Kuchnia 安i徠eczna 2009
niedziela, 31 maja 2009

Kakao. Ju sama nazwa jest przyjemna: ciep豉, koj帷a, czekoladowa, magiczna... Przypomina mi d逝gie zimowe wieczory roz鈍ietlane ogniem z kominka i roz這篡st zielon choink oplecion sznurem 鈍iate貫k, kt鏎e gasn帷 i zapalaj帷 si, tworzy造 Atmosfer, Atmosfer przez du瞠 "a". Kakao kojarzy mi si z zim. Bo jego zadaniem jest rozgrza, doda otuchy i, mimo 瞠 samo ma nieciekaw barw, kolor闚. O ile lepiej patrzy si na 鈍iat po porz康nym kubku kakao!


Pami皻am k堯tnie o wy窺zo軼i gor帷ej czekolady nad kakao. Zawsze wola豉m to pierwsze, bo tak naprawd wcale nie lubi kakao! Owszem, pi瘯nie pachnie, pi瘯nie brzmi, 鈍ietnie rozgrzewa. Ale to nie to! Kakao jest dla mnie zbyt wodniste, szare, nijakie... Za du穎 w nim mleka (mimo, 瞠 uwielbiam jogurty, twarogi, ry na mleku, owsiank i wiele innych mlecznych produkt闚, samego mleka po prostu nie znosz).


Czekolada...

Czekolada ma charakter, jest bardziej zdecydowana. Nie bez powodu nazywa si gor帷a czekolada! Jest presto a nie lento.W moim rankingu bije kakao na g這w! Tylko w jednym przypadku decyduj si j zamieni na kakao, bo...


...jakie pyszne jest ono w nale郾ikach! Nabiera charakteru, ostro軼i, goryczy... Nie wsp馧gra z nale郾ikiem, nie ukrywa si skromnie pod warstw d瞠mu. To ono nadaje rytm!

A gdyby jeszcze p鎩嗆 na kompromis i zamkn望 w tym nale郾iku co jeszcze? S這dkie co, czekoladowe co... Czekolad! Niech teraz ona straci swoj hardos i rozp造nie si, niech tym razem g鏎 b璠zie kakao!



Kakaowe nale郾iki z czekolad


Sk豉dniki:

  • 1 jajko
  • mleko (do odpowiedniej konsystencji, oko這 1/4 szklanki)
  • m彗a (do odpowiedniej konsystencji, oko這 1/4 szklanki)
  • 1,5 lub 1 duuu瘸 造磬a kakao
  • par posiekanych kostek czekolady


Dodatki:

  • lody waniliowe
  • 100g truskawek
  • 2 造磬i cukru pudru


Jajko wbi do miski, ubija trzepaczk a pojawi si b帳elki, a 鄴速ko z bia趾iem b璠zie dobrze zmieszane. Wla mleko (oko這 1/4 szklanki, ale gdy ciasta b璠zie podejrzanie ma這 - dola), zn闚 ubija a pojawi si b帳elki. Nast瘼nie wsypa m彗 (oko這 1/4 szklanki, ale najlepiej: do odpowiedniej konsystencji), wymiesza tak, aby nie by這 grudek i zn闚 ubija do powstania b帳elk闚 (takie ubijanie zajmuje oko這 p馧 minuty, a naprawd du穎 daje - nale郾iki s mi瘯kie i bardzo puszyste). Sma篡 (ja sma篡豉m bez t逝szczu - na teflonie), a gdy nale郾ik b璠zie ju przewr鏂ony na drug stron, po這篡 na nim par kostek czekolady, kt鏎e w闚czas rozpuszcz si, tworz帷 element nadzienia.

Truskawki zmiksowa z cukrem pudrem na sos, 瞠by by bardziej p造nny mo積a dola troch (1 - 2 造磬i) wody. Na gor帷e nale郾iki wy這篡 lody, zwin望 w rulon i pola sosem truskawkowym.

Smacznego ;)!


13:04, olalala77 , desery
Link Komentarze (21) »
czwartek, 28 maja 2009

Urzek造 mnie zdj璚ia (w豉軼iwie: zdjecie) Karolci - no i je (babeczki oczywi軼ie) upiek豉m :). Przepis na te muffinki pochodzi z nowojorskiej restauracji Magnolia - jak kto ogl康a "Seks w wielkim mie軼ie", pewnie skojarzy - i, jak pisze Karolcia, sprzedaj je tam w duuu篡ch ilo軼iach. Nie wiem, czy moje smakuj jak orygina, ale dobre s :). I mimo, 瞠 zrezygnowa豉m z tego charakterystycznego lukru na g鏎ze (tak jako pomy郵a豉m, 瞠 nie wszystkim mo瞠 smakowa, a piek豉m je przecie na Dzie Matki, wi璚 wola豉m nie ryzykowa) i zast徙i豉m go zwyczajnym, chyba nie wp造n窸o to na smak.


