Kuchnia 安i徠eczna 2009
pi徠ek, 07 listopada 2008

Nasta wi璚 czas na pierwszy wpis ;).

Jest to ciasto, kt鏎e zatrzymuje swoim smakiem, zapachem i nie chce uwolni. Jab趾a po陰czone z orzechami, doskonale wpisuj帷e si w jesienn s這t. Ale dlaczego ameryka雟kie? Pos逝guj帷 si komentarzem Go軼ia, pod wiewi鏎k Doroty - "A ciasto nazwane zosta這 ameryka雟kim, jako 瞠 ludzie owi zza oceanu dodaj cynamon podobno do wszystkiego." No to geneza jasna, teraz mo瞠my zabra si za sam przepis.

Cytuj Dorot:

Sk豉dniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki m彗i
  • 2/3 szklanki oleju
  • szklanka grubo posiekanych orzech闚 w這skich
  • 4 - 5 jab貫k
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka sody
  • 1 造瞠czka cynamonu

Jab趾a obra, zetrze na tarce z grubymi oczkami. Orzechy do嗆 grubo posieka.

Oddzieli bia趾a od 鄴速ek. Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijania dodawa cukier, dalej ubijaj帷. Doda 鄴速ka, olej, dalej ubija. M彗 przesia, wymiesza z proszkiem, sod i cynamonem. Wsypa do masy jajecznej, wymiesza.

Jab趾a i orzechy doda do reszty ciasta, wymiesza.

Ciasto wla do formy wy這穎nej papierem do pieczenia (33 x 22 cm), piec oko這 45 - 55 minut w temperaturze 165ºC, do tzw. suchego patyczka. Ostudzone posypa cukrem pudrem.

18:02, olalala77 , ciasta
Link Komentarze (5) »

Witam!

Ogl康anie blog闚 kulinarnych bardzo wci庵a, wi璚 ogl康aj帷 te wszystkie ciastka, ciasteczka, serniki, bu貫czki i inne s這dko軼i, zacz窸am swoim wypiekom robi zdj璚ia z decyzj za這瞠nia bloga(blogu?) kulinarnego - a jest nim w豉郾ie ten skromny blog :). A skoro mam okazj rozwija swoj pasj, to czemu nie skorzysta ;)? Bo ja wprost uwielbiam piec, ogl康a r騜ne foremki, talerze i przede wszystkim produkty kulinarne. Dodam jeszcze, 瞠 interesuje si tym od roku, czyli od 12 roku 篡cia.

Zapraszam Wszystkich ;)

p.s. Co by nie zrobi w pocz徠kowych chwilach istnienia bloga ba豉ganu, pierwszy przepis zamieszcz w nowej notce :).

1 ... 16 , 17 , 18