Kuchnia 安i徠eczna 2009
niedziela, 26 kwietnia 2009

Weekend rabarbarowy trwa! Przyznam, 瞠 rabarbar maczany w cukrze nie bardzo mi podchodzi. Za to w ciastach, deserach, musach jak najbardziej! Taki prosty, z pozoru zwyczajny, rabarbar, potrafi uszlachetni niejeden wypiek. We幟y na przyk豉d placek. Zwyk造 placek. Dobry, ale... Kiedy doda si rabarbar, mo瞠 by 10 razy lepszy ni dobry!

Takie w豉郾ie by這 moje ciasto :). Dzi瘯i dodatkowi Sekretnego Sk豉dnika (SS), kt鏎ym by br您owy cukier, wypiek smakowa jeszcze lepiej. Zyska delikatny posmak karmel, kt鏎y na cie軼ie u這篡 si w kr鏒kie karmelowe niteczki.

Najlepsze na ciep這, posypane cukrem pudrem. Ju dawno 瘸dne ciasto nie znikn窸o tak szybko. Piek豉m je wczoraj o 15, dzi ju nie ma nic :). To mo瞠 powt鏎ka...?

Ciasto z rabarbarem

Sk豉dniki:

  • 250g mi瘯kiego mas豉 lub margaryny
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 5 jaj
  • nieca豉 szklanka m彗i pszennej
  • nieca豉 szklanka skrobii ziemniaczanej (kartoflanki)
  • opakowanie (48g) budyniu waniliowego
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia (ja zapomnia豉m, dlatego moje ciasto jest takie niskie :)
  • aromat waniliowy
  • 5 這dyg rabarbaru (500g)
  • 3 造磬i br您owego cukru
  • cukier puder do posypania


Rabarbar obra, pokroi na niedu瞠 kawa趾i.
Mi瘯kie mas這 utrze na puch, dodawa po jednym jajku i 1/4 szklanki cukru. Kiedy masa b璠zie jednolita, bez grudek, dodawa po trochu m彗, nast瘼nie skrobi, budy, proszek do pieczenia i aromat.

Ciasto przela (jest do嗆 g瘰te) do formy (25x30cm) wy這穎nej papierem do pieczenia. Na wierzchu u這篡 rabarbar, posypa r闚nomiernie br您owym cukrem. Piec 30-40 min. w 180ºC. Posypa cukrem pudrem i je嗆, p鏦i ciep貫 :).

Smacznego :)!

10:24, olalala77
Link Komentarze (27) »
pi徠ek, 24 kwietnia 2009

I znowu sernik ;)! Ale tak jako wysz這, nie b璠 przecie narzeka :). Sernik闚 nigdy za wiele!

Ten jest jednak nieco inny od poprzednich. Nie taki tradycyjny, ale r闚nie pyszny :). Po陰czenie mleka kokosowego i kajmaku uwa瘸m za udane. Sernik jest kremowy, ma pi瘯ny kolor (od kajmaku) i rozp造wa si w ustach :). No i nie jest za s這dki! Przyda豉by si mu polewa, kupi豉m nawet czekolad z kokosowym nadzieniem, ale jednak jej nie zrobi豉m. Ale sama w sobie by豉 dobrym pomys貫m, podkre郵i豉by kokosowy smak, kt鏎y czu ledwo, ledwo. A to dlatego, 瞠 da豉m ma這 mleka kokosowego, 200 ml tylko. Nie mia豉m niestety wi璚ej, a to by nieco sernik resztkowy (kajmak mia豉m jeszcze od 鈍i徠 :)).

Jedyne, czego by這 za du穎 w tym serniku, to sp鏚 :). Podaj wi璚 zmniejszon ilo嗆 sk豉dnik闚, ale IMO, sp鏚 w og鏊e nie jest potrzebny. Osobi軼ie staram si z preedytacj pomija spody w sernikach, wi璚 s康ze, 瞠 i ten bez spodu nic nie straci, a i mo瞠 zyska.

