Kuchnia 安i徠eczna 2009
poniedzia貫k, 30 marca 2009

Zawsze zastanawia豉m si jakie ciasto najbardziej lubi. My郵a豉m: kruchy jab貫cznik z cynamonem albo inaczej - lekkie, ale pe軟e czekolady, ciasto z czekoladow polew. W ko鎍u jednak stwierdzi豉m, 瞠 nie ma ciasta, kt鏎ego bym nie lubi豉 i uwielbiam je wszystkie na r闚ni. A do czasu...

Gdy zrobi豉m ostatnio sernik wiede雟ki. Dzi瘯i niemu przekona豉m si, 瞠 tak naprawd jestem sernikoholiczk :). Tak mi si wydaje, 瞠 to w豉郾ie serniki lubi najbardziej, cho nie wiem - za tydzie mog twierdzi co innego. W ko鎍u wszystko zale篡 od chwili...

No a poza tym tak jako wysz這, 瞠 zn闚 sernik :). Cho nie mia這 go by do Wielkanocy :)... Ale to nie moja wina, w ko鎍u nie ja kupi豉m to kilo sera, kt鏎e trzeba by這 jako spo篡tkowa :)... A i dobrze si sta這, bo sernik by pyszny!

Sernik z przepisu Agatki, teoretycznie waniliowy, cho taki nie by (nie wiem, co oni k豉d, do tego cukru 'waniliowego', 瞠 waniliowy nie jest...). Chyba czas pomy郵e o nastawieniu ekstraktu wanilowego :)...

Sp鏚:

  • 250g herbatnik闚 (je郵i ciastka s czekoladowe, mo積a pomin望 kakao)
  • 3 造磬i kakao
  • 100g mas豉 (rozpu軼i豉m, bo akurat nie mia豉m mi瘯kiego)

Masa serowa:

  • 1kg sera (u mnie 1kg + 100g)
  • szklanka cukru - 250g (mo積a dos這dzi)
  • 7 jajek
  • opakowanie budyniu waniliowego lub 4 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • opakowanie (16g) cukru waniliowego
  • olejek / ekstrakt waniliowy

Polewa:

  • 150g czekolady (u mnie mleczna i bia豉)
  • mleko/krem闚ka (do po膨danej konsystencji)
  • ewentualnie ok. 20g mas豉


Herbatniki pokruszy w malakserze, wymiesza z kakao, doda pokrojone lub roztopione mas這 i rozetrze d這闓i. B璠zie mia這 konsystencj t逝stej bu趾i tartej. Sp鏚 wy這穎nej papierem do pieczenia tortownicy (moja mia豉 26cm 鈔ednicy) wylepi mas ciasteczkow. Wstawi do lod闚ki, w tym czasie przygotowa mas serow.

Ser utrze z cukrem na g豉dk mas. Miksuj帷 dodawa po 1 jajku, nast瘼nie budy (m彗 ziemniaczan), cukier waniliowy i aromat (ekstrakt). Masa b璠zie mia豉 konsystencj do嗆 rzadkiej 鄉ietanki. Wyla przygotowan mas na zimny sp鏚. Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 175 stopni. Po 15 minutach pieczenia przykry sernik foli aluminow. Zostawi w zamkni皻ym piekarniku na co najmniej godzin (powierzchnia sernika wyr闚na si w wyro郾i皻ych miejscach). Sernik zostawi do wystudzenia, nast瘼nie wstawi na co najmniej 3-4 godziny do lod闚ki.

Czekolad rozpu軼i (mo積a w k徙ieli wodnej), dola do niej mas這 lub 鄉ietank, ca造 czas mieszaj帷. Ewentualnie mo積a doda troch mas豉. G瘰to嗆 polewy regulowa mlekiem (鄉ietank), a gdy osi庵nie po膨dan konsystencj, wyla na wyj皻y wcze郾iej z lod闚ki sernik, kt鏎y ju osi庵n掖 temperatur pokojow.

Smacznego :)!

