Kuchnia 安i徠eczna 2009
niedziela, 14 czerwca 2009

Chyba tak powinni na mnie m闚i! Uwielbiam czere郾ie, ich kolor (wol te ciemniejsz odmian), zapach. I oczywi軼ie smak. Latem z ch璚i wdrapuj si na drzewo, na najwy窺ze ga喚zie, wyi庵am r瘯, zrywam i... I ciesz si smakiem raju. To czere郾i Ewa powinna by豉 skusi Adama!


Pami皻am wyprawy do przydomowego sadu i rozwa瘸nia o przewadze s這dkich czere郾i nad kwa郾ymi wi郾iami. O ile te pierwsze ub鏀twiam, o tyle te drugie nieco mniej - cho musz przyzna, 瞠 czekoladowy placek prze這穎ny d瞠mem (k o n i e c z n i e! wi郾iowym), polany czekolad i hojnie ob這穎ny bit 鄉ietan (smak dzieci雟twa, tak naprawd jeden z niewielu, ale to wymaga ju osobnej notki...), nie mia豚y bez nich racji bytu. I ju!


W zasadzie moje czere郾iobranie polega這 na oczekiwaniu pod drzewem na moment, kiedy tata zejdzie na ziemi z misk pe軟 owoc闚. Nie chcia豉m tych z dolnych ga喚zi, tych b璠帷ych w zasi璕u r瘯i. Nie, nie by豉m g逝pia! Dobrze wiedzia豉m, 瞠 to na g鏎ze rosn te najsmaczniejsze czere郾ie...

czerwone,

b造szcz帷e,

pozycj najwy窺ze w ca貫j czere郾iowej hierarchii. Bo to one by造 najwy瞠j! To one widzia造 najwi璚ej! Ale te to one najcz窷ciej pada造 逝pem z這郵iwych szpak闚. Nigdy nie jest jak w bajce.


Z entuzjazmem wyszukiwa豉m czere郾i z陰czonych ze sob ogonkami, a p騧niej stroi豉m si w takie kolczyki. Nast瘼nie bezlito郾ie zjada豉m t moj upragnion i wyczekan (jeszcze od poprzedniego lata!) bi簑teri...


Wreszcie postanowi豉m, 瞠 do嗆 ju zjad豉m czere郾i ot tak, samych, bez niczego. Wydrylowa豉m je i wraz z truskawkami zmiksowa豉m z jogurtem i mlekiem, jako 瞠 picie w czerwcu herbaty by這by nietaktem. I ju. Czere郾iowy sen zosta wreszcie wy郾iony.


Czere郾iowy koktajl


Sk豉dniki:

  • czere郾ie
  • truskawki
  • jogurt lub mleko (lub i to, i to)
  • opcjonalnie mi鏚


Czere郾ie i truskawki (ilo嗆 dowolna, pami皻aj帷 jednak o zasadzie: im wi璚ej, tym lepiej!) wydrylowa, odszypu趾owa i umy. Zmiksowa z jogurtem lub mlekiem, do smaku doda mi鏚.

Smacznego ;)!

Aaa... Omal nie zapomnia豉m! I co, Oczko? Co Ty na to ;p? Teraz Twoja kolej na wytoczenie artylerii!

13:59, olalala77 , napoje
Link Komentarze (18) »
czwartek, 11 czerwca 2009

Nie lubi monotonii. Codzienne czynno軼i, powtarzane setki razy, wcale nie daj mi satysfakcji. A przecie powinny! Powinnam si cieszy deszczem, mimo 瞠 pada on codziennie. Powinny mnie cieszy zjadane codziennie truskawki. Ale nie ciesz. Mo瞠 dlatego, 瞠 s codzienne...?

22 czerwca zjad豉m na 郾iadanie musli kokosowe z chrunchy czekoladowym,

22 czerwca jad豉m te pierwsze truskawki.

A gdyby tak zapisa codzienno嗆? Dzie po dniu co przecie ucieka, zostawiaj帷 puste dziury w pami璚i. Mo積a je wype軟i tuszem od d逝gopisu lub tysi帷ami uderze w klawisze klawiatury. Mo積a... Ale ja tego nie lubi. Przesz這嗆 to sacrum, co do czego wraca si w najtrudniejszych momentach i o篡wia, smakuje. Przesz這嗆 to uczucia, emocje. Nie da si tego odda za pomoc s堯w.