 

Sernik kokosowo - kajmakowy

Sk豉dniki na sp鏚 (podaje na mniejsz ilo嗆 spodu, ni wida na zdj璚iach):

  • p馧 kostki mas豉 (100g); u mnie by這 175g
  • 2 jajka (mo積a da tylko 鄴速ka, a bia趾a ubi na pian i doda do sernika)
  • 220g m彗i
  • 100g cukru pudru
  • 5 造瞠k gorzkiego kakao (瞠by ciasto nabra這 ciemnego koloru)


Sk豉dniki na mas serow:

  • 1kg sera
  • 6 jajek (osobno bia趾a i 鄴速ka)
  • 100g mas豉 (p馧 kostki)
  • kopiasta szklanka cukru
  • 300g kajmaku (ale im wi璚ej tym lepiej! Ja da豉m tylko tyle, bo wi璚ej nie mia豉m)
  • 200ml mleka kokosowego (najlepiej da oko這 400ml, czyli zawarto嗆 du瞠j puszki)
  • opakowanie (48g) budyniu kokosowego (u mnie z 'braku laku' waniliowy)
  • aromat kokosowy


Mas這 zagnie嗆 z m彗, cukrem pudrem, 鄴速kami i kakao (mo積a to zrobi mikserem, niekoniecznie z ko鎍闚kami hakami). Gdy ciasto b璠zie za kruche i 豉mliwe, doda mas豉, a gdy za t逝ste, m彗i. Rozwa趾owa je na wymiary wy這穎nej foli aluminiow formy (u mnie tortownica o 鈔ednicy 26cm.) lub po prostu r闚nomiernie wcisn望 je do niej. Od這篡 do lod闚ki.

草速ka utrze z cukrem do bia這軼i. Dodawa partiami kajmak i miksowa na najszybszych obrotach, a kajmak po陰czy si z mas. Doda mas這, a gdy to po陰czy si z mas, wla mleko kokosowe i w這篡 ser. Gdy wszystko dobrze si po陰czy, wsypa budy i doda aromat kokosowy. Pomiesza.

Bia趾a ubi ze szczypt soli i delikatnie wmiesza je do masy serowej.

Wyla mas na kruche ciasto. Piec w temperaturze 160ºC, oko這 godziny.

Smacznego :)!

10:37, olalala77 , ciasta
Link Komentarze (19) »
niedziela, 19 kwietnia 2009

Uwielbiam cytrynowe smaki. Po陰czenie kwa郾ego ze s這dkim. Wiosny z latem. Lubi zapach cytryny; orze德iaj帷y i energetyzuj帷y.

Wi璚 jak m鏬豚y nie smakowa mi taki sernik? Cytrynowy (cho nie kwa郾y), delikatny i kremowy. Rozp造waj帷y si w ustach!

Jest moj wariacj na temat Sernika cytrynowego Joanny z CC (cho ja przepis mam go od Atinki). Podaj wi璚 wersj by me :).

Sernik cytrynowy

Sk豉dniki na mas serow:

  • 1,5 szklanka cukru
  • 1 kg sera
  • 6 jaj (osobno bia趾a i 鄴速ka)
  • 1/4 szklanki 鄉ietany 12%
  • 1/4 szklanki oleju
  • aromat cytrynowy
  • sok z po堯wki cytryny
  • 3 kopiaste 造磬i m彗i ziemniaczanej


Sk豉dniki na cukier cytrynowy:

  • sk鏎ka z 3 cytryn
  • sok z 2,5 cytryny (sok z tej jednej po堯wki u篡ty b璠zie do zrobienia masy serowej)
  • 1/2 szklanki cukru


草速ka wbi do miski, ubija i dodawa stopniowo cukier.

W tym czasie zrobi cukier cytrynowy: wycisn望 sok z 2,5 cytryny (pozosta陰 po堯wk od這篡 na p騧niej), doda sk鏎ki z cytryn oraz cukier i zmieli wszystko w m造nku do kawy, blenderze, czy mikserze.

Tak przygotowany cukier cytrynowy doda pod koniec ubjania do 鄴速ek. Do masy jajecznej wla te, ca造 czas ucieraj帷, sok z p馧 pomara鎍zy, 鄉ietan, olej i aromat. Doda ser i miksowa a do po陰czenia sk豉dnik闚. Wsypa 造磬a po 造盧e m彗 ziemniaczan. Ubi bia趾a ze szczypt soli. Wmiesza je delikatnie do masy serowej i przela (b璠zie bardzo rzadkie) do tortownicy (u mnie o 鈔ednicy 26cm.) wy這穎nej na spodzie foli aluminiow.

