Kuchnia 安i徠eczna 2009
niedziela, 05 lipca 2009

Nic mi si nie chce... Ani pisa, ani nawet piec. Jedyny wysi貫k jaki podejmuj w te upa造 to ci庵貫 przebieranie si w str鎩 k徙ielowy i podnoszenie do ust szklanki z zimnym (barrrdzo zimnym!) mi皻owo-czekoladowym ekspresso. Z piank.



Czasem jeszcze obserwuj ludzi - im pora p騧niejsza, tym jest to ciekawsze. Rano na przyk豉d s御iadka wyprowadza w霩ek - spacer闚k na ma陰 rundk z wnuczk do sklepu po 鈍ie瞠 pieczywo i jajka. Po po逝dniu szybko przemyka par kuso odzianych os鏏. Wieczorem za nast瘼uje punkt kulminacyjny - jaki starszy pan ucieka na niebieskim sk豉daku przed burz. No i tak codziennie...

疾by ca趾iem si nie nagrza, robi sobie zimn zup owocow. Czere郾iow dok豉dniej.

I ogl康am morskie zdj璚ia owiewaj帷e mnie ch這dn bryz. Kt鏎e zreszt poni瞠j zapodaj, jak to si par dni temu obieca這 ;).








I ostatnie zdj璚ie, a dla mnie stuprocentowy symbol morza. Nie muszelka, nie pla瘸, ani nawet nie mewa, tylko:


~

To teraz czas na zup - tak akuratnio na ch這dnikow zabaw u Peli. Pyszna, doskonale orze德iaj帷a, no i w zasadzie przepis pochodzi od Asi z Kwestii Smaku. Zmieni豉m to i owo, a ni瞠j przepis z moimi modyfikacjami:


Czere郾iowy ch這dnik

Sk豉dniki (1 porcja):

  • 250 - 300g czere郾i
  • 造磬a soku z cytryny
  • 造磬a cukru
  • 1/3 造瞠czki mielonego cynamonu
  • 1/2 szklanka wody
  • 1/2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 鄉ietana krem闚ka do podania

Czere郾ie wydrylowa, w這篡 do rondelka, doda sok z cytryny, cukier i cynamon. Wla 1/4 szklanki wody, wymiesza i zagotowa. Przykry rondelek i dusi na ma造m ogniu przez 7 minut.

Zmiksowa zup na krem, niekoniecznie idealnie g豉dki, najlepiej blenderem. Przela z powrotem do rondelka, doda m彗 ziemniaczan wymieszan z 1/4 szklanki wody i zagotowa.

Ostudzi i ewentualnie wstawi na troch do lod闚ki, je郵i zupa b璠zie podawana jako ch這dnik. Przed podaniem zrobi kleksy ze 鄉ietanki i udekorowa po堯wkami wydrylowanych czere郾i.

Smacznego ;)!


12:15, olalala77 , desery
Link Komentarze (21) »
鈔oda, 01 lipca 2009

Ju jestem!

Lubi takie kr鏒kie (4-dniowe zaledwie) wyjazdy, po kt鏎ych zostaje jednak masa wra瞠. 370 zdj耩 (zrobionych przez pierwsze 2 dni), par muszelek, kilka ziarenek piasku w torbie. Ba, jeszcze r瘯aw bluzki mokry jest od s這nej morskiej wody...

Teraz porz康kuj zdj璚ia. Na wi瘯szo軼i z nich g堯wn rol odgrywa kolor b喚kitny, mieszaj帷y si z blado鄴速ym piaskiem i promiennym s這鎍em. Mam te kilka fotek muszli i pi鏎, statk闚...

Par zdj耩 czere郾i i nadmorskich truskawek, kilka zdj耩 ufo. 畝逝j jednego - podczas pobytu nad morzem nie jad豉m ryb!



Truskawkowy sernik na zimno Dorotus + moje zmiany


Sk豉dniki na sp鏚:

  • 150 g digestive w gorzkiej czekoladzie (u mnie 300g)
  • 70 g orzech闚 w這skich (pomin窸am)
  • 40 g mas豉 (u mnie 80g)
Wszystkie sk豉dniki umie軼i w malakserze i zmiksowa na mokry piasek. Tortownic o 鈔ednicy 21 cm (u mnie 26) wy這篡 papierem do pieczenia, mas ciastkow wcisn望 w sp鏚, wyr闚na.



