Kuchnia 安i徠eczna 2009
poniedzia貫k, 31 sierpnia 2009

Biszkopt piecze si o poranku. Wstaje si wraz ze s這鎍em i wdychaj帷 rze鄂ie powietrze zza okna, przyodziewa w puszyst mg喚. Spijaj帷 z li軼i mieni帷e si w blasku s這鎍a t璚zowe koraliki rosy, biegnie si do brzoskwiniowego drzewka. 疾by biszkopt si uda, owoce musz by 鈍ie瞠 i dojrza貫, ze s這dk sk鏎k zabarwion smakiem letniego s這鎍a. Jedn po drugiej, brzoskwini odk豉da si do wiklinowego koszyka, ostro積ie, nied逝go wyl康uje przecie w najwspanialszym cie軼ie 鈍iata.

Otwiera si s這ik z chrupi帷ym (nie nowy czekoladowy batonik, nie paprykowe czipsy, nawet nie orzeszki w karmelu, to w豉郾ie cukier jest chrupi帷y!) cukrem. 安ietliste refleksy przedostaj si przez szk這 i sprawiaj, 瞠 bia貫 kryszta趾i skrzypi.

Skrzypi za ka盥ym poruszeniem s這ja,

skrzypi w z瑿ach

i w kubku pe軟ym herbaty.

Tu obok stoi m彗a, wspomnienie lata. Wspomnienie piasku przesypywanego z r瘯i do r瘯i, jak w klepsydrze. I skrzypi帷ego jak cukier wiatraka, kt鏎y kiedy, pe貫n k這s闚 z這tych zb騜, m鏬 mieli pszenic. W ten spos鏏 powsta陰 m彗 sypa這 si do du篡ch bia造ch wor闚 i zawi您ywano sznurkiem, chyba po to, by dzi mie przed oczami wizj kr皻ej, piaszczystej 軼ie磬i, po kt鏎ej 篤awo kroczy m篹czyzna w bieli, nios帷y na plecach worek. Gdzie za sob ma wiatrak, po kt鏎ym ganiaj myszy, a na horyzoncie widzi wschodz帷e s這鎍e. A on gna, bo 穎na w domu chce upiec chleb. Nic to, 瞠 zaraz zn闚 b璠zie musia wraca do wiatraka i zn闚 mieli, najwa積iejszy przecie ten poranny, codzienny chleb, kt鏎ego cz窷ci jest on sam.

Po d瑿owym stole turlaj si jajka, zag喚biaj帷 w niebezpiecznych szparach i mijaj帷 drewniane s瘯i. I ich historia malowana jest s這鎍em.

No i jeszcze mas這, i wizja wiejskich kobiet z g這wami omotanymi chustami, odzianych w czerwone sp鏚nice z czarnymi pr璕ami si璕aj帷e a do ziemi. Przed nimi stoi drewniana misa pe軟a t逝stej 鄉ietany, kt鏎a niebawem zamieni si w pachn帷e mas這.

Mas這!?

Biszkopt!?

No dobrze, ciasto ostatecznie mo積a nazwa prawie-biszkoptem, t逝macz帷 瞠 biszkopt nie potrzebuje t逝szczu, bo najlepiej smakuje w tortach osnutych ma郵anymi masami.

A po upieczeniu wystarczy opr鏀zy go lekko cukrem pudrem. I tyle, i ju.

Oto jest idealny przepis na biszkopt. Prawie-biszkopt.

Biszkopt nie-biszkopt


Sk豉dniki:

  • 250g mi瘯kiego mas豉 lub margaryny
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 5 jaj
  • nieca豉 szklanka m彗i pszennej
  • nieca豉 szklanka skrobii ziemniaczanej (kartoflanki)
  • opakowanie (48g) budyniu waniliowego
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 300 - 400g brzoskwi


Brzoskwinie umy i obra.

Mi瘯kie mas這 utrze na puch, dodawa po jednym jajku i 1/4 szklanki cukru. Kiedy masa b璠zie jednolita, bez grudek, dodawa po trochu m彗, nast瘼nie skrobi, budy, proszek do pieczenia i aromat.

Ciasto przela (jest do嗆 g瘰te) do formy (25x30cm) wy這穎nej papierem do pieczenia. Na wierzchu u這篡 brzoskwinie. Piec 30-40 min. w 180ºC. Posypa cukrem pudrem i je嗆, p鏦i ciep貫 :).

Smacznego ;)!




Ps. A tu by豉m, kiedy mnie nie by這:


Kto wie, gdzie ;)?

19:53, olalala77 , ciasta
Link Komentarze (17) »