Kuchnia 安i徠eczna 2009
niedziela, 28 czerwca 2009

B璠zie kr鏒ko. Bo za par godzin us造sz szmer morza,

poczuj drobny piasek pod stopami,

zobacz mewy ko逝j帷e gdzie wysoko nad wod...

Na po瞠gnanie zostawiam takie o to tartaletki. Cho tartaletki zwykle kojarz mi si z kruchymi letnimi ciasteczkami z kremem i mn鏀twem owoc闚. Moje takie nie s.

Moje tartaletki s zdecydowane, chrrrupi帷e, twarde, pyszne i...

...I ju ich nie ma.

Kruche babeczki z karmelem, czekolad i orzechami


Ciasto (na 14 grrrubych tartaletek, ale gdyby rozwa趾owa cieniej, spokojnie starczy這by i na 20):

  • 125g mas豉 lub margaryny
  • 1 - 1,5 szklanki m彗i
  • p馧 szklanki cukru (mo瞠 by cukier puder)


Karmel:

  • 1/3 szklanki cukru
  • woda (oko這 造磬i)


Masa czekoladowa:

  • 100g czekolady (u mnie gorzka i mleczna)
  • par 造瞠k mleka


Dodatkowo: pokruszone herbatniki i orzechy do ozdoby


Z mas豉, m彗i i cukru zagnie嗆 ciasto. Rozwa趾owa i wy這篡 nim nasmarowane mas貫m foremki do babeczek. Piec w temperaturze 200ºC oko這 10 - 15 minut - do zez這cenia.

Przygotowa karmel: cukier podgrza na patelni z 造磬 wody, co jaki czas miesza. Gdy zacznie zmienia barw na z這t, zdj望 z ognia i szybko wy這篡 na upieczone tartaletki (mniej wi璚ej po minucie karmel zastygnie i przyklei si do patelni).

Czekolad po豉ma na kawa趾i i rozpu軼i w k徙ieli wodnej razem z paroma 造磬ami mleka. Przela mas do babeczek. Udekorowa pokruszonymi herbatnikami i orzechami laskowymi (u mnie z braku tych瞠 - w這skie)

Smacznego ;)!


pi徠ek, 26 czerwca 2009

Burza. A strach spogl康a za okno - za szaro, za pesymistycznie... W軼iekle b瑿ni帷y deszcz odbija si od chodnika, dudni w szyby, rozbija si o dach. Wpatruj si w to ze spokojem, bo po burzy zawsze wychodzi przecie s這鎍e. W ka逝瘸ch odbijaj si 鈍ietliste promyki, a przyczepione do pergoli ma貫 kropelki deszczu, powoli zaczynaj wyparowywa. S delikatne, subtelne. Wcale nie powinny tak dudni! Powinny dzwoni!


Ale jednak dudni. Dudni te burza. A co jaki czas rozdziera ciemne niebo b造skawicami z這軼i - zupe軟ie jakby pokazywa豉 na ile j sta...

Nie przejmuj si tym. Kto by si przej掖 burz wyci庵aj帷 w豉郾ie z piekarnika blach z這cistych, rumianych (rumianek! Pi瘯ne s這wo!) jak majowy rzepak, ciastek z morelami?


~

S cudne. Pachn帷e mas貫m, chrupi帷e. Nie s這dkie - ca造 cukier jest w lukrze. Lubi z nim eksperymentowa, a najnowszym moim pomys貫m jest lukier cynamonowy. Pyszny!

Przepis na te ciastka jest w rodzinie od dawna. Ciasto smakuje jak francuskie, a roboty z nim wiele, wiele mniej! Cudne.


Ciastka p馧francuskie z morelami i lukrem


Sk豉dniki (wg proporcji mas這 1, 鄉ietana 1, m彗a 2-3):

  • 100g mas豉 (margaryna nie jest tu zbyt dobra)
  • 100g g瘰tej 鄉ietany (18%)
  • 200 - 300g m彗i (w zale積o軼i ile zabierze ciasto)
  • morele (p馧 na jedno ciastko)


Wszystkie sk豉dniki po prostu ze sob zagnie嗆 i w這篡 na co najmniej godzin do lod闚ki. Brzoskwinie umy, przekroi na po堯wki (nie trzeba obiera). Ciasto rozwa趾owa, wykraja kwadraty, a w po這wie z nich - do嗆 spor dziur. Ciastko uk豉da:

kwadrat

po堯wka brzoskwini

kwadrat z dziurk (uk豉da na pierwszy kwadrat tak, 瞠by powsta romb - jak na zdj璚iu).

