Kuchnia 安i徠eczna 2009
poniedzia貫k, 28 wrze郾ia 2009

Nadesz豉 jesie. Cicho i niespodziewanie, chowaj帷 si pod czerwieniej帷ym li軼iem i w parku pe軟ym kasztan闚. I tak na poz鏎, to wcale nie by這 jej wida.

Bo jesie dzia豉 na dwa fronty. Niby dni s s這neczne i ciep貫, wcale nie potrzeba ubiera swetra ani rozgrzewa si gor帷 czekolad, niby wci捫 mam w ogrodzie truskawki - ca趾iem du瞠 i soczyste, zupe軟ie jak te czerwcowe. Niby...

Ale codziennie, powoli, bez po酥iechu, ka盥y li嗆 na drzewie stawa si bardziej czerwony. Po鄴趾造 d瑿y, zbr您owia造 buki, a kasztany cicho wyskoczy造 ze swoich k逝j帷ych skorupek. A ja zobaczy豉m niedawno chyba ju ostatni spadaj帷 gwiazd w tym roku.

Dzisiejszy dzie by za to prawdziwie jesienny. Szary od rana a do wieczora, wietrzny i dymny. Za ka盥ym wdechem szorstkiego powietrza czu這 si mro幡y, orze德iaj帷y zapach. Zapach jesieni. Ale w豉軼iwa cz窷 tego dnia rozegra豉 si dopiero po zmroku, kiedy nagle rozleg si lekki stukot kropel uderzaj帷ych o chodnik. B瑿nienie z ka盥 chwil przybiera這 na wadze i kilkadziesi徠 minut p騧niej, 鈍iat ton掖 w deszczu. Oblepia on poz豉cane li軼ie, wysmuk貫 latarnie roz鈍ietlaj帷e czer nocy tak, jak 鄉ietana rozja郾ia czarn kaw, i dr膨ce na wietrze pierwsze papier闚ki tej jesieni.



Apple pie

(bo tak brzmi 豉dnie, bajkowo i swojsko)


*Taka szarlotka musi by koniecznie robiona z papier闚ek. Kwa郾ych, najlepiej zrywanych w豉snor璚znie. Tak smakuje najlepiej.


Sk豉dniki na kruche ciasto:

  • 250g mas豉 lub margaryny
  • 500g m彗i
  • 100 - 100g cukru (zale篡 od smaku jab貫k)
  • jajko

Sk豉dniki na nadzienie:

  • 1 kg jab貫k
  • cynamon (u mnie p馧 造瞠czki)
  • 4 du瞠 造磬i cukru

Wszystkie sk豉dniki szybko ze sob zagnie嗆, uformowa kul i w這篡 na p馧 godziny do lod闚ki.

W tym czasie jab趾a umy i obra, pokroi na cienkie plasterki. Prze這篡 je do miski i zasypa cukrem oraz cynamonem.

Kruche ciasto wyj望 z lod闚ki i podzieli na dwie cz窷ci - jedn troch wi瘯sz od drugiej. Wylepi ciastem sp鏚 i boki tortownicy (u mnie o 鈔ednicy 27 cm) wy這穎nej foli aluminiow. Podpiec przez par (5-10) minut w temperaturze 170蚓. Ciasto wyj望 z pieca i roz這篡 na nim jab趾a. Przykry drug rozwa趾owan porcj kruchego ciasta i piec w tej samej temperaturze jeszcze 25 - 35 minut.

Smacznego ;)!


Sp騧ni豉m si. Ale nie - nie z upieczeniem, na szcz窷cie tylko z wstawieniem wpisu na bloga. Bo szarlotk piek豉m punktualnie, w sobot, z okazji Tatterowego Dnia Jab趾a i mam nadziej, 瞠 Tatter wybaczy mi po郵izg, hmm ;)))?

22:24, olalala77
Link Komentarze (20) »
pi徠ek, 25 wrze郾ia 2009

Nigdy nie podziela豉m tych zachwyt闚 nad muffinkami. Je嗆 lubi豉m, nie przecz, ale je郵i mia豉bym wybiera, pad這 by na wilgotne brownies z czekoladow polew albo chrupk szarlotk z cynamonem i cukrem pudrem.

