Kuchnia 安i徠eczna 2009
wtorek, 01 grudnia 2009

1 grudnia przywita mnie ostrym podmuchem wiatru tu po tym, jak otworzy豉m drzwi.

Nagle wszystko zacz窸o inaczej pachnie, wygl康a, a nawet smakowa. Zacz窸o si odliczanie:

liczenie bombek,

przeliczanie m彗i potrzebnej do ulepienia pierog闚,

szacowanie liczby pierniczk闚 - tych ozdobionych i jeszcze go造ch, oraz tych wcale jeszcze nieupieczonych,

odliczanie dni do kupna choinki i do zobaczenia pierwszej gwiazdki.

I, tak jako, poczu豉m 鈍i皻a. Cho my郵ami wci捫 jeszcze jestem przy s這tnym listopadzie. Dlatego chc go ostatecznie po瞠gna - mo瞠 ciastem z dyni?

Tak, chyba tak. Jest korzenne, aromatyczne i po prostu listopadowe. Niezbyt s這dkie, ale oblane s這dkim lukrem. W sam raz na po瞠gnanie.


Ciekawe, czy jutro spadnie 郾ieg...


Cudawiankowe ciasto z dyni (do嗆 mocno przeze mnie zmienione)


Sk豉dniki:

  • 2 szklanki puree z dyni
  • 2 szklanki m彗i
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 z 250 gramowej kostki roztopionego mas豉
  • 3 jajka
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • olejek waniliowy
  • szczypta imbiru
  • 造瞠czka cynamonu
  • p馧 造瞠czki startej ga趾i muszkato這wej

Puree z dyni:

Wyskroba z dyni mi捫sz, wsadzi go do garnka i zala wod. Gotowa ze szczypt soli a zmi瘯nie. Zmiksowa za pomoc blendera.


Ciasto:

Roztopi i ostudzi mas這. Po陰czy je z przestudzonym puree z dyni, cukrem i jajkami. Doda przyprawy i olejek waniliowy.

Doda 2 szklanki m彗i i proszek do pieczenia. Miksowa a do po陰czenia.

Piec 35 - 40 minut w 180ºC.

Polukrowa.

Smacznego ;)!




Ciasto dyniowe upiek豉m z okazji Korzennego Tygodnia. Mam jednak kilkudniowy po郵izg w publikowaniu wpis闚 na blogu. Ptasiu, wybaczysz ;)?

23:57, olalala77
Link Komentarze (51) »