Piec w temperaturze 160ºC oko這 20 minut - do zez這cenia. Ostudzi i polukrowa.

Smacznego ;)!

A rozwarstwiaj si tak:


niedziela, 21 czerwca 2009

Co tu du穎 pisa... Kalendarz ka盥y ma, wi璚 nie musz chyba przypomina, 瞠 s wakacje (przynajmniej dla uczni闚). A co za tym idzie - z dwudziestocztero godzinnej, doba staje si nagle sze軼io godzinna. Innymi s這wy: paradoksalnie brakuje mi czasu! Jak to dobrze, 瞠 jeszcze 71 dni wolnego... 71 dni 篡cia w powietrzu...

Chc帷 nie chc帷, jako ten pocz徠ek wakacji trzeba uczci. W moim przypadku raczej: nie chc帷 (ale nie protestuj帷). No, allle o tym p騧niej!


~

Nie raz s逝cha豉m opowie軼i o koszmarrrnej owsiance czy nale郾ikowych nieszcz窷ciach podawanych w szkolnych lub przedszkolnych sto堯wkach w do嗆 odleg造ch jak dla mnie czasach, kt鏎e znam na szcz窷cie tylko z opowie軼i. Z przedszkola (a nie chodzi豉m tam zbyt d逝go, taka ju by豉m problemowa, 瞠 nie lubi豉m) mam same mi貫 wspomnienia - je郵i chodzi o kulinaria oczywi軼ie. Mielone klopsiki podsma瘸ne z cebulk i podawane z m這dymi ziemniaczkami z koperkiem, zupa pomidorowa, kt鏎a mia豉 prawo nosi miano "zupy jak u mamy", pachn帷y latem kompot. No i w zasadzie na tym si ko鎍zy lista przedszkolnych potraw, wi璚ej po prostu nie pami皻am. W ka盥ym razie by這 to mi貫 i w niczym nie przypomina這 sto堯wkowego jedzenia z dawnych lat. Dziwi造 mnie tylko niekt鏎e dzieci pij帷e na 郾iadanie kaw zbo穎w. (Kaw? To tak mo積a? Kawa jest dla doros造ch!)


Nigdy w dzieci雟twie nie jad豉m owsianki. Mama sama jej nie lubi豉 (ahh, te szkolne sto堯wki, w kt鏎ych zapewne musia豉 j je嗆...), dlatego te nie gotowa豉 jej mi. Ale jeszcze jeden deser, kt鏎y pozna豉m tak naprawd 2 lata temu, a kt鏎y pokocha豉m od razu. Mianowicie - ry na mleku. Nie wiem czemu tak p騧no...


Wczoraj mama ugotowa豉 ca造 garnek ry簑 na mleku. Tak瞠, chc帷 nie chc帷, z dodatkiem d瞠mu i truskawek, wyszed z tego pyszny deser. Niech te wakacje trwaj jak najd逝瞠j!


Truskawkowo-rabarbarowy ry na mleku


Sk豉dniki (1 niedu瘸 porcja):

  • 3 造磬i ry簑
  • mleko (u mnie oko這 100ml)
  • 1,5 造磬i cukru
  • truskawki i d瞠m (u mnie truskawkowo-rabarbarowy) do podania

Przygotowanie:

Mleko zagotowa, wsypa ry i pos這dzi. Zmniejszy ogie, uchyli troch pokrywk i gotowa do mi瘯ko軼i, co jaki czas mieszaj帷. Gdy ry b璠zie mia odpowiedni konsystencj (mo瞠 by p造nny, kremowy, ale mo積a te poczeka a mleko odparuje - to zale篡 od gustu), zdj望 go z ognia. Podawa z kleksem d瞠mu i truskawkowym sosem (truskawki zmiksowane z cukrem).

Smacznego ;)!


