Kuchnia 安i徠eczna 2009
wtorek, 30 grudnia 2008

Jeden ze s這dkich prezent闚, kt鏎ymi obdarowywa豉m rodzin na Gwiazdk. Ciastka z p豉tk闚 owsianych i czekolady... S pyszne, mi璚iutkie (w zale積o軼i od czasu sp璠zonego w piekarniku) i 豉twe do przygotowania. A sk豉dniki do ich zrobienia s zawsze pod r瘯. Przepis pochodzi z bloga Tartelette, kt鏎a napisa豉 "s pyszne i doskona貫 dla czekoladoholik闚". Pozostaje mi zgodzi si z tym w 100% ;).

Ja zmniejszy豉m tylko ilo嗆 cukru i da豉m mniej p豉tk闚 owsianych (cho chyba niepotrzebnie, mog豉m zostawi 1,5 szklanki, jak w przepisie).

Sk豉dniki:

  • 1 1/2 szklanki m彗i
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/ 造瞠czki sody
  • 1/2 造瞠czki cynamonu
  • 225g mas豉
  • 造磬a wody
  • 1 1/2 fili瘸nki cukru (da豉m troch mniej, oko這 jednej szklanki)
  • 225g posiekanej mlecznej czekolady
  • 2 du瞠 jajka
  • 1 1/2 szklanki p豉tk闚 owsianych


Nagrza piekarnik do 180ºC. Przesia m彗, kakao, sod i cynamon do miski (ja w og鏊e nie przesiewa豉m, nie mia豉m na to czasu ;)). W k徙ieli wodnej rozpu軼i mas這, 造磬 wody, cukier i czekolad. Podgrzewa a do rozpuszczenia od czasu do czasu mieszaj帷. Zdj望 z ognia i doda jaja (po jednym naraz). Wla do suchych sk豉dnik闚 i doda p豉tki owsiane. Nie miesza zbyt wiele. Wyk豉da ciastka na papier do pieczenia. Piec oko這 12 minut w temperaturze 180ºC.

Jako, 瞠 wyje盥zam i wr鏂 dopiero w sobot (akurat na zako鎍zenie imprezy Olgi Smile, b璠 musia豉 wi璚 ze trzy przepisy opublikowa ;)) ju teraz 篡cz wszystkim weso貫go Nowego Roku. Niech b璠zie dla Was pomy郵ny i przyniesie korzy軼i. Aaa... i 篡cz Wam jeszcze wytrwa這軼i w noworocznych postanowieniach :)!

poniedzia貫k, 29 grudnia 2008

Doskona貫 na pocz徠ek roku, kt鏎y zaczyna si ju za nieca貫 dwa... miesi帷e ;). Tak, je郵i mowa tu o roku chi雟kim. Jego pocz徠ek przypada bowiem na pierwszy n闚 Ksi篹yca po wej軼iu S這鎍a do znaku Wodnika, czyli pomi璠zy 21 stycznia a 20 lutego ka盥ego roku. Chi鎍zycy po瞠gnaj rok szczura i przywitaj rok bawo逝. Sw鎩 chi雟ki znak zodiaku mo積a sobie sprawdzi tu, a ja tymczasem zapraszam Was na ciasteczka z wr騜b.

Pomin窸am cukier waniliowy (hojnie za to wkropi豉m aromatu waniliowego - teraz ciastka pi瘯nie pachn i, o dziwo, waniliowo smakuj), zwi瘯szy豉m za to ilo嗆 zwyk貫go cukru. Z "braku laku" moje ciastka nie mia造 te w 鈔odku migda堯w ;).

Przepis mam od U鄉iechni皻ej Kuchareczki :).