19:38, olalala77 , serniki
Link Komentarze (28) »
pi徠ek, 27 marca 2009

Chyba pierwszy raz nie wiem, co napisa w notce :). Bo wszystko, czego bym nie napisa豉 i tak nie jest adekwatne do smaku tego deseru :). Nie znam s堯w, kt鏎e mog opisa ten niebia雟ki smak. Powiem kr鏒ko: panna cotta jest cudna :).

Orygina zawiera mleko kokosowe i mleko krowie w przybli穎nych proporcjach, ja robi帷 go w og鏊e zdecydowa豉m z mleka krowiego. Zwi瘯szy豉m za to ilo嗆 bia貫j czekolady. Zrobi豉m sobie porcj jednoosobow i na tak podaj przepis :). No i trzeba pami皻a, 瞠by wyjmuj帷 panna cott z foremek, nie trzyma owych foremek za d逝go w gor帷ej wodzie. Ja trzyma豉m, rezultat na pierwszym zdj璚iu ;).

Rewelacyjny przepis oczywi軼ie od Tili :).

 

Kokosowa panna cotta

Sk豉dniki:

  • 35g bia貫j czekolady
  • 200ml mleka kokosowego (u mnie light)
  • cukier do smaku (opcjonalnie; ja nie da豉m)
  • 瞠latyna (ilo嗆 wed逝g opakowania, u mnie jedna 造瞠czka)


Mleko kokosowe podgrza w garnku, rozpu軼i w nim czekolad po豉man na kawa趾i. Ewentualnie pos這dzi. Zdj望 z ognia. Wsypa 瞠latyn i dok豉dnie (wa積e!) wymiesza. Wla przez sitko (ja nie korzysta豉m z sitka, 瞠latyna dobrze mi si rozpu軼i豉) do foremek (g豉dkich - bez r帳k闚, najlepiej silikonowych, cho ceramiczne, szklane i metalowe te si sprawdz). Sch這dzi, przykry foli aluminiow i w這篡 do lod闚ki na oko這 3-4 godziny, ja zostawi豉m w lod闚ce na ca陰 noc. Przed podaniem zanurzy foremki na 20-30 sekund w gor帷ej wodzie, przykry talerzykiem na kt鏎ym ma by podana i przewr鏂i form do g鏎y nogami. Je郵i nie wyjdzie - pom鏂 sobie no瞠m.

Smacznego :)!

19:23, olalala77 , desery
Link Komentarze (29) »
poniedzia貫k, 23 marca 2009

Zawsze korzystaj帷 z jakiego przepisu i widz帷 efekty ko鎍owe, kiedy m闚i "to jest w豉郾ie to!", podziwiam jego autora. Zastanawiam si jak mo積a wymy郵i takie Co. Co z Niczego. Bo tak naprawd na pocz徠ku s tylko sk豉dniki. S jajka, m彗a, cukier, mas這. Jest i cytryna. Ale to nie sk豉dniki decyduj o efekcie, a wysi貫k i serce w這穎ne w jego wykonanie. Zazwyczaj zabieram si do pieczenia d逝go, rzadko robi to spontanicznie. Sprz徠am kuchni, wyci庵am sprz皻, czytam przepis, szukam sk豉dnik闚, w mi璠zyczasie gubi przepis, szukam przepisu, a w ko鎍u okazuje si, 瞠 trzymam go w r璚e. Jest zapisany ko郵awo na pogniecionej kartce. Bo czy kuchnia wymaga porz康ku, symetrii i podnios這軼i? Nie. Wystarczy pognieciona kartka z przepisem, cztery metry kwadratowe przestrzeni i ch璚i.

A co by這 pierwsze? Cytryna, czy drzewo cytrynowe? A mo瞠... babka cytrynowa?

Tak jak ostatnio pisa豉m, lubi wilgotne babki (bez skojarze prosz ;))... Ta taka jest. Jedynym jej defektem jest zakalec, kt鏎y zrobi si po dodaniu do babki ciasta nale郾ikowego (jako wykorzysta je trzeba by這). Ale w sumie by ma這 widoczny no i smaku oczywi軼ie nie zmieni. Babka by豉 wilgotna, a przy tym puszysta. Ostatnio odkry豉m, 瞠 lubi zje嗆 sobie kawa貫k takiej babki posmarowany nutell :). Ale to nie powinno by niczym dziwnym :). Zw豉szcza, 瞠 znam ludzi, kt鏎zy lubi je嗆 nutell z... salami (sic!).