Wi璚 jak to jest, 瞠 zawsze - kiedy nie wiem co upiec, a poz豉cane wskaz闚ki skacz po srebrnej tarczy zegara coraz szybciej i szybciej - wybieram muffiny?

I po raz kolejny oczarowuj si nimi. Ciep豉 czekolada tworzy mi貫 urozmaicenie, kolejne s這dkie plamki rozp造waj si w ustach. Tu szczypta kawy uszczypnie w j瞛yk, tu kakao u豉godzi.

A zapachu, kt鏎y roznosi si podczas pieczenia, mog豉bym zamkn望 we flaszki i u篡wa jako perfum. Codziennie. 疾bym par dni po ich znikni璚iu, gdy wreszcie muffinkowy czar pry郾ie, nadal uwa瘸豉 je za najsmaczniejsze ciastka 鈍iata.

Muffiny - dalmaty鎍zyki

*Do po這wy ciasta doda豉m kaw, do po這wy nie. Jak kto jednak jest kawoszem, 鄉ia這 mo瞠 zrobi wszystkie muffinki o jej smaku.

Sk豉dniki (na 25 muffinek):


250g margaryny1 szkl m彗i pszennej
1 szkl skrobii ziemniaczanej
1 造瞠czka proszku do pieczenia
1 i 1/4 szkl cukru
5 jajek
3 造磬i kakao + 造瞠czka kawy rozpuszczalnej
3/4 tabliczki mlecznej czekolady pokrojonej na kawa趾i
3/4 tabliczki bia貫j czekolady pokrojonej na kawa趾i + par kostek na wi鏎ki


Na polew:

  • 1/4 kostki mas豉 (50g)
  • 3 造磬i wody
  • 2 造磬i kakao
  • 2-3 造磬i cukru

Ciasto:

Mi瘯kie mas這 utrze na puch, dodawa po jednym jajku i 1/4 szklanki cukru. Kiedy masa b璠zie jednolita, bez grudek, dodawa po trochu m彗 pszenn, nast瘼nie skrobi, proszek do pieczenia i kakao. Na ko鎍u wmiesza kawa趾i czekolady.

Gdy po這wa ciasta b璠zie ju na這穎na do foremek, do pozosta貫j cz窷ci wsypa 造瞠czk kawy rozpuszczalnej i wymiesza. Nak豉da do kolejnych foremek ciasto kawowe.Piec 15-20 min. w 180ºC.


Polewa:

Wszystkie sk豉dniki w這篡 i rozpuszcza na 鈔ednim ogniu a do po陰czenia. Nie gotowa! Przestudzi i poczeka a zg瘰tnieje. Pola ni muffinki i posypa wi鏎kami z bia貫j czekolady.

Smacznego ;)!

14:19, olalala77
Link Komentarze (11) »
pi徠ek, 18 wrze郾ia 2009

Zrywane w po酥iechu, po to, 瞠by do 郾iadania dorzuci co zdrowego,

Zatopione w dro盥穎wym z bia造m lukrem,

Pachn帷e s這dkim pocz徠kiem jesieni.

奸iwki.

Ciasto ze 郵iwkami

Sk豉dniki:

  • 250g mi瘯kiego mas豉 lub margaryny
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 5 jaj
  • nieca豉 szklanka m彗i pszennej
  • nieca豉 szklanka skrobii ziemniaczanej (kartoflanki)
  • opakowanie (48g) budyniu waniliowego
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 300 - 400g 郵iwek





奸iwki umy i obra.

Mi瘯kie mas這 utrze na puch, dodawa po jednym jajku i 1/4 szklanki cukru. Kiedy masa b璠zie jednolita, bez grudek, dodawa po trochu m彗, nast瘼nie skrobi, budy, proszek do pieczenia i aromat.

Na dnie formy u這篡 owoce.

Ciasto przela (jest do嗆 g瘰te) do formy (25x30cm) wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec 30-40 min. w 180ºC. Mo積a posypa cukrem pudrem.

Smacznego ;)!

22:19, olalala77 , ciasta
Link Komentarze (22) »
poniedzia貫k, 14 wrze郾ia 2009

Mo瞠 nie uwierzycie, ale jest pewien ogr鏚, w kt鏎ym wci捫 rosn truskawki.

To m鎩 ogr鏚.