9 czerwca wsta豉m z u鄉iechem na twarzy. U鄉iecha豉m si do s這鎍a.

7 czerwca jad豉m crumble z cynamonem...


Cynamonowe crumble


Sk豉dniki:

  • p馧 kilo rabarbaru
  • 150g mas豉
  • 150g cukru + 5 造瞠k
  • 300g m彗i
  • 1-2 造瞠czek cynamonu


Rabarbar obra i poci望 na do嗆 ma貫 kawa趾i. Form do pieczenia (u mnie szklane naczynie do zapiekania, 25x30cm) wysmarowa t逝szczem. Mi瘯kie mas這, 150g cukru, cynamon i m彗 wsypa do miski, szybko gnie嗆 palcami do momentu, kiedy utworz si okruszki. Rabarbar wsypa do formy, posypa go 5 造磬ami cukru i przykry kruszonk. Piec w temperaturze 160ºC przez oko這 20 minut.


23:35, olalala77 , desery
Link Komentarze (19) »
niedziela, 07 czerwca 2009

Nie wiem, czy nazwa豉bym si patriotk. Pewnie, 瞠 na Mundialu, Igrzyskach i skokach narciarskich, kibicuj Polakom, ale to jest zwyk貫 poczucie przynale積o軼i, nie ideologia. 3 maja jak co roku wywieszam flag (no dobra, tym razem nie wywiesi豉m - nie mam jeszcze gdzie; a tak w og鏊e: jak si nazywaj te ko趾i, w kt鏎e si wk豉da flag?), tak samo zreszt jak 11 listopada. Mog nawet ubra bia陰 bluzk i czerwone szorty (czerwonych spodni - d逝gich spodni - niestety nie posiadam), b璠zie bardziej od鈍i皻nie. A poza tym, to...

... co mog tak naprawd zrobi? Wiem jedynie, czego nie zrobi: na pewno nie widz si w roli pilota ratuj帷ego bohatersko ojczyzn jedn r瘯, a drug witaj帷ego si ze 鄉ierci. Nie zaatakowa豉bym Arsena逝, a tym bardziej Belwederu.

Ale czy tylko takie gesty 鈍iadcz o patrioty幟ie? Nie, z pewno軼i... A co z rozszerzaniem kulutury polskiej i tradycji? W dzisiejszych czasach wszystko powoli zanika, rozmywa si. Sama 瘸逝j cho熲y tego, 瞠 jest tak wiele s堯w, kt鏎ych nie znam! Co jednak jest w ich poznawaniu, nowym nieodkrytym jeszcze brzmieniu, kt鏎e jest dla uszu jak dzwonki, czy pierwsze truskawki, jak imponderabilia...

Biel i czerwie jest jednak idealnym po陰czeniem. A przynajmniej 鈍ietnie si sprawdza w takim zestawieniu:

Jogurt z truskawkami

Sk豉dniki:

  • 250g jogurtu naturalnego
  • 200g truskawek
  • 2 造磬i cukru
  • ewentualnie mi皻a


Truskawki zmiksowa na sos z cukrem i opcjonalnie z mi皻. Nak豉da do pucharka w kolejno軼i jogurt, sos truskakowy, jogurt, sos truskawkowy... Udekorowa.


00:00, olalala77 , desery
Link Komentarze (22) »
鈔oda, 03 czerwca 2009

Nie tego oczekiwa豉m po pierwszych dniach czerwca. Nie chcia豉m widzie zap豉kanego 鈍iata! A niestety... Zamiast upa堯w i k徙ieli w promieniach s這鎍a - wiatr i k徙iel w strugach deszczu.


Lubi jednak ws逝chiwa si w r闚nomierne uderzanie kropli o szyb, lubi zapach deszczu. A wiecie czym on pachnie? Nadziej! Wszystko si zieleni, oczyszcza, przekornie (bo deszcz jest taki szary!) nabiera kolor闚. Samo s這鎍e nie stworzy przecie t璚zy!


Tyle, 瞠 nie takiego deszczu si spodziewa豉m. Rozumiem lekki, delikatny jak szept, wiosenny deszczyk wdzieraj帷y si za ko軟ierz i do wn皻rza sanda趾闚. Ciep造 i przyjemny, koj帷y... Zamiast tego co? Burza z piorunami! A moje truskawki (maj zmokn望?)!? A ja !?

