Kuchnia 安i徠eczna 2009
niedziela, 22 lutego 2009

To jest ju moja trzecia i ostatnia propozycja w ramach Czekoladowego Weekendu. Najbardziej czekoladowe i najpyszniejsze ciasto, jakie jad豉m. Czyli ciasto lekkie jak chmurka z przepisu Ma貪osi. Jest tak, tak czekoladowe :)...!

Wybieraj帷 przepis waha豉m si mi璠zy tym ciastem a ciastem Bei. Oba kusz帷e, oba pi瘯ne i na pewno oba pyszne... Nie mia豉m jednak migda堯w (a wiadomo, 瞠 bez nich to ju nie to samo), wi璚 zrobi豉m ciasto Ma貪osi z polew Bei i moimi zmianami. Jest cudowne :)...

Zmieni豉m w nim to i owo, a nawet wi璚ej :)... Piewsz modyfikacj by這 dodanie zamiast kawy gor帷ej czekolady, dzi瘯i czemu ciasto jest jeszcze bardziej czekoladowe (chocia r瘯i za to nie dam sobie uci望 - czekolada by豉 z papierka, nawet nie wiem, ile w niej by這 kakao). Da豉m s這dk czekolad p馧 na p馧 z gorzk. O w豉郾ie! Czytam przepis jeszcze raz i przypominam sobie, 瞠 zapomnia豉m da kakao :). Kurcz...

Ciasto czekoladowe lekkie jak chmurka

Sk豉dniki:

  • 1 + 1/3 szkl. cukru
  • ¾ szkl. 鈍ie穎 zaparzonej kawy lub gor帷ej czekolady (da豉m z paczki)
  • 200 g gorzkiej, dobrej czekolady (min. 62% zawarto軼i kakao), drobno posiekanej (u mnie p馧 na p馧 - gorzka z mleczn)
  • 2/3 szkl. ciemnego kakao dobrej jako軼i (zapomnia豉m)
  • ¼ 造瞠czki soli (nie dodawa豉m do ciasta czekoladowego - doda豉m za to do bia貫k)
  • 1 造磬a ekstraktu waniliowego (u mnie aromat waniliowy)
  • 3 鄴速ka jaj + 6 bia貫k
  • 1/3 szkl. m彗i pszennej

Polewa (przepis Bei):

  • 150 g czekolady
  • 120 ml 鄉ietany
  • 20 g mi瘯kiego mas豉 (u mnie troch mniej)

Ciasto:

W rondelku zagotowa 鈍ie穎 zaparzon kaw lub czekolad 1 szklank cukru. Pomiesza, by rozpu軼i si cukier.
Zmniejszy p這mie na minimalny, dorzuci 200 g pokrojonej czekolady. Miesza ca造 czas, a do rozpuszczenia czekolady. Zdj望 z ognia, dosypa s鏊 (pomin窸am i dosypa豉m j p騧niej - do ubijania bia貫k) i kakao – dok豉dnie wymiesza trzepaczk. Doda ekstrakt waniliowy (brandy lub aromat), wymiesza. Masa powinna by g豉dka (moja super g豉dka nie by豉, ale nie chcia這 mi si dalej jej miesza, zw豉szcza 瞠 spektakularnych efekt闚 to nie przynosi這 - grudki znikn窸y za to p騧niej, przy powt鏎nym mieszaniu czekolady razem z bia趾ami).
Odstawi na 10 minut do ostygni璚ia. W tym czasie mo積a ubi pian z 6 bia貫k - ubija je i stopniowo dosypywa 1/3 szklanki cukru. Piana powinna by mocno sztywna.

Do masy czekoladowej, dok豉dnie mieszaj帷, wbi kolejno 3 鄴速ka, a nast瘼nie wsypa m彗.

Gotow pian dok豉da partiami do czekoladowej masy i bardzo delikatnie wymiesza do po陰czenia obu mas (najlepiej robi to r璚znie silikonow szpatu趾).