Sk豉dniki (50-60 sztuk):

  • 30 dag m彗i + do podsypywania
  • 8 dag cukru, najlepiej drobnego
  • 3 jajka
  • 2 造磬i oleju
  • 1/2 torebki cukru waniliowego (8 g)
  • szczypta soli
  • obrane migda造, tyle ile chcemy ciasteczek (do ka盥ego po jednym)
  • ewentualnie bia趾o

Przygotowanie:
M彗 przesia do du瞠j miski. Doda jajka, olej, cukier, s鏊 i cukier waniliowy, i zagnie嗆 na do嗆 twarde ciasto. Nast瘼nie podzieli na dwie cz窷ci, jedn przykry 軼iereczk, 瞠by nie wysch這, a drug bardzo cienko rozwa趾owa i powycina szklank albo foremk k馧ka. Na 鈔odku ka盥ego u這篡 migda i zwini皻 w rulonik karteczk z wr騜b i zlepi brzegi, tak jak na pierogi. Nast瘼nie wywin望 tak, 瞠by powsta kszta速 charakterystyczny dla chi雟kich ciasteczek: co jak ro瞠k, trzeba zwin望 w odwrotn stron ni si skleja這 k馧ka. Blach wy這篡 papierem do pieczenia, u這篡 na niej ciasteczka i piec oko這 18 - 20 minut w temperaturze 180oC i nie przejmowac si, 瞠 po tym czasie mog wygl康a za blado ni powinny - takie ciasteczka nie maj by rumiane, powinny byc tylko lekko z這te, lekko podrumienione. Przed wsadzeniem ich do piekarnika wierzch ka盥ego mo積a posmarowa bia趾iem (pomin窸am).

Je瞠li nie macie pomys逝 na wr騜by, to zapraszam tu, tutaj, tu, czy cho熲y tutaj. A je郵i chcecie pozna kulinarne zwyczaje chi雟kie, to ta strona s逝篡 pomoca.

Spe軟ienia 篡cze w Nowym roku :)!

(obrazek nie jest m鎩! Skopiowa豉m go st康.)

niedziela, 28 grudnia 2008

Ciasto miodowe, miodownik. U mnie go軼i這 na wigilijnym stole zamiast klasycznego piernika. I spisa這 si 鈍ietnie, o czym 鈍iadcz zadowolone miny degustator闚 ;). Naprawd d逝go utrzymuje 鈍ie穎軼 i z dnia na dzie nie traci na warto軼i. Przepis Nigelli z "Feast" mam od Dorotus.

Sk豉dniki:

  • 500 g m彗i
  • 3 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 140 g jasnego br您owego cukru (w oryginale by這 200 g, ale proponuj zmniejszy ilo嗆)
  • 3 造瞠czki sody
  • 1 造瞠czka przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • 250 g mas豉
  • 300 ml lub 500 g golden syrupu
  • 300 ml mleka

Tortownic 25 cm wy軼ieli papierem do pieczenia. Polecam wy軼ieli w ten spos鏏, by papier tworzy r瘯aw jeszcze nad tortownic (ciasto mocno ro郾ie).

W naczyniu wymiesza m彗, proszek do pieczenia, sod, cukier i przypraw do piernika. W ma造m naczyniu roztrzepa jajka. W rondelku umie軼i mas這 i golden syrup, lekko podrza, byle do rozpuszczenia mas豉 i wymieszania sk豉dnik闚. Doda mleko, wymiesza. Poczeka a przestygnie, po陰czy z jajkami i z m彗. Wla do tortownicy.

Piec oko這 75 - 90 minut w temperaturze 180 - 190ºC do tzw. suchego patyczka.

Gdy by豉m w markecie po ser i limonki na ten sernik by這 tam strasznie t這czno. S造sza豉m rozmow telefoniczn - jedna pani m闚i豉, 瞠 stoi ju godzin w kolejc do kasy, ale pewnie b璠zie sta jeszcze drug, bo w霩k闚 przed ni jest sporo. No i niestety nie kupi豉m limonek... Bo pomyli這 mi si i zamiast nich wzi窸am zielone cytryny... Ale swoj drog, na tabliczkach nad tymi nieszcz瘰nymi owocami by這 napisane "limonki"... Dopiero w domu mama u鈍iadomi豉 mi, 瞠 to, co kupi豉m limonkami nie jest ;). I zachodzi豉 w g這w, jak mo積a pomyli limonk o g豉dkiej sk鏎ze z "grubosk鏎n" cytryn. Wida mo積a :).

