Kuchnia 安i徠eczna 2009
niedziela, 30 listopada 2008

Gdy zobaczy豉m na blogu Anity pi瘯ne cynamonowe ciasteczka, wiedzia豉m 瞠 je upiek, bo prezentowa造 si pi瘯nie. Wiedzia豉m te, 瞠 ich zapach przywodzi na my郵 鈍i皻a. Dlatego je upiek豉m.

Poza tym, widzia豉m je te kiedy na blogu Doroty i, nie powiem, zapad造 mi w pami耩. S bardzo dobre, korzenne i lekko, leciutko czu w nich kwasek cytryny i mandarynki (nie chcia豉m wyciska ostatniej pomara鎍zy ;), kt鏎a pewnie ma mocniejszy smak i aromat), jednak je郵i ktos lubi ten smak, polecam da wi璚ej soku.

Cytuj Anit a zarazem Dorot ;):

Sk豉dniki na oko這 40 ciasteczek:

  • 250 g m彗i
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • ½ 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 100 g mi瘯kiego mas豉
  • 100 g cukru br您owego (jasnego)
  • 1 造磬a soku z cytryny
  • 1 造磬a soku z pomara鎍zy
  • 1 du瞠 jajko

Na posypk:

  • 2 造磬i cukru
  • ½ 造瞠czki cynamonu

M彗 wymiesza z proszkiem, sod, cynamonem i br您owym cukrem. Doda mi瘯kie mas這 w kawa貫czkach i jajko (pozostawiaj帷 cz窷 bia趾a do posmarowania ciastek). Wyrobi ciasto, uformowa kul. W這篡 na co najmniej godzin do lod闚ki.

Po tym czasie rozwa趾owa ciasto do嗆 cienko, delikatnie podsypuj帷 m彗, wycina dowolne kszta速y. Uk豉da na blaszce, posmarowa lekko roztrzepanym bia趾iem i posypywa cukrem wymieszanym z cynamonem.

Piec w temperaturze 190ºC przez oko這 10 -15 minut. Studzi na kratce.

Smacznego ;)!

W豉郾ie ukaza這 si podsumowanie Orzechowego Tygodnia, za kt鏎y bardzo dzi瘯uj Eli. W wydarzeniu bra這 naprawd du穎 os鏏, kt鏎e wypr鏏owa造 mas przepis闚 dost瘼nych ju niebawem w Orzechowej Ksi捫ce lub ju teraz w podsumowaniu ;).

sobota, 29 listopada 2008

Zacznijmy od tego, 瞠 jest mro幡o, cho to dopiero jesien. Po drugie, ju prawie zima. Po trzecie, kocham zapach cynamonu, go寮zik闚 i wszystkich tych aromatycznych przypraw. Po czwarte, jest Weekend Korzenny! Dlatego musz go uczci, cho熲y tak skromn kaw, kt鏎a by豉 wy鄉ienita ;).

Cytuj Mysz獥Klapsiar:

  • szklanka mleka
  • szklanka kawy parzonej
  • 2 造磬i kakao
  • 2 造瞠czki cukru
  • 1-2 造瞠czki przyprawy do piernika
  • spienione mleko

Kakao zagotowa z mlekiem i 造瞠czk cukru, po陰czy ze 鈍ie穎 zaparzon kaw. Doda przypraw do piernika, w razie potrzeby doda jeszcze jedn 造瞠czk cukru, zamiesza. Podawa ze spienionym mlekiem.

Smacznego ;)!

przepraszam, ale to ju chyba ostatnie zdj璚ie robione telefonem kom鏎kowym, bo nied逝go wreszcie b璠 mie sprawny aparat ;).

13:32, olalala77 , napoje
Link Komentarze (8) »
wtorek, 25 listopada 2008

Pewna kucharka nosi豉 si z zamiarem upieczenia pysznej owocowej tarty. Wy這篡豉 na st馧 wszystkie sk豉dniki i zagniot豉 ciasto. Obra豉 jab趾a i podsma篡豉 je na patelni. Wszystko by這 gotowe i ju mog豉 wsadzi Tart Tatin do pieca. Jednak roztargniona kucharka zamiast do formy w這篡 najpierw jab趾a, jak przysta這 na Tart Tatin, w這篡豉 najpierw ciasto. I tak powsta豉 Tarta Tatin Do G鏎y Nogami, innymi s這wy tarta pospolita.

I ja prawie znalaz豉m si na miejscu tej kucharki ;). Lecz, na szcz窷cie, zapomnia豉m tylko porobi dziurek w cie軼ie i pierwsze w formie wyl康owa造 owoce. Wi璚 moj tart mog z dum nazwa Tart Tatin.

Kto, kto lubi po陰czenie kruchego ciasta z mi瘯imi owocami o smaku karmelu, na pewno zasmakuje w owej tarcie. Jest naprawd godna uwagi!