Mas wla do wysmarowanej mas貫m tortownicy, wyg豉dzi wierzch.
Wstawi do drugiej, wi瘯szej blachy. Do drugiej blachy wla gor帷 wod, na wysoko嗆 ok. 1,5 - 2cm.
Piec w k徙ieli wodnej przez ok. 35 minut. W這穎na w 鈔odek ciasta wyka豉czka powinna by lekko oblepiona ciastem (nie czeka do sucho軼i patyczka, bo ciasto starci swoja delikatn, musow konsystencj).
Dobrze wystudzi ciasto. Zdj望 obr璚z tortownicy i ostro積ie wyj望 ciasto na pater.

Polewa czekoladowa:

妃ietan podgrza i rozpu軼i w niej czekolad na delikatnym ogniu; na koniec doda mas這 i miesza do uzyskania g豉dkiej konsystencji. Przestudzi (ok. 10 min.) i udekorowa ni ciasto.

Smacznego :)!

10:25, olalala77 , ciasta
Link Komentarze (35) »
sobota, 21 lutego 2009

Moja druga propozycja w ramach Czekoladowego Weekendu. Czyli pyszne rozp造waj帷e si w ustach ciasteczka, skrywaj帷e w swoim pysznym wn皻rzu a 3 rodzaje czekolady... Mleczn, bia陰 i gorzk. O tak, ten weekend jest baaardzo czekoladowy :)...

Przepis mam od Dorotus :).

Triple-choc cookies

Sk豉dniki (na oko這 40 ciastek):

  • 125 g mi瘯kiego mas豉
  • 160 g br您owego cukru (czyli 3/4 szklanki; je郵i u篡wa si bia貫go, trzeba zmniejszy ilo嗆)
  • 1 jajko
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii (da豉m aromat)
  • 185 g m彗i (1¼ szklanki)
  • 1 造瞠czka sody oczyszczonej
  • ¼ 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 35 g kakao
  • 85 g posiekanych rodzynek (pomin窸am)
  • 95 g mlecznych chips'闚 czekoladowych (lub posiekanej mlecznej czekolady)
  • 75 g bia造ch chips'闚 czekoladowych (lub posiekanej bia貫j czekolady)
  • 75 g ciemnych chips'闚 czekoladowych (lub posiekanej gorzkiej czekolady)

Zmiksowa mi瘯kie mas這, cukier, jajko i ekstrakt/aromat. Wsypa do mikstury suche sk豉dniki, na ko鎍u rodzynki i czekolad, wymiesza.

Formowa z ciasta kulki wielko軼i niedu瞠go orzecha w這skiego uk豉da na blaszce, lekko sp豉szczy 造磬. Mi璠zy kulkami zachowa 5 cm odst瘼y, sporo si rozrosn na boki.

Piec w temperaturze 170ºC przez oko這 10 minut. Chwil poczeka przed zdj璚iem z blaszki, b璠 bardzo mi瘯kie. Potem studzi na kratce.

 

pi徠ek, 20 lutego 2009

Pierwsz moj propozycj z okazji Czekoladowego Weekendu jest kokosowy ry na mleku z polew czekoladow. Bardzo lubi kokosa. A szczeg鏊nie dobre jest po陰czenie kokos + czekolada. Mniam ;)... Deser jest s這dki, wi璚 mo積a nie doda cukru do ry簑, albo zrobi polew z gorzkiej czekolady. I tak, i tak b璠zie pysznie :).

 

Kokosowy ry na mleku z czekoladow polew

 

Sk豉dniki:

  • 200ml mleka kokosowego
  • 3 造磬i ry簑
  • czekolada (wed逝g uznania - ja da豉m kostk gorzkiej i kilka kostek mlecznej)
  • cukier (da豉m 造瞠czk)
  • aromat kokosowy
  • wi鏎ki kokosowe


Mleko kokosowe zagotowa, wsypa ry. Gotowa do mi瘯ko軼i (jakie 20 minut). Gdy konsystencja b璠zie nam odpowiada豉 (ry mo瞠 wch這n望 ca貫 mleko - co b璠zie trwa這 d逝瞠j - lub mie kremow konsystencj), zdj望 z ognia, pos這dzi i prze這篡 do miski/pucharka. W k徙ieli wodnej rozpu軼i czekolad, doda kokosowy aromat. Pola ugotowany ry czekolad i posypa wi鏎kami kokosowymi.

Smacznego :)!