To mo瞠 dzi b璠zie jesiennie. Nie podam ciasta z truskawkami, a szarlotk. Nie za這輳 cienkiej bluzeczki, a przeciwdeszczowy p豉szcz. I z nadziej spojrz w jutro. To co, chowamy parasole?


Jab貫cznik mojej babci



Sk豉dniki:

  • kostka mi瘯iego mas豉 lub margaryny (250g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 500 g m彗i (+ troch do podsypywania)
  • 1 jajko i 2 鄴速ka
  • opakowanie cukru waniliowego

Mi瘯ie mas這 lub margaryn zagnie嗆 z m彗, cukrem, jajkiem, dwoma 鄴速kami i cukrem waniliowym.


Sk豉dniki na warstw jab趾ow:

  • oko這 kilogram jab貫k
  • 2 造磬i cukru
  • cynamon

Z jab貫k usma篡 lekk konfitur.

Ciasto podzieli na dwie cz窷ci, rozwa趾owa na rozmiary blachy i przykry konfitur z jab貫k. Na wierzch po這篡 drugi rozwa趾owany placek i porobi dziury widelcem.

Piec oko這 40 min w temperaturze 180ºC.

Ostudzi i polukrowa (proporcje mniej wi璚ej takie: 2 造磬i wody, 4 cukru pudru).

Smacznego ;)!



16:41, olalala77 , ciasta
Link Komentarze (23) »
niedziela, 31 maja 2009

Kakao. Ju sama nazwa jest przyjemna: ciep豉, koj帷a, czekoladowa, magiczna... Przypomina mi d逝gie zimowe wieczory roz鈍ietlane ogniem z kominka i roz這篡st zielon choink oplecion sznurem 鈍iate貫k, kt鏎e gasn帷 i zapalaj帷 si, tworzy造 Atmosfer, Atmosfer przez du瞠 "a". Kakao kojarzy mi si z zim. Bo jego zadaniem jest rozgrza, doda otuchy i, mimo 瞠 samo ma nieciekaw barw, kolor闚. O ile lepiej patrzy si na 鈍iat po porz康nym kubku kakao!


Pami皻am k堯tnie o wy窺zo軼i gor帷ej czekolady nad kakao. Zawsze wola豉m to pierwsze, bo tak naprawd wcale nie lubi kakao! Owszem, pi瘯nie pachnie, pi瘯nie brzmi, 鈍ietnie rozgrzewa. Ale to nie to! Kakao jest dla mnie zbyt wodniste, szare, nijakie... Za du穎 w nim mleka (mimo, 瞠 uwielbiam jogurty, twarogi, ry na mleku, owsiank i wiele innych mlecznych produkt闚, samego mleka po prostu nie znosz).


Czekolada...

Czekolada ma charakter, jest bardziej zdecydowana. Nie bez powodu nazywa si gor帷a czekolada! Jest presto a nie lento.W moim rankingu bije kakao na g這w! Tylko w jednym przypadku decyduj si j zamieni na kakao, bo...


...jakie pyszne jest ono w nale郾ikach! Nabiera charakteru, ostro軼i, goryczy... Nie wsp馧gra z nale郾ikiem, nie ukrywa si skromnie pod warstw d瞠mu. To ono nadaje rytm!

A gdyby jeszcze p鎩嗆 na kompromis i zamkn望 w tym nale郾iku co jeszcze? S這dkie co, czekoladowe co... Czekolad! Niech teraz ona straci swoj hardos i rozp造nie si, niech tym razem g鏎 b璠zie kakao!



Kakaowe nale郾iki z czekolad


Sk豉dniki:

  • 1 jajko
  • mleko (do odpowiedniej konsystencji, oko這 1/4 szklanki)
  • m彗a (do odpowiedniej konsystencji, oko這 1/4 szklanki)
  • 1,5 lub 1 duuu瘸 造磬a kakao
  • par posiekanych kostek czekolady


Dodatki:

  • lody waniliowe
  • 100g truskawek
  • 2 造磬i cukru pudru


Jajko wbi do miski, ubija trzepaczk a pojawi si b帳elki, a 鄴速ko z bia趾iem b璠zie dobrze zmieszane. Wla mleko (oko這 1/4 szklanki, ale gdy ciasta b璠zie podejrzanie ma這 - dola), zn闚 ubija a pojawi si b帳elki. Nast瘼nie wsypa m彗 (oko這 1/4 szklanki, ale najlepiej: do odpowiedniej konsystencji), wymiesza tak, aby nie by這 grudek i zn闚 ubija do powstania b帳elk闚 (takie ubijanie zajmuje oko這 p馧 minuty, a naprawd du穎 daje - nale郾iki s mi瘯kie i bardzo puszyste). Sma篡 (ja sma篡豉m bez t逝szczu - na teflonie), a gdy nale郾ik b璠zie ju przewr鏂ony na drug stron, po這篡 na nim par kostek czekolady, kt鏎e w闚czas rozpuszcz si, tworz帷 element nadzienia.

Truskawki zmiksowa z cukrem pudrem na sos, 瞠by by bardziej p造nny mo積a dola troch (1 - 2 造磬i) wody. Na gor帷e nale郾iki wy這篡 lody, zwin望 w rulon i pola sosem truskawkowym.

Smacznego ;)!


13:04, olalala77 , desery
Link Komentarze (21) »
czwartek, 28 maja 2009

Urzek造 mnie zdj璚ia (w豉軼iwie: zdjecie) Karolci - no i je (babeczki oczywi軼ie) upiek豉m :). Przepis na te muffinki pochodzi z nowojorskiej restauracji Magnolia - jak kto ogl康a "Seks w wielkim mie軼ie", pewnie skojarzy - i, jak pisze Karolcia, sprzedaj je tam w duuu篡ch ilo軼iach. Nie wiem, czy moje smakuj jak orygina, ale dobre s :). I mimo, 瞠 zrezygnowa豉m z tego charakterystycznego lukru na g鏎ze (tak jako pomy郵a豉m, 瞠 nie wszystkim mo瞠 smakowa, a piek豉m je przecie na Dzie Matki, wi璚 wola豉m nie ryzykowa) i zast徙i豉m go zwyczajnym, chyba nie wp造n窸o to na smak.


Vanilla Vanilla Cupcakes


Sk豉dniki:

  • 3/4 szklanki m彗i ziemniaczanej (ja doda豉m jeszcze 1,5 造磬i kisielu poziomkowego - dla koloru)
  • 1 i 1/4 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki + 2 造磬i m彗i pszennej
  • 115 g mi瘯kiego masla
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 造瞠czki ekstraktu lub aromatu waniliowego


Lukier:

  • 115 g mi瘯kiego masla
  • 3-4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii


Obie m彗i przesia do niewilkiej miski, wymiesza. Mas這 ubija mikserem na 鈔ednich obrotach do czasu, a stanie si puszyste. Stopniowo dodawa cukier, ucieraj帷 do czasu, a masa stanie si puszysta. Nie przerywaj帷 miksowania kolejno wbi jajka. Stopniowo ( w 3 etapach) dodawa suche sk豉dniki na przemian z mlekiem i ekstraktem z wanilii miksuj帷 do czasu, a sk豉dniki dok豉dnie si po陰cz. Uwaga!!! Masy nie nale篡 ubija zbyt d逝go.
Prze這篡 do wy這穎nej papilotkami formy mufinkowej, wype軟iaj帷 ka盥y otw鏎 nie wi璚ej ni do 3/4 obj皻o軼i. Piec 20-25 minut w temperaturze 180C lub do czasu, a patyczek wk逝ty do 鈔odka babeczki po wyj璚iu pozostanie suchy. Je郵i u篡wamy formy do mini muffink闚, czas pieczenia nale篡 skr鏂i do ok. 15 minut.
Upieczone babeczki pozostawi przez ok. 15 minut w formie. Nast瘼nie wyj望 z formy i pozostawi do ca趾owitego wystygni璚ia. Ostudzone babeczki udekorowa lukrem. Ja nie robi豉m ju lukru z mas豉, cukru pudru i mleka, tylko normalny: z cukru pudru i wody. To posypa豉m cukrowymi pere趾ami i voilla!

Lukier:
Mas這 zmiksowa z 4 szklankami cukru oraz mlekiem na g豉dk, kremow mas. Stopniowo dodawa pozostaly cukier - nale篡 u篡 tyle cukru, ile potrzeba, aby powsta g瘰ty lukier.
Smacznego ;)!


22:40, olalala77 , muffiny
Link Komentarze (24) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18