Sera te w Auchan nie dosta豉m i musia豉m specjalnie po niego jecha do jeszcze innego sklepu. Jednym s這wem - nie polecam nikomu market闚 w okresie przed鈍i徠ecznym.

A ja mam teraz w domu okres poprzeprowadzkowy i nie mam niekt鏎ych sprz皻闚 kuchennych. Miksera nie mia豉m np. do godziny 19 we wtorek. Lecz niestety do teraz nie posiadam blendera. Ciastka musia豉m wi璚 mia盥zy wa趾iem (a w豉軼iwie nie ja, bo nie mam tyle si造 ;), ale i tak nie by造 to drobne okruszki, takie jak po wrzuceniu ich na kilka sekund do blendera.

Co do sernika, to mimo wszelkich przeciwno軼i wyszed bardzo dobrze. Czu lekko kwasek cytryn dope軟iaj帷y czekoladowy sp鏚, a sama masa serowa - jak to w sernikach bywa - jest lekka i puszysta.

By這 to jedno z trzech ciast goszcz帷ych na moim 鈍i徠ecznym stole, a przepis jest na tortownic o 鈔ednicy 22cm. Pochodzi od Nigelli, a ja mam go od Myszy.

Piek豉m go w termoobiegu oko這 45 minut. I zapomnia豉m przykry sernika foli aluminiow, przez co jest br您owy (na zdj璚iu przypieczona g鏎a jest odkrojona). Ale i tak jest pyszny!

Sk豉dniki:

  • 300g czekoladowych ciastek
  • 75g mas豉
  • 750g twarogu do sernik闚
  • 200g (szklanka i dwie do嗆 du瞠 造磬i) cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 鄴速ka
  • sok z 4 limonek


Ciastka rozdrobni w blenderze. Doda mi瘯kie mas這 i dok豉dnie wymiesza. Sk豉dniki powinny dobrze si po陰czy. W這篡 do lod闚ki na 30 minut. W mi璠zyczasie wy這篡 tortownic foli aluminiow. Na sp鏚 wy這篡 mas ciasteczkow. Twar鏬 zmiksowa z cukrem pudrem, jajkami, 鄴速kami i sokiem z limonek. Mas serow wyla na sp鏚 z ciastek. Tortownic w這篡 do naczynia wype軟ionego gor帷 wod (do 3/4 wysoko軼i), wstawi do nagrzanego do 190ºC
piekarnika. Piec oko這 1 godziny. Po tym czasie wyj望 z piekarnika, ostudzi, w這篡 na kilka godzin do lod闚ki.

Smacznego ;)!

kolejne danie w ramach Kuchni 安i徠ecznej i Noworocznej Olgi Smile.

10:04, olalala77 , serniki
Link Komentarze (9) »
czwartek, 25 grudnia 2008

Z sernikami, makowcami, jab貫cznikami i w og鏊e wszystkimi ciastami z nadzieniem to jest tak, 瞠 nadzienie uwielbiam, za ciasto mniej. Bo najlepiej jest jak w serniku jest du穎 sera, w makowcu - maku, a jab貫czniku za jab貫k. Wi璚 po co robi sp鏚 ;)?

M鎩 keks makowy nie by taki do ko鎍a wilgotny - mia豉m stary mak (jeszcze od produkcji rogali marcinskich), kt鏎y nale瘸這 wykorzysta (ze strat dla ciasta). Poza tym nie mam aktualnie maszynki do mi瘰a i mak mieli豉m... w m造nku do kawy, kt鏎y mie軼i - uwaga! - oko這 czterech 造瞠k.