 

09:54, olalala77 , desery
Link Komentarze (27) »
wtorek, 17 lutego 2009

Te knedliki robi豉m ju jakie dwa tygodnie temu - z okazji Tygodnia Kuchni Czeskiej. Ale okaza這 si, 瞠 akcja ko鎍zy si dzie wcze郾iej ni my郵a豉m, wi璚 nie opublikowa豉m ich, nie chc帷 niepotrzebnie przed逝瘸. Wi璚 zapraszam na knedliki ze 郵iwkami :)!

Przepis na knedliki z ciasta serowego z truskawkami ju umieszcza豉m na blogu.Tym razem pozmienia豉m to i owo i wysz造 lepsze ni poprzednio. Mniam :).

 

Knedliki ze 郵iwkami

 

Sk豉dniki (na jakie 14 sztuk):

  • 250g bia貫go sera (u mnie cottage cheese)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ok. 3/4 szklanki m彗i
  • 郵iwki (tyle ile jest knedli)
  • cukier (da豉m waniliowy)


Ser zmieli lub po prostu dobrze rozgnie嗆 widelcem. Doda s鏊, jajko i stopniowo wsypywa m彗. Jezeli ser jest wilgotny, doda troch wi璚ej m彗i (ciasto powinno miec konsystencj ciasta ziemniaczanego). Mo積a doda cukier. Zawin望 w foli i sch這dzi przez oko這 2 godziny, mo積a je zostawi w lod闚ce na ca陰 noc. Nastawi lekko osolon wod do gotowania knedli w du篡m, szerokim rondlu.

Owoce umy, naci望 i usun望 pestki i w ich miejsce w這篡 kostk cukru (wsypa豉m troch cukru waniliowego). Z ciasta uformowa cienki placuszek i otoczy nim owoce dobrze sklejaj帷 brzegi. Uk豉da na lekko opr鏀zonej m彗 stolnicy. Delikatnie w這篡 knedle do gotuj帷ej si wody i zagotowa na du篡m ogniu uwa瘸j帷, by si nie sklei造. Kiedy knedle wyp造n na powierzchni, zmniejszy ogie i gotowa 8-10 minut, a owoce b璠 mi瘯kie. Delikatnie wyj望 knedle 造磬 cedzakow.
Podawa gor帷e, polane mas貫m ze zrumienion bu趾 i posypane cukrem (np. waniliowym), mo積a te posypa je lekko cynamonem.

 

10:25, olalala77 , desery
Link Komentarze (8) »
poniedzia貫k, 16 lutego 2009

W ten weekend moja praca w kuchni nie by豉 zbyt owocna. Znaczy by豉 - ale pod wzgl璠em smakowym - wizualnym juz troch gorzej. W sobot zrobi豉m sobie halaw (hinduski deser z kaszk mann). By豉 bardzo dobra, bardzo po篡wna i bardzo s這dka. Ale wygl康 ju nie ten :)...

W niedziel upiek豉m za to waniliow szarlotk z bez. Jest pyszna. Ale beza opad豉... I w sumie wiem dlaczemu :). Przyczyn jest moja siostra, kt鏎a ostatnio strasznie zasmakowa豉 w koglu-moglu ;)... Wszystkie bia趾a, kt鏎e zostaj od tego jajecznego deseru wrzucamy do szklanki/miski i siuuup do lod闚ki. No a beza ze starych bia貫k nie koniecznie jest udana... Moja nie by豉. A w dodatku nie przykry豉m ciasta foli aluminow...

Podsumowuj帷: by這 pysznie, aczkolwiek nie zbyt pi瘯nie :)... I tak si zastanawia豉m, czy napisa o moich przypadkach-wypadkach, czy te nie... Ale w ko鎍u - cz這wiek uczy si na b喚dach.