Ma貫, krwi軼ie czerwone i pachn帷e, takie jakich nie dostanie si na 瘸dnym targu. Przesi彗ni皻e ch這dn nut jesiennego powietrza ukrywaj si mi璠zy li嗆mi i pod skacz帷ymi kroplami szarego deszczu.

Jak ja lubi ten jesienny deszcz! Bo cho jest szary, monotonny i na poz鏎 nieprzyjemny, niesie za sob zmiany.

Zmiany, kt鏎e zauwa篡豉m ju dawno. Podczas porannej toalety wschodz帷e s這鎍e 鈍ieci mi prosto w lustro, odbijaj帷 si z這tym pier軼ieniem na przeciwnej 軼ianie.

A dzi, id帷 do sklepu, znalaz豉m pierwszego kasztana tej jesieni. W swoim zielonym, k逝j帷ym pancerzu prawie wturla mi si pod letnie jeszcze buty. Jego los, tak jak dw鏂h kasztanich pobratymc闚, by przes康zony. Zabior go ze sob! Bo chc jeszcze d逝go czu t pierwsz jesie - nie z這t, a mokr. Tak te lubi.

Teraz, zrywaj帷 truskawki i poziomki, je篡ny i winogrona, nie powracam my郵ami do lata, tylko wybiegam na spotkanie z zim. Jaka ona b璠zie tego roku? O kt鏎ej godzinie za鈍ieci pierwsza gwiazdka?

Niewa積e, my郵. Wrzucam zebrane w豉郾ie owoce do sernika i zamykam oczy, u鄉iechaj帷 si. Bo wiem, 瞠 ka盥y dzie jest lepszy od poprzedniego.


Sernik z bia陰 czekolad i marsem


Czyli m鎩 pierwszy raz w Weekendowej Cukierni. Doda豉m drug warstw i z braku malin, u篡豉m innych owoc闚. I nie zawiod豉m si :). Sernik wygl康a jak zrobiony z puszystej chmurki i rozp造wa si przy ka盥ym k瘰ie. Tego w豉郾ie od nieg o oczekiwa豉m. Jest cudny :).


I warstwa:

  • 200g bia貫j czekolady
  • 500g twarogu
  • 200ml 鄉ietany krem闚ki
  • 750g cukru pudru
  • owoce (u mnie truskawki, poziomki, brzoskwinie, winogrona)

II warstwa:

  • 200g batonik闚 mars + 50g do dekoracji
  • 500g twarogu
  • 200ml 鄉ietany krem闚ki
  • 125g cukru pudru
  • 4 du瞠 造磬i kakao

I warstwa:

Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Tortownic (u mnie o przek徠nej 26 cm) wy這篡 foli aluminiow.
Zmiksowa razem serek, 鄉ietan i cukier. Nast
瘼nie stopniowo, ca造 czas miksuj帷, wlewa ostudzon bia陰 czekolad. Uciera a do po陰czenia si sk豉dnik闚.
Mas przela do tortownicy, wmiesza do niej owoce. Przykry foli i wstawi do lod闚ki na min, 6 godzin, najlepiej na cala noc.

II warstwa (robiona po zastygni璚iu pierwszej):

200g batonik闚 rozpu軼i w k徙ieli wodnej.

Zmiksowa razem serek, 鄉ietan i cukier. Nast瘼nie stopniowo, ca造 czas miksuj帷, wlewa mas z roztopionych batonik闚. Uciera a do po陰czenia si sk豉dnik闚.

Mas wyla na zastygni皻 pierwsz warstw sernika. Udekorowa poci皻ymi na kawa趾i batonikami.

Smacznego ;)!


23:37, olalala77 , serniki
Link Komentarze (20) »
wtorek, 08 wrze郾ia 2009


Wsta豉m o poranku. Ogromna tarcza blado-pomara鎍zowego s這鎍a o鈍ietla豉 m鎩 pok鎩, przedzieraj帷 si przez par milimetr闚 szk豉 w oknie. Obudzi豉m si 3 minuty przed zadzwonieniem budzika.

Id帷 chodnikiem i zawadzaj帷 nogami o pierwsze tej prawie-jesieni 鄴速obr您owe li軼ie, wpad豉m na par pomys堯w.