Piec w temperaturze 180ºC przez 50-60 minut. Po 15 minutach pieczenia mo積a przykry sernik foli aluminiow. Radz te sprawdzi patyczkiem, czy sernik jest upieczony, bo m鎩 po 45 minutach w piekarniku wygl康a na upieczony, ale po sprawdzeniu no瞠m, wcale taki nie by. Studzi w piekarniku. Mo積a posypa cukrem pudrem.

Smacznego :)!

18:37, olalala77 , serniki
Link Komentarze (32) »
czwartek, 16 kwietnia 2009

Ka盥e 鈍i皻a maj jedn zasadnicz wad: trwaj za kr鏒ko! Nigdy nie mog si przyzwyczai i wpa嗆 w nowy-stary rytm. Czekam na wakacje. Na upa造, jezioro i czere郾ie prosto z drzewa. I wolny czas oczywi軼ie. Ale coby za bardzo nie odbiega od rzeczywisto軼i, pozostaj nadal w klimacie 鈍i徠ecznym-po鈍i徠ecznym i publikuj moje pozosta貫 (bo babka numer 1 i mazurki ju na blogu s :)) wielkanocne ciasta :).


Babka marmurkowa

A tu jeszcze baranek na 鈍i徠eczny poranek ;)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sk豉dniki:

  • kostka mas豉
  • 2 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 1,5 szklanki m彗i pszennej
  • szklanka skrobii ziemniaczanej
  • 4 - 5 造瞠k kakao


Mas這 utrze mikserem, a w trakcie tej czynno軼i dodawa po jednym jajku i po 1/3 szklanki cukru. Gdy wszystkie jajka znajd si w misce, doda m彗 i skrobi. Podzieli ciasto na dwie cz窷ci, do jednej doda kakao. Nak豉da naprzemiennie (kakao, ciasto bia貫, kakao...) ciasto do wy這穎nej papierem do pieczenia formy. Piec 35-40 min. w 180
ºC. Ciasta starczy這 mi jeszcze na dwie babeczki i baranka z ciasta.

Pascha

 

Sk豉dniki:

  • 2 kg sera
  • 2 kostki mas豉 (nie margaryny)
  • 12 鄴速ek
  • 3 szklanki cukru
  • aromat waniliowy (ca造)
  • bakalie (wed逝g uznania, u mnie suszone ananasy, morele i rodzynki; oko這 300g)



Posieka bakalie. 草速ka utrze z cukrem do bia這軼i, nadal ucieraj帷 doda mas這 (i uciera przez oko這 5 minut), ser (uciera oko這 5 minut), bakalie i ca造 aromat waniliowy. Sitko (u mnie durszlak, tylko z dziurkami i na dnie, i z boku) wy這篡 r璚znikami kuchennymi (mo積a te gaz, ale o niebo lepiej r璚znikami, 豉twiej jest wtedy pasch wyj望), postawi je na g喚bokim talerzu i wla do niego mas serow. Co jaki czas talerz, na kt鏎ym postawione jest sitko ods帷za z nadmiaru wody. Po nocy le瘸kowania w lod闚ce pascha jest gotowa.

Sernik czekoladowy (z przepisu Asi z Kwestii Smaku; moje zmiany jak zwykle w nawiasach i kursyw)

Masa serowa:

  • 285 g ciemnej deserowej czekolady (u mnie mleczna)
  • 1,2 kg 鄉ietankowego twarogu zmielonego (u mnie 1 kg)
  • 200 g cukru (w przypadku ciemnej czekolady nale篡 da wi璚ej)
  • 2 造瞠czki esencji waniliowej (u mnie aromat)
  • 4 jajka (osobno bia趾a i 鄴速ka)
  • 175 ml (200 g) 鄉ietany 18%
  • 1 造磬a kakao(u mnie oko這 4, dla intensywniejszego koloru)

Sp鏚:

  • 200 g herbatnik闚 czekoladowych (da豉m herbatniki zwyk貫 + 3 造磬i kakao)
  • 85g roztopionego mas豉
  • 1,5 造瞠czki cynamonu w proszku (pomin窸am)


Piekarnik nagrza do 180
ºC. Dno formy 23 (moja 26) cm wy這篡 foli aluminiow, zapi望 obr璚z wypuszczaj帷 foli na zewn徠rz. Herbatniki dok豉dnie pokruszy i wymiesza z roztopionym mas貫m i cynamonem. Mas wy這篡 r闚nomiernie sp鏚 formy.

