Kuchnia 安i徠eczna 2009
鈔oda, 29 lipca 2009

Uwielbiam wieczory. Te d逝gie, zimowe, ci庵n帷e si w niesko鎍zono嗆, kiedy najlepiej zakopa si pod ko責r z kubkiem gor帷ej czekolady. I t瘰knym wzrokiem patrze przez okno, w poszukiwaniu zb陰kanych p豉tk闚 郾iegu

oblepiaj帷ych szyby,

ko造sz帷ych si na wietrze jak wskaz闚ki zepsutego zegara,

skrzypi帷ych pod ci篹kim, zimowym obuwiem jak wieko starego kufra ze skarbami.

Jeszcze bardziej nad mro幡e i 郾ie積e wieczory uwielbiam te letnie. Sp璠zane przy grillu i ognisku, czy w namiocie rozpostartym na 陰ce, tu pod rozgwie盥穎nym niebem. Kiedy wystarczy tylko wyci庵n望 r瘯, by dotkn望 ksi篹yca.


To w豉郾ie latem mog, bez wizji termometru i gor帷ego kubka z roso貫m, spa z otwartym oknem. Uwielbiam to! Bowiem codziennie wieczorem, przed wskoczeniem do 堯磬a, uchylam je i wdycham powietrze. Oczywi軼ie nigdy nie pachnie ono tak samo. Za ka盥ym razem jednak, jaka cz窷 mnie o篡wia si i przywo逝je wspomnienia nakr璚aj帷 si jak dzieci璚a pozytywka.

Dzi na dworze pachnie dymem. Dym kojarzy mi si tylko i wy陰cznie z zim, z bitw na 郾ie磬i, dzwoneczkami sa, policzkami zar騜owionymi od wszechobecnego mrozu.

To chyba znak, 瞠 lato powoli przemija. Na pr騜no szuka ju truskawek, nied逝go sko鎍z si jagody, czere郾i nie ma ju od dw鏂h tygodni, a za szary sm皻ny kubeczek malin trzeba zap豉ci 5 z這tych. Nied逝go nastanie jesie. Deszczowa, b這tnista, taka, 瞠 nawet kalosze nie pomog. I spodnie b璠 ob這cone a po kolana, a mo瞠 i wy瞠j. I zwiewn, zielon sukienk wsadz g喚boko, na samo dno szafy...

Ale na sam my郵 o tej jesiennej przygodzie, czuj dziwne podekscytowanie. Mimo 瞠 zn闚 rozpocznie si nauka i pobudki o 鈍icie, kt鏎y b璠zie zreszt coraz p騧niej...

Wyci庵n wtedy z czelu軼i zamra瘸rki wi郾ie przesi彗ni皻e smakiem lata. I cofn si w czasie. Do tych muffinek:


Sk豉dniki (na 10 muffinek):

  • 100g margaryny
  • 1/2 szkl m彗i pszennej
  • 1/2 szkl skrobii ziemniaczanej
  • 3/4 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 jajka
  • 300g wi郾i
  • 10 kostek bia貫j czekolady - po jednej na ka盥 muffink

Mi瘯kie mas這 utrze na puch, dodawa po jednym jajku i 1/4 szklanki cukru. Kiedy masa b璠zie jednolita, bez grudek, dodawa po trochu m彗 pszenn, nast瘼nie skrobi i proszek do pieczenia.

Na dno ka盥ej foremki w這篡 kostk czekolady i par wi郾i, zala ciastem do wysoko軼i 3/4 foremki.Piec 10-20 min. w 180ºC.


23:34, olalala77 , muffiny
Link Komentarze (28) »
niedziela, 26 lipca 2009

Jest par takich wyraz闚, zwyczajnych wyraz闚, kt鏎e wprost uwielbiam. Co dzie mog豉bym powtarza te kilka s堯w,

a 鈍iat pachnia豚y mi wanili,

nawet po po逝dniu trawa mokra by by豉 od rosy,

a wok馧 mnie wci捫 k喚bi造by si bia貫 jak pianka na kawie chmury.