Jednym z nich by豉 ch耩 zatrzymania wielkiego pomara鎍zowego s這鎍a, kt鏎e grza這 mi w plecy i wyrywa這 z g喚bokiego snu. Zupe軟ie jak w lipcu. Gdyby si tylko da這, zamkn窸abym je w naj豉dniejsze s這iczki, jakie mam w domu i ustawi豉 w widocznym miejscu, najlepiej w jadalni, nad sto貫m. Wtedy przez ca陰 zim i p馧 jesieni (pierwsze p馧 jest do嗆 s這neczne), nie wygl康a豉bym z przestrachem na powity ca逝nem ciemno軼i 鈍iat za oknem, tylko z u鄉iechem, wpatrywa豉bym si w moje ma貫 s這鎍e.

Drugi pomys by bardziej realny, cho jednocze郾ie nierealny. Marzy豉m o tym, aby jakim tajemniczym sposobem zwi瘯szy m鎩 czas. Czas wolny. Bo ostatnio nie wiele go mam, a prawde m闚i帷, to nie mam wcale. Nie mog sobie pozwoli na takie czynno軼i jak wpatrywanie si w gwiazdy,

uganianie za motylami

i szeroko poj皻 beztrosk.

Trzecim pomys貫m by這 za to co bardziej przyziemnego. Marzy mi si kosz gruszek. Nie siatka gruszek, nawet nie worek, to musia by w豉郾ie kosz. Bo to tak 豉dnie brzmi, niby ze sob koliduje, a jednak wsp馧gra. Zupe軟ie jak wstawanie o poranku. Nikomu si nie chce, ale kiedy ju to zrobi, wystarczy tylko, 瞠 spojrzy na s這鎍e, a ju wszelki trud zostanie wynagrodzony.

畝dnego planu nie uda這 mi si spe軟i. Pi瘯ne s這iczki sm皻nie stoj, czekaj帷 na coraz to mniejsze promyki s這鎍a, czas ucieka jakby si bawi w berka, a zamiast kosza gruszek mam siatk gruszek.

I tabliczk czekolady.

No i przyznam si jeszcze do czego. Te sm皻ne s這iczki wcale nie s takie sm皻ne. Bo wype軟i造 si s這鎍em zakl皻ym w cytrynie.

Bo czy cytrynowy d瞠m nie pasuje do gruszek i czekolady?

Ciasto gruszkowo - czekoladowe

Sk豉dniki:

  • 200g margaryny
  • 1 szkl m彗i pszennej
  • 1 szkl skrobii ziemniaczanej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/4 szkl cukru
  • 5 jajek
  • 4 duuu瞠 造磬i kakao
  • par gruszek
  • p馧 tabliczki czekolady pokrojonej w kawa趾i


Na wierzch:

  • d瞠m cytrynowy (mo積a zast徙i innym, wa積e, 瞠by komponowa si z gruszkami i czekolad jednocze郾ie)
  • p馧 tabliczki czekolady
  • 1/4 - 1/2 szklanki mleka


Gruszki umy i obra.

Mi瘯kie mas這 utrze na puch, dodawa po jednym jajku i 1/4 szklanki cukru. Kiedy masa b璠zie jednolita, bez grudek, dodawa po trochu m彗, nast瘼nie skrobi, proszek do pieczenia i kakao. Na ko鎍u wmiesza kawa趾i czekolady.

Na dno formy pouk豉da gruszki i zala czekoladowym ciastem.

Piec 35-50 min. w 180ºC. Po wyj璚iu z piekarnika odwr鏂i na drug stron (lub poczeka jakie p馧 godziny a skl窷nie). Czekaj帷 a nieco przestygnie, rozpu軼i p馧 tabliczki czekolady ze szklank mleka. Na wp馧 ostudzone ciasto posmarowa d瞠mem i pola polew czekoladow.

Smacznego ;)!