Z przepisu Ma貪osi z blogu Pieprz i Wanilia:

Kruche ciasto:

  • 250 g m彗i (mieszam w r闚nych proporcjach krupczatk i tortow)
  • 125 g zimnego mas豉
  • 1 jajko
  • 2 造磬i cukru
  • szczypta soli

Warstwa owocowa:

  • 1 kg jab貫k i gruszek (proporcje wed逝g uznania)
  • 5 造瞠k cukru
  • 3 造磬i mas豉
  • Sok z cytryny



Wszystkie sk豉dniki ciasta wrzucamy do malaksera lub robota i najszybciej jak si da – wyrabiamy ciasto, do momentu, a zbije si w zwart kul. Zawijamy w foli i chowamy na min. 30 minut do lod闚ki. W tym czasie owoce obra, poprzekrawa na po堯wki, wypestkowa i skropi sokiem z cytryny, 瞠by nie 軼iemnia造. Na patelni rozpu軼i cukier na karmel. Doda mas這 i razem wymiesza, do jednolitego po陰czenia. Wrzuci owoce i ok. 5 minut sma篡 wszystko razem na wolnym ogniu, mieszaj帷 od czasu do czasu. Lekko ostudzi. Rozwa趾owa ciasto na 鈔ednic ok. 2 cm wi瘯szy ni 鈔ednica foremki do tarty. Po堯wki owoc闚 u這篡 (najlepiej ciasno) na dnie formy, brzuszkami do do逝. Przykry ciastem, wsuwaj帷 brzegi do wn皻rza naczynia. W kilku miejscach ponak逝wa ciasto widelcem. Piec w piekarniku w temp. 180 st.C, ok. 30-40 minut. Przed podaniem, przykry form wi瘯szym, p豉skim talerzem i odwr鏂i do g鏎y dnem, tak by ciasto wysun窸o si.

Smacznego!

ps. przepraszam za jako嗆 zdj耩, ale chwilowo nie mam aparatu.

20:50, olalala77 , ciasta
Link Komentarze (6) »
sobota, 22 listopada 2008

Dzi dla mnie pierwszy dzie zimy - a to dlatego, 瞠 spad 郾ieg ;). Nie lubi tego "鈍i皻owania" Bo瞠go Narodzenia, kt鏎e zaczyna si miesi帷 przed, gdzie licz si tylko zakupy. Jednak wbrew swoim pogl康om, ju dzi robi豉m z siostr kartki 鈍i徠eczne - ale te zawsze si przydadz ;).

Dzi nie b璠zie u mnie jeszcze zimowo a jesiennie. Bo szarlotka jest w豉郾ie jesienna. po prostu kruchy, najprostszy placek prze這穎ny jab趾ami. Pycha ;)!

Sk豉dniki:

  • kostka mi瘯iego mas豉 lub margaryny (250g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 500 g m彗i (+ troch do podsypywania)
  • 1 jajko i 2 鄴速ka
  • opakowanie cukru waniliowego

Mi瘯ie mas這 lub margaryn zagnie嗆 z m彗, cukrem, jajkiem, dwoma 鄴速kami i cukrem waniliowym.

Sk豉dniki na warstw jab趾ow:

  • oko這 kilogram jab貫k
  • 2 造磬i cukru
  • cynamon

Z jab貫k usma篡 lekk konfitur.

Ciasto podzieli na dwie cz窷ci, rozwa趾owa na rozmiary blachy i przykry konfitur z jab貫k. Na wierzch po這篡 drugi rozwa趾owany placek i porobi dziury widelcem.

Piec oko這 40 min w temperaturze 200ºC.

Smacznego ;)!

18:21, olalala77 , ciasta
Link Komentarze (4) »
niedziela, 16 listopada 2008

Zafascynowana pi瘯nymi muffinkami Majanki postanowi豉m je upiec. Jednak nie w postaci babeczek, ale ciasta (o, w豉郾ie takiego), kt鏎e nakarmi wi瘯sz liczb os鏏 ;).Samo jego przygotowanie trwa bardzo kr鏒ko, wi璚ej czasu zaj窸o mi sprz徠anie :). Ciasto jest mocno czekoladowe, pyszne, karmelowe i przypomina mi brownies. A je郵i jeszcze macie w domu col - to biegnijcie do kuchni ;).

Przepis jest w豉軼iwie na tortownice, ja upiek豉m ciasto w do嗆 du瞠j blaszce, dlatego jest takie p豉skie.

Najlepiej b璠zie, je郵i zacytuj Mysz獥klapsiar:

Sk豉dniki:

  • 250 g mi瘯kiego mas豉
  • 250 g m彗i
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 300 g cukru br您owego
  • 3 造磬i kakao – z czubkiem
  • szczypta sody
  • 200 ml coli
  • 75 ml mleka
  • 2 jajka
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Polewa karmelowa:

  • 1 czekolada z karmelem
  • 2 造磬i 鄉ietany krem闚ki


M彗, cukier, kakao, proszek i sod wymiesza razem. Mas這, col, mleko, aromat i jajka wymiesza osobno, doda do suchych sk豉dnik闚, delikatnie po陰czy. Prze這篡 do wysmarowanej mas貫m i posypanej m彗 tortownicy. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku ok. 40 min. Wystudzi. Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej, doda 鄉ietan, wymiesza. Wyla gor帷e na ciasto.

Smacznego ;)!

p.s. ca趾iem niedawno ukaza這 si podsumowanie Weekendu z Col.

13:40, olalala77 , ciasta
Link Komentarze (6) »
 
1 , 2