Tak, mog豉bym. Ale czy to powtarzanie ma jaki sens? Po paru 造kach rosy, po zach造郾i璚iu si wanili, wreszcie by mi si to znudzi這, pozostawiaj帷 mnie w codziennej monotonii bez tych najmniejszych przyjemno軼i dnia powszedniego.

Dlatego w豉郾ie moja babcia nie piecze ciastek codziennie.

Ale po kolei:

Moja babcia jest weso陰 i energiczn kobitk. Co dzie rano je寮zi na swoim czerwonym sk豉daku do sklepu po 鈍ie瞠 bu趾i i chleb. To nic, 瞠 z siedzenia wyskakuj gdzieniegdzie, zakr璚one jak w這sy w豉軼icielki, spr篹yny. Babcia g這si wy窺zo嗆 swojego rowera nad modnymi dzi g鏎alami o sportowym wygl康zie i przyjemnym dla oka designie. Twierdzi, 瞠 nie zamieni豉by go na 瘸den inny.

Ma te do嗆 du篡 ogr鏚, z kt鏎ego pochodzi wi瘯szo嗆 owoc闚, jakie zjadam. W tym roku jednak nie poszcz窷ci這 si. Zamiast wi郾i uginaj帷ej si pod kilogramami malutkich, kszta速nych jak ma貫 l郾i帷e kulki do gry owoc闚, wi郾ia uginaj帷a si pod ci篹arem hulaj帷ego mi璠zy jej li軼iami wiatru. Do czere郾i, na kt鏎 wspina豉m si jeszcze rok temu, szybko dobra造 si osy, a 瞠 nie lubi 篡 w symbiozie z lud幟i, straszy造 nas swoimi 膨de趾ami. Nim moje ulubione owoce dojrza造, osta這 si ich kilka sztuk...

Babcia ma te par sposob闚 na moje naj, naj, najulubie雟ze warzywo - kapust. A naj, naj, najulubie雟zym i najsmaczniejszym sposobem s zdecydowanie 豉zanki. Uwielbiam je szczeg鏊nie wiosn i latem, kiedy kapusta jest m這da i zerwana w babcinym ogr鏚ku. Wystarczy sobie tylko wyobrazi smak tego podgotowanego z 造磬 octu warzywa, podkre郵ony swojsk, chrupi帷, podsma瘸n cebulk i dosmaczony 鈍ie穎 zmielonym pieprzem. Do tego makaron i babcina pi徠kowa potrawa - 豉zanki - gotowa! Nigdy nie umia豉m zje嗆 rozs康nej ilo軼i, tak jak nigdy nie umia豉m tego odtworzy w mej w豉snej kuchni...

W tym starym, typowo PRL-owskim domu-kostce nie piecz si zbyt du穎 ciast. Do嗆 cz瘰to - owszem! ale nie du穎. Wyobra瘸j帷 sobie odwiedziny u mej babci w niedziel, musi pojawi si w my郵ach jedna z poni窺zych propozycji. Bowiem spotkanie u dziadk闚 nie mo瞠 oby si bez:


cudnego, ulubionego jab貫cznika mojej m這dszej siostry, kt鏎y nigdzie nie smakuje tak, jak u babci, na tej wielkopolskiej urodzajnej ziemi,


mi璚iutkiego i puszystego, podawanego jeszcze gdy parzy, ciasta z sezonowymi owocami, kt鏎e oblane bielusie鎥im, 軼iekaj帷ym jeszcze lukrem i ozdobione ma郵an kruszonk, nie pozwala o sobie zapomnie tak d逝go, a nie zje si paru kawa趾闚,


biszkoptowego torcika przek豉danego musem z jab貫k i pokrytego puszyst, jak piana do k徙ieli, bit 鄉ietan. Jeden kawa貫k naprawd pozwala unie嗆 si nad ziemi... Brutalny powr鏒 nast瘼uje dopiero w momencie zgrzytu 造瞠czk o pusty talerz.