Vanilla Vanilla Cupcakes


Sk豉dniki:

  • 3/4 szklanki m彗i ziemniaczanej (ja doda豉m jeszcze 1,5 造磬i kisielu poziomkowego - dla koloru)
  • 1 i 1/4 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki + 2 造磬i m彗i pszennej
  • 115 g mi瘯kiego masla
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 造瞠czki ekstraktu lub aromatu waniliowego


Lukier:

  • 115 g mi瘯kiego masla
  • 3-4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii


Obie m彗i przesia do niewilkiej miski, wymiesza. Mas這 ubija mikserem na 鈔ednich obrotach do czasu, a stanie si puszyste. Stopniowo dodawa cukier, ucieraj帷 do czasu, a masa stanie si puszysta. Nie przerywaj帷 miksowania kolejno wbi jajka. Stopniowo ( w 3 etapach) dodawa suche sk豉dniki na przemian z mlekiem i ekstraktem z wanilii miksuj帷 do czasu, a sk豉dniki dok豉dnie si po陰cz. Uwaga!!! Masy nie nale篡 ubija zbyt d逝go.
Prze這篡 do wy這穎nej papilotkami formy mufinkowej, wype軟iaj帷 ka盥y otw鏎 nie wi璚ej ni do 3/4 obj皻o軼i. Piec 20-25 minut w temperaturze 180C lub do czasu, a patyczek wk逝ty do 鈔odka babeczki po wyj璚iu pozostanie suchy. Je郵i u篡wamy formy do mini muffink闚, czas pieczenia nale篡 skr鏂i do ok. 15 minut.
Upieczone babeczki pozostawi przez ok. 15 minut w formie. Nast瘼nie wyj望 z formy i pozostawi do ca趾owitego wystygni璚ia. Ostudzone babeczki udekorowa lukrem. Ja nie robi豉m ju lukru z mas豉, cukru pudru i mleka, tylko normalny: z cukru pudru i wody. To posypa豉m cukrowymi pere趾ami i voilla!

Lukier:
Mas這 zmiksowa z 4 szklankami cukru oraz mlekiem na g豉dk, kremow mas. Stopniowo dodawa pozostaly cukier - nale篡 u篡 tyle cukru, ile potrzeba, aby powsta g瘰ty lukier.
Smacznego ;)!


22:40, olalala77 , muffiny
Link Komentarze (24) »
niedziela, 24 maja 2009

Czy te skubaniec lub kruszaniec. Nazw wiele, ale i tak wiadomo o co chodzi: o pyszne kruche ciasto z bez i owocami. Robi si szybko (nie licz帷 ch這dzenia ciasta w zamra瘸rce), a zjada jeszcze szybciej. Taki hit ostatnich kilkunastu lat. No bo czy mo積a nie lubi ple郾iaka :)?

Ple郾iak

Sk豉dniki (blaszka 35x25cm):

  • 250g mas豉 lub margaryny
  • 500g m彗i
  • 4 jaja (osobno bia趾a i 鄴速ka)
  • 3/4 szklanki cukru (im kwa郾iejsze owoce, tym wi璚ej) + 8 造瞠k
  • 3 造磬i kakao
  • 500g rabarbaru (mo積a zast徙i d瞠mem lub innymi owocami)


Mi瘯kie mas這 posieka z m彗, doda 鄴速ka i 3/4 szklanki cukru, szybko zagnie嗆. Podzieli na 3 cz窷ci, do jednej doda 3 造磬i kakao. W這篡 do zamra瘸lki na oko這 p馧 godziny (u mnie nawet na prawi godzin).

W tym czasie obra rabarbar i posieka go na ma貫 kawa趾i. Ubi bia趾a, pod koniec doda pojedynczo osiem 造瞠k cukru.

Blach wy這篡 papierem do pieczenia. Jedn z bia造ch cz窷ci ciasta zetrze na tarc na dno formy, a na to wysypa rabarbar (lub rozsmarowa d瞠m). Zetrze ciemn cz窷 ciasta, wy這篡 pian z bia貫k i zetrze ostatni - bia陰 - cz窷 ciasta. Piec 35-45 min. w temperaturze 160ºC.

Smacznego :)!

A dlaczego ple郾iak? Ano w豉郾ie dlatego:


15:58, olalala77 , ciasta
Link Komentarze (30) »
niedziela, 17 maja 2009

Czy ws逝chuj帷 si czasem w piosenk, nie powiniene mie wra瞠nia, 瞠 jest napisana tylko dla Ciebie? Ka盥a nutka, ka盥y takt, dynamika, s這wa... Ale zak豉damy s逝chawki nie zastanawiaj帷 si nad tym alfabetem muzyki. Generalnie patrzymy powierzchownie...