Sk豉dniki na mas
(je郵i wszystkie b璠 prosto z lod闚ki, sernik szybciej st篹eje):
  • 500 g 鈍ie篡ch truskawek (u mnie p馧 na p馧 z poziomkami)
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka 鄉ietany krem闚ki
  • 1/4 - 1/2 szklanki cukru
  • 2 - 2,5 造磬i z czubem 瞠latyny
  • 1/4 - 1/3 szklanki wody

疾latyn rozpu軼i w minimalnej ilo軼i gor帷ej wody (1/4 - 1/3 szklanki). W du瞠j misce umie軼i truskawki, sok z cytryny, jogurt, krem闚k (nie ubijamy jej wcze郾iej), cukier, 瞠latyn (mo瞠 by jeszcze ciep豉). Wszystko zmiksowa blenderem na g豉dk mas. Wyla na sp鏚 ciastkowy i w這篡 do lod闚ki do st篹enia. Przed podaniem udekorowa.

Sernik truskawkowy jest moj ostatni (i sp騧nion) propozycj w ramach zabawy 'Sezon Truskawkowy'.

23:32, olalala77 , ciasta
Link Komentarze (16) »
niedziela, 28 czerwca 2009

B璠zie kr鏒ko. Bo za par godzin us造sz szmer morza,

poczuj drobny piasek pod stopami,

zobacz mewy ko逝j帷e gdzie wysoko nad wod...

Na po瞠gnanie zostawiam takie o to tartaletki. Cho tartaletki zwykle kojarz mi si z kruchymi letnimi ciasteczkami z kremem i mn鏀twem owoc闚. Moje takie nie s.

Moje tartaletki s zdecydowane, chrrrupi帷e, twarde, pyszne i...

...I ju ich nie ma.

Kruche babeczki z karmelem, czekolad i orzechami


Ciasto (na 14 grrrubych tartaletek, ale gdyby rozwa趾owa cieniej, spokojnie starczy這by i na 20):

  • 125g mas豉 lub margaryny
  • 1 - 1,5 szklanki m彗i
  • p馧 szklanki cukru (mo瞠 by cukier puder)


Karmel:

  • 1/3 szklanki cukru
  • woda (oko這 造磬i)


Masa czekoladowa:

  • 100g czekolady (u mnie gorzka i mleczna)
  • par 造瞠k mleka


Dodatkowo: pokruszone herbatniki i orzechy do ozdoby


Z mas豉, m彗i i cukru zagnie嗆 ciasto. Rozwa趾owa i wy這篡 nim nasmarowane mas貫m foremki do babeczek. Piec w temperaturze 200ºC oko這 10 - 15 minut - do zez這cenia.

Przygotowa karmel: cukier podgrza na patelni z 造磬 wody, co jaki czas miesza. Gdy zacznie zmienia barw na z這t, zdj望 z ognia i szybko wy這篡 na upieczone tartaletki (mniej wi璚ej po minucie karmel zastygnie i przyklei si do patelni).

Czekolad po豉ma na kawa趾i i rozpu軼i w k徙ieli wodnej razem z paroma 造磬ami mleka. Przela mas do babeczek. Udekorowa pokruszonymi herbatnikami i orzechami laskowymi (u mnie z braku tych瞠 - w這skie)

Smacznego ;)!


pi徠ek, 26 czerwca 2009

Burza. A strach spogl康a za okno - za szaro, za pesymistycznie... W軼iekle b瑿ni帷y deszcz odbija si od chodnika, dudni w szyby, rozbija si o dach. Wpatruj si w to ze spokojem, bo po burzy zawsze wychodzi przecie s這鎍e. W ka逝瘸ch odbijaj si 鈍ietliste promyki, a przyczepione do pergoli ma貫 kropelki deszczu, powoli zaczynaj wyparowywa. S delikatne, subtelne. Wcale nie powinny tak dudni! Powinny dzwoni!


Ale jednak dudni. Dudni te burza. A co jaki czas rozdziera ciemne niebo b造skawicami z這軼i - zupe軟ie jakby pokazywa豉 na ile j sta...

Nie przejmuj si tym. Kto by si przej掖 burz wyci庵aj帷 w豉郾ie z piekarnika blach z這cistych, rumianych (rumianek! Pi瘯ne s這wo!) jak majowy rzepak, ciastek z morelami?