Lub:

Kruchych, absolutnie boskich, smakuj帷ych latem, 陰k i piaskownic, ciasteczek posypanych chrupi帷ym w z瑿ach cukrem. Kiedy bez wahania wybiera豉m je, gdy kto spyta o moje ulubione smaki. Podane na do嗆 g喚bokim, miseczkowatym talerzu z do嗆 starej, nieco kiczowatej, zastawy sto這wej z ukrytym wewn徠rz wizerunkiem mak闚, s niepowtarzalne. Pami皻am jak kiedy wykrawa造鄉y je razem z babci, jak sama stara豉m si wa趾owa ciasto, jak p璠zelkiem maczanym w rozk堯conym jajku malowa豉m je, tworz帷 obraz minionych, szcz窷liwych dni sklejonych z mas豉, m彗i i cukru... Niech tamte chwile trwaj wiecznie, chc ju zawsze mie kolorowe pejza瞠 przed oczyma, bo nawet te moje nier闚ne ciastka, by造 przecie namalowane prawdziw akwarel mi這軼i. A kryszta趾i cukru, kt鏎ymi je posypywa豉m, naprawd mia造 w sobie co magicznego.

Kruche ciastka mojej babci

Sk豉dniki:

  • 125g mas豉 lub margaryny
  • 1 - 1,5 szklanki m彗i (w zale積o軼i ile zabierze ciasto)
  • p馧 szklanki cukru (mo瞠 by cukier puder)

Na wierzch:

  • rozk堯cone widelcem jajko
  • 1/4 - 1/2 szklanki cukru kryszta逝 na posypk

Z ciep貫go (!) mas豉, m彗i i cukru zagnie嗆 ciasto. Rozwa趾owa podsypuj帷 m彗 i wycina szklank (foremki nie maj tu racji bytu, s zbyt nowoczesne, delux, a to przecie babcine ciasteczka ;)) ciastka. Gotowe uk豉da na blasze, smarowa rozk堯conym widelcem jajkiem i posypywa cukrem (造瞠czka na jedno ciastko). Piec w temperaturze 200ºC od 8 - 15 minut - do zez這cenia.

Smacznego ;)!

czwartek, 23 lipca 2009

To nie by pi瘯ny dzie - 瘸den taki z gatunku tych s這necznych, letnich i ciep造ch. Obudzona zosta豉m melodyjk z kom鏎ki - do嗆 wczesna pobudka (no dobra, nie wczesna - tylko co ko這 9 rano...) to taki m鎩 patent na lato, 瞠by nie sp璠zi go ca貫go w鈔鏚 ko責er, poduszek i spl徠anych marze sennych. Mimo og鏊nej ciemno軼i za oknem, nie zag喚bi豉m si jednak w ten 鈍iat z powrotem a wygrzeba豉m 鄉ia這 z tych sennych reali闚, za這篡豉m kr鏒kie spodenki (bo najlepsz obron jest atak, co nie?), chwyci豉m kurtk (na wypadek, gdyby gro幡ie wygl康aj帷e chmury postanowi造 jednak rozerwa si na miliony deszczowych drobinek), a drug r瘯 rower i ju mnie by這!

A gdy wraca豉m ko這 po逝dnia, kurtka nie by豉 ju ani troch potrzebna, 瘸r la si z nieba, a nagrzana rama roweru dzia豉豉 na mnie jak marchewka na os豉, p璠zi豉m jak szalona, 瞠by m鏂 otworzy zamra瘸rk, wyci庵n望 kostki lodu w kszta販ie rybek (a dzi kupi豉m jeszcze foremki-kwiatki, wyobra瘸m ju sobie ca陰 lodow armi, kt鏎a wkr鏒ce zaw豉dnie moj kuchni!), wrzuci do smakowej (czarny bez, hibiskus, aloes) wody i delektowa si t mro幡 chwil.