I tu musz opowiedzie pewn histori. Ot騜, jak to po przeprowadzce bywa, nie mamy w domu jeszcze wszystkiego zainstalowanego i gotowego. Pod znakiem zapytania sta豉 te obecno嗆 piekarnika na te 鈍i皻a. W sumie, nie by豚y to a taki problem, gdy w pe軟ej gotowo軼i sta piec Babci, w kt鏎ym ju cz瘰to piek豉m. No ale tak nie wypada nachodzi ludzi przed 鈍i皻ami, zw豉szcza 瞠 Babcia sp璠zi豉 przed鈍i徠eczne dni w kuchni, a z piekarnika co rusz wychodzi造 makowce, serniki, keksy i karpie. Wi璚 w sobot, gdy by u nas Wujek, pod陰czy piekarnik, co tam pomajstrowa z kabelkami, no ale piekarnik jak si nie w陰cza, tak si nie w陰cza. We wtorek przyszed wi璚 drugi Wujek, elektryk. Popatrzy, powiedzia 瞠 wszystko pod陰czone jest dobrze. Ale piec nadal si nie w陰cza. Ot騜 闚 piekarnik ma pokr皻這 na 120 minut, kt鏎e po nastawieniu na przyk豉d na 10 - odmierza czas, a p騧niej brz璚zy. I okaza這 si, na co wpad豉 Mama, 瞠 najpierw trzeba pokr皻這 ustawi na dany czas, p騧niej ustawi stopnie i voila (czy te w豉la ;)! Tak wi璚 piekarnik dzia豉 od pocz徠ku do ko鎍a, tylko nikt nie wpad na pomys, aby przeczyta instrukcj obs逝gi ;). No ale swoj drog, g逝pi system (a w sumie - m康rzejszy od nas :)... Chocia jest pewno嗆, 瞠 wypiek si nie spali...

Znakomity przepis pochodzi od Liski:

Sk豉dniki:

  • 250 g maku
  • 200 g cukru
  • 6 jaj
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 造磬i bu趾i tartej
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • po 5 dag migda堯w, rodzynk闚, orzech闚, suszonych moreli i daktyli


草速ka oddzieli od bia貫k i utrze je z cukrem na kogel mogel. Z bia貫k ubi sztywn pian.
Mak sparzy, odcedzi i przekr璚i 2-3 razy przez maszynk. Po陰czy z koglem-moglem, nast瘼nie doda bu趾 tart, proszek do pieczenia i bakalie. Pian delikatnie wmiesza w ciasto (nie miksowa!)
Form keksow (u篡豉m 30 cm) wysmarowa dok豉dnie mas貫m i opr鏀zy bu趾 tart.
Piekarnik nagrza do 180 st C. Wstawi keks i piec 40-50 minut - je郵i g鏎a zacznie si zbyt szybko rumieni, przykry kawa趾iem folii aluminiowej i dopieka pod ni.
Wystudzi w formie, prze這篡 na talerz i pola lukrem.

Smacznego ;)!

Jest to moja druga propozycja w ramach Kuchni 安i徠ecznej i Noworocznej Olgi Smile.

11:53, olalala77 , ciasta
Link Komentarze (4) »
鈔oda, 24 grudnia 2008

Z okazji 安i徠 Bo瞠go Narodzenia 篡cz Wam wszystkiego najlepszego. Aby 鈍i皻a up造n窸y Wam spokojnie, w magicznej rodzinnej atmosferze. I aby ta wigilijna Gwiazda 鈍ieci豉 jak najja郾iej i jak najd逝瞠j. Niech nadchodz帷y 2009 rok b璠zie dla Was szcz窷liwy, a ka盥e nadchodz帷e 鈍i皻a jeszcze lepsze od poprzednich.

Spe軟ienia marze 篡czy Ola.

ps. Mo瞠 jednak marzenia si spe軟iaj, skoro po wstaniu od wigilijnego sto逝 zacz掖 pada 郾ieg ;)?

 
1 , 2 , 3