22:35, olalala77 , ciasta
Link Komentarze (11) »
poniedzia貫k, 31 sierpnia 2009

Biszkopt piecze si o poranku. Wstaje si wraz ze s這鎍em i wdychaj帷 rze鄂ie powietrze zza okna, przyodziewa w puszyst mg喚. Spijaj帷 z li軼i mieni帷e si w blasku s這鎍a t璚zowe koraliki rosy, biegnie si do brzoskwiniowego drzewka. 疾by biszkopt si uda, owoce musz by 鈍ie瞠 i dojrza貫, ze s這dk sk鏎k zabarwion smakiem letniego s這鎍a. Jedn po drugiej, brzoskwini odk豉da si do wiklinowego koszyka, ostro積ie, nied逝go wyl康uje przecie w najwspanialszym cie軼ie 鈍iata.

Otwiera si s這ik z chrupi帷ym (nie nowy czekoladowy batonik, nie paprykowe czipsy, nawet nie orzeszki w karmelu, to w豉郾ie cukier jest chrupi帷y!) cukrem. 安ietliste refleksy przedostaj si przez szk這 i sprawiaj, 瞠 bia貫 kryszta趾i skrzypi.

Skrzypi za ka盥ym poruszeniem s這ja,

skrzypi w z瑿ach

i w kubku pe軟ym herbaty.

Tu obok stoi m彗a, wspomnienie lata. Wspomnienie piasku przesypywanego z r瘯i do r瘯i, jak w klepsydrze. I skrzypi帷ego jak cukier wiatraka, kt鏎y kiedy, pe貫n k這s闚 z這tych zb騜, m鏬 mieli pszenic. W ten spos鏏 powsta陰 m彗 sypa這 si do du篡ch bia造ch wor闚 i zawi您ywano sznurkiem, chyba po to, by dzi mie przed oczami wizj kr皻ej, piaszczystej 軼ie磬i, po kt鏎ej 篤awo kroczy m篹czyzna w bieli, nios帷y na plecach worek. Gdzie za sob ma wiatrak, po kt鏎ym ganiaj myszy, a na horyzoncie widzi wschodz帷e s這鎍e. A on gna, bo 穎na w domu chce upiec chleb. Nic to, 瞠 zaraz zn闚 b璠zie musia wraca do wiatraka i zn闚 mieli, najwa積iejszy przecie ten poranny, codzienny chleb, kt鏎ego cz窷ci jest on sam.

Po d瑿owym stole turlaj si jajka, zag喚biaj帷 w niebezpiecznych szparach i mijaj帷 drewniane s瘯i. I ich historia malowana jest s這鎍em.

No i jeszcze mas這, i wizja wiejskich kobiet z g這wami omotanymi chustami, odzianych w czerwone sp鏚nice z czarnymi pr璕ami si璕aj帷e a do ziemi. Przed nimi stoi drewniana misa pe軟a t逝stej 鄉ietany, kt鏎a niebawem zamieni si w pachn帷e mas這.

Mas這!?

Biszkopt!?

No dobrze, ciasto ostatecznie mo積a nazwa prawie-biszkoptem, t逝macz帷 瞠 biszkopt nie potrzebuje t逝szczu, bo najlepiej smakuje w tortach osnutych ma郵anymi masami.

A po upieczeniu wystarczy opr鏀zy go lekko cukrem pudrem. I tyle, i ju.

Oto jest idealny przepis na biszkopt. Prawie-biszkopt.

Biszkopt nie-biszkopt


Sk豉dniki:

  • 250g mi瘯kiego mas豉 lub margaryny
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 5 jaj
  • nieca豉 szklanka m彗i pszennej
  • nieca豉 szklanka skrobii ziemniaczanej (kartoflanki)
  • opakowanie (48g) budyniu waniliowego
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 300 - 400g brzoskwi


Brzoskwinie umy i obra.

Mi瘯kie mas這 utrze na puch, dodawa po jednym jajku i 1/4 szklanki cukru. Kiedy masa b璠zie jednolita, bez grudek, dodawa po trochu m彗, nast瘼nie skrobi, budy, proszek do pieczenia i aromat.

Ciasto przela (jest do嗆 g瘰te) do formy (25x30cm) wy這穎nej papierem do pieczenia. Na wierzchu u這篡 brzoskwinie. Piec 30-40 min. w 180ºC. Posypa cukrem pudrem i je嗆, p鏦i ciep貫 :).

Smacznego ;)!




Ps. A tu by豉m, kiedy mnie nie by這:


Kto wie, gdzie ;)?

19:53, olalala77 , ciasta
Link Komentarze (17) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18