P騧niej by這 jeszcze lepiej. Z szafki wyci庵n窸am p瘯at torebk m彗i, szklany s堯j z cukrem i taki sam s堯j z m彗 ziemniaczan. Do lod闚ki si璕n窸am po jagody...

Przygotowane dzie wcze郾iej dro盥穎we oblepia這 d這nie, misk i blat kuchenny, dawa這 jednak za wygran po podsypaniu m彗. A ja to ciasto zagniata豉m i zagniata豉m, obraca豉m w d這niach, to nak豉da豉m jagodowego farszu, to zn闚 podsypywa豉m m彗.

Wok馧 roznosi si pi瘯ny i jedyny w 鈍iecie zapach pieczonych jagodzianek.


Jagodzianki z waniliow kruszonk (w ramach akcji 'Zabawa z dro盥瘸mi')

Sk豉dniki na zaczyn:

  • 50g swie篡ch dro盥篡
  • 1/2 szklanki wody
  • 造磬a cukru



Sk豉dniki ciasto:

  • 450g m彗i
  • szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 100g stopionego i przestudzonego mas豉 (p馧 kostki)
  • 1/2 szklanki mleka


Sk豉dniki na nadzienie:

  • jagody (jak najwi璚ej! u mnie oko這 450 - 500g)
  • 3 造磬i cukru
  • 造磬a m彗i ziemniaczanej


Sk豉dniki na waniliow kruszonk:

  • 50g mas豉
  • 50g cukru
  • 75g m彗i pszennej
  • 25g budyniu


Zaczyn:

Wod zagotowa i przestudzi (ma by ciep豉, ale nie gor帷a), wrzuci pokruszone dro盥瞠 i wsypa 造磬 cukru. Pozostawi do wyro郾i璚ia (oko這 15 minut).

Ciasto:

Jajka roztrzepa z cukrem, wla do miski (mo瞠 by miska od miksera). Doda dro盥瞠 i roztopiony t逝szcz. Wsypa m彗 i wyrabia. Dolewa mleko a do uzyskania odpowiedniej konsystencji. S 3 sposoby wyrabiania: je郵i kto jest bardzo ambitny albo chce po獞iczy mi窷nie palc闚, mo積a wyrabia r璚znie, mo積a mikserem, a mo積a te, co jest naj豉twiejsze, maszyn do chleba. Odstawi w ciep貫 miejsce a podwoi obj皻o軼 lub po prostu zostawi je w tym ciep造m miejscu na noc.

Nadzienie:

Jagody dok豉dnie wymiesza z cukrem i m彗 ziemniaczan.

Kruszonka:

Mi瘯kie mas這, cukier, budy i m彗 wsypa do miski, szybko gnie嗆 palcami do momentu, kiedy utworz si okruszki.

Gdy ciasto podwoi swoj obj皻o嗆, podzieli na ma貫 cz窷ci, rozp豉szczy je i na 鈔odek ka盥ej na這篡 nadzienie, uformowa na kszta速 bu趾i i posypa kruszonk. Piec w temperaturze 180ºC przez oko這 20 minut. Z podanych proporcji wychodzi oko這 15 jagodzianek.

Smacznego ;)!

Ps. Jeszcze jedna fotka. Znalezione dzi w ogr鏚ku:


sobota, 18 lipca 2009

Otwieram szuflad. Pe軟a jest starych karteczek z notatkami,

rozsypanych muszelek zebranych par lat temu. B造szcz帷ych i matowych, pokruszonych i tych zachowanych w ca這軼i, zwyk造ch lub niezwyk造ch,

kolorowych, mimo biegu czasu, gazet,

porzuconych i zawsze odkrywanych na nowo wspomnie. Zachowanych w postaci ma造ch drobiazg闚, naklejek, zeszycik闚, znalezionej kiedy ma貫j metalowej kuleczki. Wspomnie zakl皻ych w zapachu.