Czasem si zastanawiam, czemu tak jest. Bo przecie 鈍iat nie powsta z plastiku! Tymczasem gdzie by nie spojrze, utarte szablony i sztuczno嗆. Nie wierz i nigdy nie uwierz, 瞠 篡cie mo積a podstawi do jakiego wzoru. Nie mo積a napisa abecedariusza 篡cia! Czekam momentu a "wymy郵" nie鄉iertelno嗆, ale narazie 鄉iej si z tych wielkich naukowc闚. Nawet je郵i stworz recept na 篡cie, na nic si ona zda bez wiedzy jak odbudowa dusz. Zreszt mo瞠 nie b璠zie ju czego odbudowywa, mo瞠 do tego si d捫y? 疾by zamiast duszy mie procesor...?

Dlatego wychodz na przek鏎 stereotypom. Nie robi czego, bo po prostu tak wypada. Nie ucz si ta鎍zy, bo wszyscy to robi, nie biegn do sklepu po pierwsze ("pierwsze lepsze" w dodatku...) truskawki, zamiast tego piek sernik czekoladowy. Najwa積iejsze, 瞠 jestem szczera sama ze sob.

Bo kto powiedzia, 瞠 jak "pie", to tylko "apple" ;)?

Rhubarb pie

W豉軼iwie to przypomnia豉 mi o niej (o szarlotce) Dorotus, dlatego wersja mieszana - ciasto moje, nadzienie jej. Jest pysznie :)!

 

Sk豉dniki (u mnie tortownica 26cm):

  • 400g m彗i
  • kostka mas豉
  • 160g cukru pudru
  • 1-2 鄴速ka

Nadzienie:
  • 400-500g rabarbaru
  • 1,5 szklanki cukru (lub mniej, je郵i lubicie kwa郾y rabarbar)
  • p馧 造瞠czki cynamonu (pomin窸am)
  • 4 造磬i skrobi ziemniaczanej


Mas這 zagnie嗆 z m彗, cukrem pudrem i 鄴速kami (mo積a to zrobi mikserem, niekoniecznie z ko鎍闚kami hakami). Gdy ciasto b璠zie za kruche i 豉mliwe, doda mas豉, a gdy za t逝ste, m彗i.

Rabarbar obra i pokroi na kilkucentymetrowe kawa趾i, wymiesza z reszt sk豉dnik闚 nadzienia.

Wyj望 ciasto z lod闚ki, podzieli na 2 cz窷ci: jedn troch wi瘯sza od drugiej. Mniejsz cz窷 rozwa趾owa, podsypuj帷 m彗 i wy這篡 do foremki, na jej dno i boki. Do wn皻rza na這篡 nadzienie z rabarbarem. Drug cz窷 ciasta r闚nie rozwa趾owa i na這篡 na wierzch foremki, zrobi otwory, by sok m鏬 odparowywa. Piec oko這 30 min., w 180ºC.

 

 

A tak p.s., wyje盥瘸m i wracam dopiero w pi徠ek. Tak瞠 robi ma陰 przerw w komentowaniu i ogl康aniu blog闚. Pozdrawiam i 篡cz mi貫go tygodnia... w pracy i w szkole ;)...

22:52, olalala77 , ciasta
Link Komentarze (17) »
czwartek, 14 maja 2009

Co tu du穎 m闚i: ju sama nazwa "ciasto rabarbarowo-cytrynowe" brzmi pysznie :). Przynajmniej dla mnie, bo uwielbiam takie po陰czenia! No i jest takie 篡ciowe: s這dkie ciasto przeplata si z kwa郾ym rabarbarem i cytryn. A poza tym jest bardzo puszyste (tym razem pami皻a豉m o proszku do pieczenia...) i 鈍ietnie smakuje - czy na ciep這, czy na zimno :).

Ciasto rabarbarowe z cytryn

Sk豉dniki:

  • 250g mi瘯kiego mas豉 lub margaryny
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 5 jaj
  • nieca豉 szklanka m彗i pszennej
  • nieca豉 szklanka skrobii ziemniaczanej (kartoflanki)
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 5 這dyg rabarbaru (500g)
  • sok z 2 du篡ch cytryn
  • aromat cytrynowy
  • cukier puder do posypania

Rabarbar obra, pokroi na niedu瞠 kawa趾i.
Mi瘯kie mas這 utrze na puch, dodawa po jednym jajku i 1/4 szklanki cukru. Kiedy masa b璠zie jednolita, bez grudek, dodawa po trochu m彗, nast瘼nie skrobi, proszek do pieczenia i aromat (z rozp璠u wla豉m ca陰 buteleczk ;)).

