrem, wla do miski (mo瞠 by miska od miksera). Doda dro盥瞠 i roztopiony t逝szcz. Wsypa m彗 i wyrabia. Dolewa mleko a do uzyskania odpowiedniej konsystencji. S 3 sposoby wyrabiania: je郵i kto jest bardzo ambitny albo chce po獞iczy mi窷nie palc闚, mo積a wyrabia r璚znie, mo積a mikserem, a mo積a te, co jest naj豉twiejsze, maszyn do chleba. Odstawi w ciep貫 miejsce a podwoi obj皻o軼 lub po prostu zostawi je w tym ciep造m miejscu na noc.

W tym czasie obtoczy 郵iwki w cukrze (je郵i s mro穎ne) i przygotowa kruszonk: m彗, mas這 i cukier zagnie嗆 na ma貫 grudki.

Gdy ciasto podwoi swoj obj皻o嗆 prze這篡 je do formy (20x35cm), na wierzch wy這篡 owoce i posypa kruszonk. Piec w temperaturze 180ºC przez oko這 50-60 minut. Je嗆 ciep貫 w towarzystwie kubka herbaty.

Smacznego :)!