Zapachu dezodorantu, czy resztki - paru kropelek! - perfum. Nigdy nie wykorzystuj ich do ko鎍a, zawsze musz zostawi co na dnie flakonika. Tylko po to, 瞠by zdj望 pi瘯n przezroczyst i odbijaj帷 鈍iat這 zakr皻k, pobawi si ni par chwil, dosta si do wn皻rza buteleczki i pow帷ha. I cofn望 si w czasie. Do 鈍i徠, ba逕ank闚, nosa z marchewki lub do zesz這rocznych upa堯w popijanych zimn col z lodem i os豉dzanych smakiem daktyli. To nic, 瞠 teraz to teraz, a kiedy to kiedy, bo gdy wszystko jest zamkni皻e we wspomnieniach, 瘸dne granice nie istniej i nikt nie pyta o paszport. W jednej chwili mog zje盥瘸 na nartach, w drugiej p造n望 promem, wystawiaj帷 twarz za barierk i ch這dz帷 si morsk bryz. Ogl康a 篡cie przez pryzmat tej ma貫j szklanej buteleczki tak 豉dnie odbijaj帷ej 鈍iat這, tak bardzo przypominaj帷ej kiedy.

Dzi kupi豉m sobie wod toaletow, kt鏎a wywietrzeje pewnie zanim jeszcze zd捫 si ni popsika. Ale to co, troch zostawi jej na dnie. Jak przyjdzie czas, przyjdzie gorszy moment, otworz szuflad.

A ona przypomni mi to:

Czekoladowo-truskawkowe muffinki o smaku amaretto

Sk豉dniki (10 muffinek):

  • 100g margaryny
  • 1/2 szkl m彗i pszennej
  • 1/2 szkl skrobii ziemniaczanej
  • 3/4 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 jajka
  • 2 造磬i kakao
  • aromat rumowy/likier advokat
  • 3 造磬i amaretto (mo積a zast徙i innym alkoholem)
  • oko這 200g truskawek
  • p馧 tabliczki czekolady (u mnie z nadzieniem truskawkowym) - po jednej kostce na muffink

Mi瘯kie mas這 utrze na puch, dodawa po jednym jajku i 1/4 szklanki cukru. Kiedy masa b璠zie jednolita, bez grudek, dodawa po trochu m彗, nast瘼nie skrobi, proszek do pieczenia, kakao, amaretto i aromat.

Na dno ka盥ej foremki w這篡 kostk czekolady i par truskawek, zala ciastem do wysoko軼i 3/4 foremki.Piec 10-20 min. w 180ºC.



01:15, olalala77 , muffiny
Link Komentarze (21) »
wtorek, 14 lipca 2009

Tym razem nie pomog造 r璚e trzymane w g鏎ze. Zosta豉m ustrzelona! Przez Juli i Iz. I coby nie przed逝瘸, cytuj co trza zrobi po ustrzeleniu:

1. poda linka do bloga osoby, kt鏎a nas 'ustrzeli豉’,

2. zacytowa u siebie 'zasady' zabawy,

3.
napisa sze嗆 rzeczy o sobie,

4. 'ustrzeli' nast瘼nych sze嗆 os鏏,

5. uprzedzi wybrane osoby, zostawiaj帷 komentarz na ich blogu.
"

Zmieni troch te zasady i najpierw strzelam, niech motywem mojego post瘼owania b璠zie to, 瞠 p騧niej po prostu zapomn, kogo to ja chcia豉m ustrzeli...


1. Jestem barrrdzo niezdecydowana. Nie tylko przy wyborze but闚 i spodni. Nigdy nie wiem czy za這篡 niebiesk bluzk, czy zielon, upiec ciasto z truskawkami, czy czere郾iami. Mam tendencj do utrudniania sobie 篡cia, pewnie ze strachu, 瞠 co mi mo瞠 nie wyj嗆 i b璠 瘸這wa z貫j decyzji...