23:18, olalala77 , desery
Link Komentarze (15) »
鈔oda, 17 czerwca 2009

Ostatnimi czasy du穎 my郵 o postrzeganiu 鈍iata przez pojedynczych ludzi. 疾 ka盥y ma swoje indywidualne, niespotykane cechy, umiej皻no軼i, kt鏎e wyr騜niaj go z t逝mu. Tak po prostu.


Moja mama opowiada豉 mi kiedy, 瞠 w dzieci雟twie, wyobra瘸j帷 sobie litery, do ka盥ej z nich przypisywa豉 kolor. Pr鏏owa豉m to sobie wyobrazi, ale jedyne, co przychodzi這 mi do g這wy, to wielka czerwona litera "a" w 鄴速e do嗆 nieregularne kropki. Szkoda. Na pewno zabawnie jest widzie oczami wyobra幡i barwny ta鎍z帷y alfabet podskakuj帷y w rytm humoru.


Jest jednak co, co mog 鈍iadomie nazwa moj cech.

Czuj帷 zapachy, automatycznie przyporz康kowuj do nich smak, to znaczy, 瞠 poziomki smakuj dok豉dnie tak jak pachn, a w帷haj帷 truskawk mam wr璚z uczucie, jakbym ju j zjad豉. Podoba mi si to.




Jakie zapachy i smaki tutaj mamy?

Czerwcowe poziomki przeplataj帷e si z nabrzmia造mi s這鎍em truskawkami i z kwaskowatym rabarbarem. To wszystko otulone delikatn bezow piank i ulokowane na warstwie krrruchego ciasta (ahh, jak ja je lubi!). Wprawny degustator wyczuje tu jeszcze jajeczn biszkoptow warstw (bo 鄴速ka, bo 鄉ietanka...).

I nie trzeba tu nawet wyostrzonego zmys逝 w璚hu, aby bez wahania poprosi o dok豉dk...


Bajaderkowe ciasto z rabarbarem i truskawkami



Ciasto:

1 3/4 szklanki maki
2 lyzki cukru pudru
1/2 kostki masla

Nadzienie:

1 1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki maki
szczypta soli
6 zoltek
1 szklanka slodkiej smietanki
4 szlanki rabarbaru, pokrojonego w plasterki
1 szklanka truskawek, pokrojonych w plasterki

Beza:
6 bialek
1/2 szklanki cukru


Make wymieszac z cukrem pudrem i posiekac z maslem az utworza sie drobne grudki. Wsypac te mieszanke na blache 33x23cm i dobrze wcisnac w dno blaszki. Piec okolo 10-12 minut do lekkiego zrumienienia.

W duzej misce wymieszac make, cukier i sol. Zoltka rozbeltac i wymieszac ze smietanka i wlac mieszanke do suchych skladnikow, wymieszac. Dodac rabarbar i truskawki, lekko wymieszac i wylac na podpieczony spod.

Piec w temeraturze 180ºC przez oko這 godzin (u mnie co oko這 30 min. z termoobiegiem). Bialka ubic na sztywna piane, dodawac stopniowo cukier, wylozyc beze na upieczone ciasto i piec az beza sie zrumieni, okolo 10-15 minut. Ciasto wystudzic w zakmni皻ym piekarniku i pokoic na kwadraty.

23:08, olalala77 , ciasta
Link Komentarze (20) »
niedziela, 14 czerwca 2009

Chyba tak powinni na mnie m闚i! Uwielbiam czere郾ie, ich kolor (wol te ciemniejsz odmian), zapach. I oczywi軼ie smak. Latem z ch璚i wdrapuj si na drzewo, na najwy窺ze ga喚zie, wyi庵am r瘯, zrywam i... I ciesz si smakiem raju. To czere郾i Ewa powinna by豉 skusi Adama!


Pami皻am wyprawy do przydomowego sadu i rozwa瘸nia o przewadze s這dkich czere郾i nad kwa郾ymi wi郾iami. O ile te pierwsze ub鏀twiam, o tyle te drugie nieco mniej - cho musz przyzna, 瞠 czekoladowy placek prze這穎ny d瞠mem (k o n i e c z n i e! wi郾iowym), polany czekolad i hojnie ob這穎ny bit 鄉ietan (smak dzieci雟twa, tak naprawd jeden z niewielu, ale to wymaga ju osobnej notki...), nie mia豚y bez nich racji bytu. I ju!