~

S cudne. Pachn帷e mas貫m, chrupi帷e. Nie s這dkie - ca造 cukier jest w lukrze. Lubi z nim eksperymentowa, a najnowszym moim pomys貫m jest lukier cynamonowy. Pyszny!

Przepis na te ciastka jest w rodzinie od dawna. Ciasto smakuje jak francuskie, a roboty z nim wiele, wiele mniej! Cudne.


Ciastka p馧francuskie z morelami i lukrem


Sk豉dniki (wg proporcji mas這 1, 鄉ietana 1, m彗a 2-3):

  • 100g mas豉 (margaryna nie jest tu zbyt dobra)
  • 100g g瘰tej 鄉ietany (18%)
  • 200 - 300g m彗i (w zale積o軼i ile zabierze ciasto)
  • morele (p馧 na jedno ciastko)


Wszystkie sk豉dniki po prostu ze sob zagnie嗆 i w這篡 na co najmniej godzin do lod闚ki. Brzoskwinie umy, przekroi na po堯wki (nie trzeba obiera). Ciasto rozwa趾owa, wykraja kwadraty, a w po這wie z nich - do嗆 spor dziur. Ciastko uk豉da:

kwadrat

po堯wka brzoskwini

kwadrat z dziurk (uk豉da na pierwszy kwadrat tak, 瞠by powsta romb - jak na zdj璚iu).

Piec w temperaturze 160ºC oko這 20 minut - do zez這cenia. Ostudzi i polukrowa.

Smacznego ;)!

A rozwarstwiaj si tak:


niedziela, 21 czerwca 2009

Co tu du穎 pisa... Kalendarz ka盥y ma, wi璚 nie musz chyba przypomina, 瞠 s wakacje (przynajmniej dla uczni闚). A co za tym idzie - z dwudziestocztero godzinnej, doba staje si nagle sze軼io godzinna. Innymi s這wy: paradoksalnie brakuje mi czasu! Jak to dobrze, 瞠 jeszcze 71 dni wolnego... 71 dni 篡cia w powietrzu...

Chc帷 nie chc帷, jako ten pocz徠ek wakacji trzeba uczci. W moim przypadku raczej: nie chc帷 (ale nie protestuj帷). No, allle o tym p騧niej!


~

Nie raz s逝cha豉m opowie軼i o koszmarrrnej owsiance czy nale郾ikowych nieszcz窷ciach podawanych w szkolnych lub przedszkolnych sto堯wkach w do嗆 odleg造ch jak dla mnie czasach, kt鏎e znam na szcz窷cie tylko z opowie軼i. Z przedszkola (a nie chodzi豉m tam zbyt d逝go, taka ju by豉m problemowa, 瞠 nie lubi豉m) mam same mi貫 wspomnienia - je郵i chodzi o kulinaria oczywi軼ie. Mielone klopsiki podsma瘸ne z cebulk i podawane z m這dymi ziemniaczkami z koperkiem, zupa pomidorowa, kt鏎a mia豉 prawo nosi miano "zupy jak u mamy", pachn帷y latem kompot. No i w zasadzie na tym si ko鎍zy lista przedszkolnych potraw, wi璚ej po prostu nie pami皻am. W ka盥ym razie by這 to mi貫 i w niczym nie przypomina這 sto堯wkowego jedzenia z dawnych lat. Dziwi造 mnie tylko niekt鏎e dzieci pij帷e na 郾iadanie kaw zbo穎w. (Kaw? To tak mo積a? Kawa jest dla doros造ch!)


Nigdy w dzieci雟twie nie jad豉m owsianki. Mama sama jej nie lubi豉 (ahh, te szkolne sto堯wki, w kt鏎ych zapewne musia豉 j je嗆...), dlatego te nie gotowa豉 jej mi. Ale jeszcze jeden deser, kt鏎y pozna豉m tak naprawd 2 lata temu, a kt鏎y pokocha豉m od razu. Mianowicie - ry na mleku. Nie wiem czemu tak p騧no...


Wczoraj mama ugotowa豉 ca造 garnek ry簑 na mleku. Tak瞠, chc帷 nie chc帷, z dodatkiem d瞠mu i truskawek, wyszed z tego pyszny deser. Niech te wakacje trwaj jak najd逝瞠j!