2. Nie lubi nosi kom鏎ki w torebce. Jedynym optymalnym miejscem jest kiesze spodni ;). A gdy mam na sobie sukienk, czy cokolwiek bez kieszeni, trzymam j w r璚e...

3. Bardzo szybko zmieniam zdanie - jednego dnia lubi niebieski, drugiego czerwony. A spodnie, kt鏎e jeszcze niedawno by造 moimi ulubionymi ju s "za kr鏒kie" (taa... inteligentniejszej wym闚ki nie mog豉m znale潭, ale co tam! trzymam si wersji, 瞠 do 18 roku 篡cia si ro郾ie ;)).

4. Nie lubi niedziel! Po prostu. Mo瞠 dlatego, 瞠 wszyscy lubi?...

5. Uwielbiam, a nawet uwieeelbiam! owoce. Truskawki, czere郾ie, jagody, 郵iwki, maliny, poziomki, melony, ananasy, winogrona, jab趾a... I niczego ponad to mi nie trzeba ;).

6. Lubi kaw. Nie pi豉m co prawda jeszcze takiej prawdziwej w這skiej (kwestia czasu - podr騜 do W這ch mam zamiar kiedy zrealizowa ;)), ale i zwyk豉 te jest 鈍ietna. A poza tym chyba mog j nazwa "moj"?...



Mro穎na kawa truskawkowa


Sk豉dniki (200 ml):

  • do嗆 du瘸 造瞠czka kawy
  • cukier do smaku
  • mleko (im t逝stsze tym lepsze)
  • lody truskawkowe (par 造瞠k)
  • kostki lodu (mog by smakowe - np. zamro穎na kawa/sok truskawkowy)

Kaw rozpu軼i w 1/4 szklanki wody, pos這dzi, dope軟i wod mineraln do 3/4 wysoko軼i szklanki. W osobnym naczyniu ubi mleko (ok. 50 ml) na pian (ja robi to blenderem), wla je do kawy. Lody ubi z mlekiem (ko這 50 ml) na pian i wla je do kawy z mlekiem. Wrzuci kostki lodu, przed podaniem mo積a dodatkowo sch這dzi.

Smacznego ;)!


01:24, olalala77 , napoje
Link Komentarze (21) »
czwartek, 09 lipca 2009

Jad autem. Krople deszczu b瑿ni w mask i szyby samochodu. Nie s造sz ich jednak, bo w uszach mam s逝chawki - nie zawsze przecie ma si ochot na burzliw orkiestr natury, a muzyka p造n帷a z telefonu kom鏎kowego (nie lubi mp3!) skutecznie zag逝sza ryk grzmot闚 i dudni帷y szmer deszczu.

Pomi璠zy jednym a drugim piorunem zatrzymujemy si na chwil na poboczu. A tam, na przystanku pod daszkiem, stoi do嗆 du瞠j postury pani w fioletowej chustce zamotanej na g這wie. Tak, ta chustka zdecydowanie pasuje do jag鏚, kt鏎e sprzedaje! W plastikowych koszykach, po 10 z這tych za p馧 kilo... Ale co tam! Grzechem by by這 nie kupi!


A w domu zastanawiam si, co z nimi zrobi. Placek - berry cake - symbol lata? Muffinki? Jagodowe tiramisu (swoj drog - koniecznie do spr鏏owania!)?... Mo磧iwo軼i wiele, wyb鏎 jest jednak jeden: zjem jakie s. No, chyba 瞠 zrobi...


Koktajl jagodowy


Sk豉dniki:

  • jagody
  • mleko/jogurt
  • cukier lub mi鏚 do smaku


Jagody umy, zmiksowa z mlekiem lub jogurtem. Pos這dzi cukrem lub miodem do smaku.

Smacznego ;)!

W sam raz na Jagodow Akcj ;)!

12:32, olalala77 , napoje
Link Komentarze (20) »
 
1 , 2