 

Waniliowa szarlotka z bez

 

Sk豉dniki:

  • 1,5 szklanki kaszy mannej
  • 1,5 szklanki m彗i
  • 1,5 szklanki cukru
  • jab趾a - ilo嗆 dowolna (u mnie oko這 500-800g)
  • cukier waniliowy (dwaopakowania - 32g)
  • kostka mas豉 (200g)
  • 5 bia貫k
  • 1/2 szklanki cukru

Wykonanie:

Blach wy這篡 papierem do pieczenia. U mnie blacha 30cm x 30cm. Obra i pokroi jab趾a. Wymiesza w misce kasz mann, m彗, cukier waniliowy (jedno opakowanie) i cukier. Wysypa na blach. Wyr闚na. Po這篡 na to mas這 w niedu篡ch kawa趾ach. Ubi bia趾a, gdy masa b璠zie prawie ubita, wsypywa stopniowo cukier. Jab趾a umy i obra, wyci望 gniazda nasienne. Zetrze je na tarce i wymiesza z cukrem waniliowym. Prze這篡 do blachy. Ubite bia趾a rozsmarowa na surowym cie軼ie. Przykry foli aluminiow (aby beza si nie przypiek豉 i nie sta豉 gorzka).

Piec 40 minut w temperaturze 160ºC - 170ºC.

 

 

14:43, olalala77 , ciasta
Link Komentarze (10) »
wtorek, 10 lutego 2009

W oryginale - ciasto z serem i jagodami. Ale pomyli造 mi si warstwy :). Poza tym zast徙i豉m jagody wi郾iami. U篡豉m te wi瘯szej tortownicy, nie zwi瘯szaj帷 przy tym ilo軼i sk豉dnik闚. Ale i tak by這 pyszne ;). Robi豉m je jeszcze latem, ale do dzi pami皻am ten smak ;)... Pycha!

Przepis mam od Dorotus:

Sk豉dniki na ciasto:

  • 2 szklanki m彗i
  • 3/4 szklanki cukru (lub mniej, ciasto jest do嗆 s這dkie)
  • 125g zimnego mas豉 lub margaryny
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia
  • p馧 造瞠czki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 造瞠czka otartej sk鏎ki z cytryny
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii (da豉m aromat)
  • 1 du瞠 jajko

Sk豉dniki na mas serow:

  • 170 g kremowego serka, np. Philadelphia (u篡豉m sera twarowego - jak do sernik闚 - i da豉m go wi璚ej)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 造瞠czka soku z cytryny
  • 1 du瞠 jajko

Sk豉dniki na mas jagodow:

  • 1 szklanka jag鏚 lub bor闚ki ameryka雟kiej (da豉m wi郾ie)
  • 1/4 szklanki soku jab趾owego (lub innego)
  • 1 造瞠czka m彗i ziemniaczanej + 2 造瞠czki wody

Ponadto:

  • p馧 szklanki p豉tk闚 migda這wych

Jagody wsypa do ma貫go garnuszka, doda sok, zagotowa. Gotowa na ma造m ogniu, mieszaj帷 od czasu do czasu, oko這 3 minuty. M彗 ziemniaczan zmiesza z wod, doda do jag鏚, wymiesza i jeszcze chwil pogotowa do zg瘰tnienia. Przestudzi.

M彗 wymiesza z cukrem, doda mas這 i posieka, a mas這 zmieni si w ma貫 grudki (jak kruszonka). Odsypa p馧 szklanki (potrzebne b璠zie do posypania), a reszt przesypa do sporej miski, doda proszek do pieczenia, sod, sk鏎k z cytryny, wymiesza. Jogurt wymiesza z ekstraktem waniliowym i jajkiem, doda do suchych sk豉dnik闚 i wymiesza (zmiksowa).

Tortownic o 鈔ednicy 23 cm wy這篡 papierem do pieczenia. Wymieszane ciasto prze這篡 do tortownicy, wyg豉dzi powierzchni.

Ser ubi z cukrem, jajkiem i sokiem z cytryny na g豉dk mas. Rozprowadzi po powierzchni ciasta zostawiaj帷 po bokach 2 cm margines. Delikatnie na serze roz這篡 mas owocow.

Do od這穎nej 1/2 szklanki okruszk闚 doda p豉tki migda這we, wymiesza i posypa po powierzchni ciasta, koncentruj帷 si g堯wnie na jego brzegach.

Piec w tempearturze 180ºC, przez 30 - 40 minut, a powierzchnia b璠zie 豉dnie oz這cona. Mo積a podawa ciep貫 lub ostudzone.

18:30, olalala77 , ciasta
Link Komentarze (21) »
 
1 , 2