Truskawkowo-rabarbarowy ry na mleku


Sk豉dniki (1 niedu瘸 porcja):

  • 3 造磬i ry簑
  • mleko (u mnie oko這 100ml)
  • 1,5 造磬i cukru
  • truskawki i d瞠m (u mnie truskawkowo-rabarbarowy) do podania

Przygotowanie:

Mleko zagotowa, wsypa ry i pos這dzi. Zmniejszy ogie, uchyli troch pokrywk i gotowa do mi瘯ko軼i, co jaki czas mieszaj帷. Gdy ry b璠zie mia odpowiedni konsystencj (mo瞠 by p造nny, kremowy, ale mo積a te poczeka a mleko odparuje - to zale篡 od gustu), zdj望 go z ognia. Podawa z kleksem d瞠mu i truskawkowym sosem (truskawki zmiksowane z cukrem).

Smacznego ;)!


23:18, olalala77 , desery
Link Komentarze (15) »
鈔oda, 17 czerwca 2009

Ostatnimi czasy du穎 my郵 o postrzeganiu 鈍iata przez pojedynczych ludzi. 疾 ka盥y ma swoje indywidualne, niespotykane cechy, umiej皻no軼i, kt鏎e wyr騜niaj go z t逝mu. Tak po prostu.


Moja mama opowiada豉 mi kiedy, 瞠 w dzieci雟twie, wyobra瘸j帷 sobie litery, do ka盥ej z nich przypisywa豉 kolor. Pr鏏owa豉m to sobie wyobrazi, ale jedyne, co przychodzi這 mi do g這wy, to wielka czerwona litera "a" w 鄴速e do嗆 nieregularne kropki. Szkoda. Na pewno zabawnie jest widzie oczami wyobra幡i barwny ta鎍z帷y alfabet podskakuj帷y w rytm humoru.


Jest jednak co, co mog 鈍iadomie nazwa moj cech.

Czuj帷 zapachy, automatycznie przyporz康kowuj do nich smak, to znaczy, 瞠 poziomki smakuj dok豉dnie tak jak pachn, a w帷haj帷 truskawk mam wr璚z uczucie, jakbym ju j zjad豉. Podoba mi si to.




Jakie zapachy i smaki tutaj mamy?

Czerwcowe poziomki przeplataj帷e si z nabrzmia造mi s這鎍em truskawkami i z kwaskowatym rabarbarem. To wszystko otulone delikatn bezow piank i ulokowane na warstwie krrruchego ciasta (ahh, jak ja je lubi!). Wprawny degustator wyczuje tu jeszcze jajeczn biszkoptow warstw (bo 鄴速ka, bo 鄉ietanka...).

I nie trzeba tu nawet wyostrzonego zmys逝 w璚hu, aby bez wahania poprosi o dok豉dk...


Bajaderkowe ciasto z rabarbarem i truskawkami



Ciasto:

1 3/4 szklanki maki
2 lyzki cukru pudru
1/2 kostki masla

Nadzienie:

1 1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki maki
szczypta soli
6 zoltek
1 szklanka slodkiej smietanki
4 szlanki rabarbaru, pokrojonego w plasterki
1 szklanka truskawek, pokrojonych w plasterki

Beza:
6 bialek
1/2 szklanki cukru


Make wymieszac z cukrem pudrem i posiekac z maslem az utworza sie drobne grudki. Wsypac te mieszanke na blache 33x23cm i dobrze wcisnac w dno blaszki. Piec okolo 10-12 minut do lekkiego zrumienienia.

W duzej misce wymieszac make, cukier i sol. Zoltka rozbeltac i wymieszac ze smietanka i wlac mieszanke do suchych skladnikow, wymieszac. Dodac rabarbar i truskawki, lekko wymieszac i wylac na podpieczony spod.

Piec w temeraturze 180ºC przez oko這 godzin (u mnie co oko這 30 min. z termoobiegiem). Bialka ubic na sztywna piane, dodawac stopniowo cukier, wylozyc beze na upieczone ciasto i piec az beza sie zrumieni, okolo 10-15 minut. Ciasto wystudzic w zakmni皻ym piekarniku i pokoic na kwadraty.

23:08, olalala77 , ciasta
Link Komentarze (20) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18