 

Babka cytrynowa

Sk豉dniki (jest to kolejna babka, kt鏎a bazuje na ciescie cztery czwarte):

  • kostka mas豉
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka + 2 kopiaste 造磬i m彗i
  • 4 jaja
  • sok i otarta sk鏎ka (opcjonalnie) z dw鏂h cytryn


Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem, doda m彗 i sok z cytryny oraz sk鏎k, wbi pojedy鎍zo jajka, ca造 czas miksuj帷. Piec w temperaturze 170 - 180 C przez 35-40 min. Mo積a polukrowa, cho ja tego nie robi豉m.

21:45, olalala77 , ciasta
Link Komentarze (23) »
pi徠ek, 20 marca 2009

Jutro pierwszy dzie wiosny! Ale tak jak w pierwszy dzie jesieni wszystkie li軼ie jeszcze nie le膨 na ziemi, a w pierwszy dzie zimy niekoniecznie pada 郾ieg, tak jutro pewnie nie b璠zie nagle ciep這 i pogodnie. A szkoda... Pozostaje tylko przenie嗆 si na Hawaje, gdzie wiosna trwa w najlepsze.

Moj pierwsz propozycj jest koktajl bananowy. Nie wiem, czy w og鏊e na Hawajach uprawia si banany, ale tak mi si jako kojarzy :)...

Ten koktajl robi si u mnie w domu cz瘰to: kiedy mamy du膨 ilo嗆 banan闚, trudn do spo篡tkowania, lub po prostu kiedy mamy ochot na co szybkiego, a pysznego i przy tym energetyzuj帷ego :).

 

Koktajl bananowy

 

Sk豉dniki:

  • litr mleka (mo瞠 by chude)
  • 4 banany
  • cukier (ewentualnie; ja nigdy nie dodaj)

Banany, mleko i cukier zmiksowa w blenderze. Mo積a podawa z kostkami lodu.

Smacznego :).

16:12, olalala77 , napoje
Link Komentarze (22) »
wtorek, 17 marca 2009

Nie lubi suchych, piaskowych ciast z jakich cz瘰to robi si babk i kt鏎e, 瞠by nabra造 dobrego smaku, trzeba macza w kawie, czy gor帷ej czekoladzie (swoj drog babka lub cha趾a maczana w gor帷ej czekoladzie by豉 kiedy moim numerem jeden na li軼ie 郾iada). Nie, 瞠 nie lubi w og鏊e babki z kaw - po prostu nie "trawi" takiej babki, kt鏎a bez kawy nie istnieje. A je瞠li ciasto jest wilgotne i mokre, mog je poch豉nia na kilogramy. Szukaj帷 ostatnio przepisu idealnego na babk natkn窸am si na wiele fajnych przepis闚, ale cz瘰to z braku jednego (niestety kluczowego) sk豉dnika nie mog豉m ich zrobi. Nie oszukujmy si - babki orzechowe bez orzech闚 nie istniej :)..

Wymy郵i豉m wi璚 w豉sn babk - by豉 i czekoladowa, i wilgotna a przy tym mi瘯ka i puszysta. W smaku przypomina豉 ciasto czekoladowe lekkie jak chmurka, kt鏎e piek豉m kilka tygodni temu, a w konsystencji i wygl康zie brownies. Wygl康a na zakalcowate (szczeg鏊nie z bok闚, w 鈔odku ju tego nie wida), ale to tylko mylne wra瞠nie. Mo瞠 nie by豉 to typowa babka, raczej babkowe ciasto czekoladowe, ale smakowa這 鈍ietnie - intensywnie czekoladowo. Wzorowa豉m si na przepisie na ciasto cztery czwarte, zmieniaj帷 nieco proporcje i dodaj帷 par sk豉dnik闚. Najlepiej by by這 upiec j w keks闚ce, 瞠by przypomina豉 prawdziw babk wygl康em, ale ja upiek豉m j w kwadratowej formie. Zreszt najwazniejszy jest smak :).