Ciasto przela (jest do嗆 g瘰te) do formy (25x30cm) wy這穎nej papierem do pieczenia. Na wierzchu u這篡 rabarbar. Piec 30-40 min. w 180ºC. Posypa cukrem pudrem i je嗆, p鏦i ciep貫 :).

Smacznego :)!

19:12, olalala77 , ciasta
Link Komentarze (19) »
niedziela, 10 maja 2009

Blady 鈍it. Ze snu budz si pierwsze ptaki i owady (je郵i chcesz zadba o sw鎩 gatunek, musisz non-stop robi mi鏚 - prawa natury!) i rozpoczynaj帷 leniwie sw porann ari witaj si z sow, kt鏎a po udanej nocy wraca do gniazda na spoczynek. Zawsze by豉 zadowolona z miejsca, w kt鏎ym znajduje si jej dziupla. S御iadowa豉 bowiem z do嗆 du膨 chatk pokryt drewnianym dachem, z kt鏎ym wsp馧gra造 okna z niebieskimi okiennicami i koronkowymi zas這nkami. Za tym swojskim domkiem snu si jednak cie tajemnicy; mo瞠 to bluszcz dawa mylne z逝dzenie groteskowo軼i?

Sowa zanurkowa豉 i bezb喚dnie trafi豉 do gniazda. Kwintesencj udanej nocy b璠zie przespany dzie, a przy porannej ko造sance zasn望 nie jest wcale tak trudno...

Niebieskie okiennice by造 otwarte na 鈍iat, k徙a造 si w promieniach s這鎍a, wpuszczaj帷 przy tym mn鏀two 鈍iat豉 do wn皻rza domu. Tam ju od dawna trwa dzie. Gospodyni - jakie to zobowi您uj帷e s這wo! - z rado軼i wystawia豉 twarz na spotkanie ze s這鎍em i wdycha豉 tak d逝go oczekiwane majowe powietrze. Po wczorajszym deszczu pachnia這 jeszcze pi瘯niej, orze德iaj帷o.

Rozgrza豉 stary piec kaflowy i przy radosnym brzmieniu codziennego "Kiedy ranne wstaj zorze...", zabra豉 si za zagniatanie bu貫czek. Naturalnie, mleko i jaja by造 z w豉snej fermy; m捫 wydoi krow, wnuczek jeszcze wczoraj podkrad kurom jajka.

Nim zapia pierwszy kogut, ciep貫 pachn帷e bu貫czki sta造 ju na stole. Gospodyni otar豉 o fartuch r璚e z m彗i, u鄉iechn窸a si i spojrza豉 z niek豉man rado軼i na domownik闚 obudzonych najwspanialszym zapachem prawdziwego domowego pieczywa. Chyba jutro trzeba b璠zie upiec kolejne dwa tuziny bu貫k...

Nocne bu貫czki

Przepis na te cudne bu趾i cytuj za Atink, pogrubione = moje zmiany :).

Sk豉dniki na oko這 12 du篡ch bu貫czek:

  • 3 szklanki m彗i pszennej typ 650 (szklanka - 250 ml), u mnie dodatkowo troch m彗i 篡tniej
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 1 造磬a cukru
  • 40 g dro盥篡
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki mleka
  • 1 造瞠czka soli
  • 1/3 szklankioleju

Dodatkowo:

  • do posmarowania: 1 jajko i mleko
  • do posypania: sezam, mak, siemi ...

Wieczorem:

M彗 (pszenn i ziemniaczan) przesia do miski. W ma貫j miseczce lub fili瘸ncerozkruszy dro盥瞠 i zasypa je cukrem, wla p馧 szklanki mleka. Do m彗i doda 造瞠czk soli, wod, olej i rozpuszczone dro盥瞠 (musz "ruszy").Wszystko wymiesza 造磬, a do po陰czenia si sk豉dnik闚. Nast瘼nie ciasto prze這篡 na blat posypany m彗 i zagnie嗆 przez oko這 5 minut (gdy si klei do r彗, podsypa jeszcze m彗). Przykry misk i zostawi na nast瘼ne 5 minut. Po odpoczynku, wyrobi jeszcze przez oko這 3 minuty. Wyrobione ciasto w這篡 do lekko naoliwionej miski, przykry foli spo篡wcz i wstawi do lod闚ki na ca陰 noc. Powinno du穎 urosn望.

Rano:

Ciasto wy這篡 na blat i podzieli na oko這 12 cz窷ci. Uformowa bu趾i w dowolnych kszta速ach i u這篡 je na blaszce. Przykry 軼iereczk i zostawi do wyro郾i璚ia na oko這 20 minut. Przed w這瞠niem do piekarnika bu趾i posmarowa roztrzepanym jajkiem z odrobin mleka i posypa sezamem, makiem lub siemieniem.

Piec w temperaturze 220ºC, przez oko這 20 - 25 minut. Studzi na kratce.

Smacznego :)!

 

 
1 , 2