Roztopi czekolad w k徙ieli wodnej. 草速ka utrze z cukrem, doda mas這 i wci捫 uciera. Doda twar鏬, a po paru minutach ucierania 鄉ietan i kakao. Nast瘼nie wla przestudzon (cho niekoniecznie) rozpuszczon czekolad.

Mas serow wy這篡 na sp鏚 z herbatnik闚 i piec przez 60 minut w g鏎nej cz窷ci piekarnika. Pozostawi sernik w piekarniku a do ostudzenia (ja tak jednak nie robi豉m, bo od razu po serniku l康owa造 w piecu spody mazurk闚), zostawi na noc, najlepiej w lod闚ce. Podawa nast瘼nego dnia. Ja zrobi豉m jeszcze polew z bia貫j czekolady (2 tabliczki czekolady rozpu軼i豉m z ma陰 ilo軼i mleka - oko這 2,3 造瞠k).

Smacznego :)!

19:52, olalala77 , ciasta
Link Komentarze (18) »
niedziela, 12 kwietnia 2009

Jak co roku na 鈍i皻a i tym razem by mazurek. A nawet dwa. Jeden z kajmakiem, drugi z bez. Pierwszy planowa豉m ju od dawna, drugi powsta tak po prostu... Bo od paschy (i czego tam jeszcze) zosta這 20 bia貫k! Jeden ozdobiony bakaliami, drugi samym lukrem. Ale oba r闚nie pyszne :).

Nie 篡czy豉m jeszcze tak oficjalnie weso造ch 鈍i徠. 安i皻a ju si ko鎍z, wi璚 pozostaje mi chyba 篡czy mokrego dyngusa. I wszystkiego najlepszego :)!

Mazurek z kokosow pian z bia貫k

Sk豉dniki:

  • 400g m彗i
  • kostka mas豉
  • 160g cukru pudru + ok. 90 zwyk貫go cukru (na jedno bia趾o jedna kopiasta 造磬a cukru)
  • 3 鄴速ka (bia趾a od這篡)
  • 4-5 lub wi璚ej bia貫k
  • ok. 100g wi鏎k闚 kokosowych (ale regulowa w zale積o軼i od ilo軼i bia貫k; najlepiej pr鏏owa)



Mas這 zagnie嗆 z m彗, cukrem pudrem i 鄴速kami (mo積a to zrobi mikserem, niekoniecznie z ko鎍闚kami hakami). Gdy ciasto b璠zie za kruche i 豉mliwe, doda mas豉, a gdy za t逝ste, m彗i. Ubi pian z 7-8 bia貫k, a pod koniec ubijania wsypa cukier i wi鏎ki kokosowe. Ciasto rozwa趾owa na wymiary formy (u mnie forma 25x30cm) i prze這篡 je do niej, uprzednio wyk豉daj帷 j papierem do pieczenia (p騧niej b璠zie 豉twiej wyci庵n望). Na cie軼ie rozsmarowa pian z bia貫k. Piec oko這 30 min., w
180ºC. Gdy piana b璠zie si za bardzo przypieka豉, przykry j foli aluminiow. Ostudzi i ozdobi.

Mazurek z kajmakiem

Sk豉dniki:

  • 400g m彗i
  • kostka mas豉
  • 160g cukru pudru
  • 3 鄴速ka
  • nieca貫 500g kajmaku (u mnie z puszki)


Upiec ciasto jak powy瞠j. Gotowy mazurek posmarowa kajmakiem i ozdobi bakaliami. Kajmak mo積a zrobi te samemu na dwa sposoby. Pierwszym jest gotowanie otwartej (!!!) puszki mleka skondensowanego w wodzie, na niewielkim ogniu. Zajmuje to oko這 dw鏂h godzin. Mo積a te:

Kajmak (st康)

Sk豉dniki:

  • 500g 鄉ietanki lub mleka 3,2%
  • 400g cukru
  • 50 - 100g mas豉 (w zale積o軼i od konsystencji masy)
  • 5-6 造瞠k cukru
  • 6 造瞠k wody
妃ietank/mleko z cukrem i mas貫m gotowa na 鈔ednim ogniu ci庵le mieszaj帷, a masa zg瘰tnieje (zajmuje to oko這 2 godzin). Kajmak b璠zie gotowy gdy kropla masy nie b璠zie si rozlewa tylko szybko zg瘰tnieje. Nale篡 przestudzi. W mi璠zyczasie sporz康zi karmel. Cukier zrumieni na patelni i zagotowa z wod. Doda do kajmaku. Uciera. Gdy osi庵niemy g瘰to嗆 鄉ietany, kajmak jest gotowy.