W zasadzie moje czere郾iobranie polega這 na oczekiwaniu pod drzewem na moment, kiedy tata zejdzie na ziemi z misk pe軟 owoc闚. Nie chcia豉m tych z dolnych ga喚zi, tych b璠帷ych w zasi璕u r瘯i. Nie, nie by豉m g逝pia! Dobrze wiedzia豉m, 瞠 to na g鏎ze rosn te najsmaczniejsze czere郾ie...

czerwone,

b造szcz帷e,

pozycj najwy窺ze w ca貫j czere郾iowej hierarchii. Bo to one by造 najwy瞠j! To one widzia造 najwi璚ej! Ale te to one najcz窷ciej pada造 逝pem z這郵iwych szpak闚. Nigdy nie jest jak w bajce.


Z entuzjazmem wyszukiwa豉m czere郾i z陰czonych ze sob ogonkami, a p騧niej stroi豉m si w takie kolczyki. Nast瘼nie bezlito郾ie zjada豉m t moj upragnion i wyczekan (jeszcze od poprzedniego lata!) bi簑teri...


Wreszcie postanowi豉m, 瞠 do嗆 ju zjad豉m czere郾i ot tak, samych, bez niczego. Wydrylowa豉m je i wraz z truskawkami zmiksowa豉m z jogurtem i mlekiem, jako 瞠 picie w czerwcu herbaty by這by nietaktem. I ju. Czere郾iowy sen zosta wreszcie wy郾iony.


Czere郾iowy koktajl


Sk豉dniki:

  • czere郾ie
  • truskawki
  • jogurt lub mleko (lub i to, i to)
  • opcjonalnie mi鏚


Czere郾ie i truskawki (ilo嗆 dowolna, pami皻aj帷 jednak o zasadzie: im wi璚ej, tym lepiej!) wydrylowa, odszypu趾owa i umy. Zmiksowa z jogurtem lub mlekiem, do smaku doda mi鏚.

Smacznego ;)!

Aaa... Omal nie zapomnia豉m! I co, Oczko? Co Ty na to ;p? Teraz Twoja kolej na wytoczenie artylerii!

13:59, olalala77 , napoje
Link Komentarze (18) »
czwartek, 11 czerwca 2009

Nie lubi monotonii. Codzienne czynno軼i, powtarzane setki razy, wcale nie daj mi satysfakcji. A przecie powinny! Powinnam si cieszy deszczem, mimo 瞠 pada on codziennie. Powinny mnie cieszy zjadane codziennie truskawki. Ale nie ciesz. Mo瞠 dlatego, 瞠 s codzienne...?

22 czerwca zjad豉m na 郾iadanie musli kokosowe z chrunchy czekoladowym,

22 czerwca jad豉m te pierwsze truskawki.

A gdyby tak zapisa codzienno嗆? Dzie po dniu co przecie ucieka, zostawiaj帷 puste dziury w pami璚i. Mo積a je wype軟i tuszem od d逝gopisu lub tysi帷ami uderze w klawisze klawiatury. Mo積a... Ale ja tego nie lubi. Przesz這嗆 to sacrum, co do czego wraca si w najtrudniejszych momentach i o篡wia, smakuje. Przesz這嗆 to uczucia, emocje. Nie da si tego odda za pomoc s堯w.


9 czerwca wsta豉m z u鄉iechem na twarzy. U鄉iecha豉m si do s這鎍a.

7 czerwca jad豉m crumble z cynamonem...


Cynamonowe crumble


Sk豉dniki:

  • p馧 kilo rabarbaru
  • 150g mas豉
  • 150g cukru + 5 造瞠k
  • 300g m彗i
  • 1-2 造瞠czek cynamonu


Rabarbar obra i poci望 na do嗆 ma貫 kawa趾i. Form do pieczenia (u mnie szklane naczynie do zapiekania, 25x30cm) wysmarowa t逝szczem. Mi瘯kie mas這, 150g cukru, cynamon i m彗 wsypa do miski, szybko gnie嗆 palcami do momentu, kiedy utworz si okruszki. Rabarbar wsypa do formy, posypa go 5 造磬ami cukru i przykry kruszonk. Piec w temperaturze 160ºC przez oko這 20 minut.


23:35, olalala77 , desery
Link Komentarze (19) »
 
1 , 2