 

Babka czekoladowa z nutell

Sk豉dniki:

  • 200g mas豉 (kostka) lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru (oko這 200g)
  • szklanka i dwie 造磬i m彗i (oko這 200g)
  • 4 jajka
  • 3 造磬i kakao
  • 100g czekolady (dowolnej; mo積a da wi璚ej, ja akurat nie mia豉m)
  • 5 kopiastych 造瞠k nutelli (mia豉m tylko tyle, ale im wi璚ej tym lepiej)

Polewa:

  • 75g dowolnej czekolady (ale im wi璚ej czekolady tym lepiej)
  • krem闚ka lub mleko

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem, ca造 czas miksuj帷 wbi jajka i wsypa m彗 oraz kakao. Doda nutell i roztopione 100g czekolady, kiedy wszystkie sk豉dniki dobrze si po陰cz, przela ciasto do keks闚ki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 - 180 C przez 35-40 minut.

75g czekolady rozpu軼i w k徙ieli wodnej i dolewa po trochu krem闚ki lub mleka a do momentu, gdy polewa b璠zie do嗆 p造nna. Konsystencja nie gra zreszt g堯wnej roli, gdy polewa tak czy inaczej zastygnie.

Upieczone ciasto pola polew.

Smacznego :)!

19:37, olalala77 , ciasta
Link Komentarze (23) »
poniedzia貫k, 16 marca 2009

Za du穎 chyba t逝maczy nie musz, bo z Kreativ Blogger(em) spotkali si ju chyba wszyscy blogowocze :). Nie strzeli豉m do konkretnych blog闚, czy konkretnych os鏏, bo po prostu nie mog豉bym wybra kilku blog闚. Mam nadziej, 瞠 zrozumiecie :).

Ustrzeli造 mnie Dr. Fly, Misia, Qoopka, Monsai, Nina i Atina. Bardzo Wam Dziewczyny dzi瘯uj :** :). Jest mi strasznie mi這, 瞠 lubicie przebywa na moim blogu, 瞠 mo瞠my wsp鏊nie piec i gotowa, poznawa nowe smaki i, cho si nie znamy, uczy si od siebie nawzajem :).

Nie mog wytypowa kilku blog闚, dlatego 瞠 ceni je wszystkie, bo wiem 瞠 ka盥y si stara by w kuchni coraz lepszym. Uczymy si od siebie nawzajem. Przyk豉dowo - sp鎩rzcie na mnie :). Mo積a si cofn望 i popatrzy na zdj璚ia z okresu pierwszych miesi璚y istnienia bloga. Prawda, 瞠 teraz o niebo lepiej ;)?

Dlatego, je郵i jeste軼ie w moich zak豉dkach, czujcie si wyr騜nione(eni), a je郵i nie ma Was w zak豉dkach, te czujcie si wyr騜nieni :). Nie by這 mowy o g鏎nej granicy, wi璚 nominuj wszystkie blogi kulinarne, kt鏎e odwiedzam, komentuj i czerpi z nich inspiracj :).

Tu jeszcze zasady, jak kto zdecydowa豚y si gra dalej:

  • Po otrzymaniu nagrody, umieszczamy na swoim blogu logo Kreativ Blogger oraz informujemy, kto przyzna wyr騜nienie.
  • Nominujemy 7 lub wi璚ej blog闚 i podajemy link ka盥ego z nich
  • Informujemy wyr騜nionego o nominacji na jego blogu.

Ostatni punkt lekko pomin, ale mimo wszystko przerasta mnie wypisanie na wszystkich blogach informacji o wyr騜nieniu :).

A Dr. Fly, Misi, Qoopk i Monsai przepraszam, 瞠 nie napisa豉m wcze郾iej notki (wyr騜ni造 mnie ju do嗆 dawno), ale mia豉m zamiar ograniczy si do napisaniu podzi瘯owa na ich blogach, nie chcia豉m kontynuowa 豉鎍uszka, ale w zasadzie: co tam ;)!

Dzi瘯uj Wam raz jeszcze :) :**.

 
1 , 2