18:34, olalala77 , ciasta
Link Komentarze (20) »
pi徠ek, 10 kwietnia 2009

Upatrzy豉m j sobie ju jaki czas temu. I wreszcie j upiek豉m. Jest pyszna! Zafascynowa這 mnie to po陰czenie sk豉dnik闚. Migda造, pomara鎍za i bia豉 czekolada... Bo czy nie brzmi to pysznie :)?

Przepis mam od Asi z Kwestii Smaku, a niedawno robi豉 j te Bella :). Osobi軼ie mia豉m par problem闚 podczas pieczenia. Najpierw Babka za bardzo przypieka豉 si z g鏎y, a kiedy ustawi豉m termoobieg tylko na dolny, powsta這 co na wz鏎 gejzera i surowe p造nne ciasto wyp造n窸o na wierzch, na upieczon ju g鏎. Zmniejszy豉m temperatur i w陰czy豉m normalny termoobieg, a babka upiek豉 si ju bez 瘸dnych komplikacji.

Druga przeszkoda by豉 nieco trudniejsza do opanowania. Ot騜, gdy robi ciasta, polewam je jeszcze gdy s w formie, a gdy polewa zastyga, wyjmuj je. Zrobi豉m tak i tym razem, zapominaj帷, 瞠 babk trzeba wyj望 od razu po upieczeniu i odwr鏂i. Tak wi璚 polewa z bia貫j czekolady znajduje si aktualnie na spodzie ciasta :)... Ale nic to, wierzch zwie鎍zy豉m lukrem. I voila!

 

Babka pomara鎍zowo-migda這wa z bia陰 czekolad

Sk豉dniki:

  • 130 g bia貫j czekolady, po豉manej na kosteczki
  • 80 g mas豉, pokrojonego w kostk
  • 8 造瞠k cukru (120g)
  • 3 jajka, oddzielone 鄴速ka od bia貫k
  • 40 g m彗i
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych migda堯w bez sk鏎ek (u mnie zmielone p豉tki migda堯w)
  • 2 造瞠czki tartej sk鏎ki z pomara鎍zy + aromat pomara鎍zowy

Polewa:

  • 150 g bia貫j czekolady
  • 1/3 szklanki 鄉ietanki kremowej UHT 30% lub mleka
  • 1 造磬a likieru pomara鎍zowego Cointreau (u mnie sok pomara鎍zowy)
  • 1 造瞠czka tartej sk鏎ki z pomara鎍zy

Do miseczki w這篡 bia陰 czekolad i mas這. Miseczk zawiesi na garnku z niewielk ilo軼i gotuj帷ej si wody i miesza sk豉dniki a si roztopi i po陰cz w jedn mas. Zdj望 miseczk z garnka, doda cukier i 鄴速ka, wymiesza i doda przesian m彗 wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migda造. Wymiesza 造磬. Ubi pian z bia貫k i po陰czy z mas czekoladowo - migda這w a na ko鎍u wymiesza ze start sk鏎k z pomara鎍zy. Prze這篡 do przygotowanej formy na babk i piec przez 40 - 45 minut (mo積a sprawdzi patyczkiem) w 180ºC.

Ostudzi w formie a nast瘼nie wy這篡 babk na metalow kratk.Przygotowa polew z bia貫j czekolady: do miseczki w這篡 po豉man na kosteczki czekolad, wla 鄉ietank i likier lub sok pomara鎍zowy. Miseczk ustawi na garnku z lekko gotuj帷 si niewielk ilo軼iwody i miesza a czekolada siroztopi i po陰czy ze 鄉ietank. Zdj望 miseczk z garnka, wymiesza ze sk鏎k pomara鎍zow i czeka a polewa ostygnie i nieco zg瘰tnieje (przez oko這 1- 2 godziny), uzyskuj帷 konsystencj umo磧iwiaj帷 豉dne rozprowadzenie si po babce. Najlepiej polew wstawi do lod闚ki aby przyspieszy zastygni璚ie. Babk pola g瘰t polew i udekorowa po堯wkami migda堯w.

17:49, olalala77 , ciasta
Link Komentarze (21) »
 
1 , 2