Kuchnia 安i徠eczna 2009
sobota, 31 stycznia 2009

Banan i czekolada. Czy nie brzmi bajecznie? Dla mnie jest to idealne po陰czenie. Takie jak jab趾a z cynamonem, czy truskawek z cukrem. Mo積a je嗆, je嗆, je嗆... i je嗆 :).

Gdy zaczyna豉m piec trzyma豉m si proporcji. Wszystko wa篡豉m, odmierza豉m, wylicza豉m... Musia這 by tak jak w przepisie, 瘸dne zmiany nie wchodz w gr... Teraz, po jakim tam czasie, ju tak nie robi i wiem, 瞠 nigdy nie zrobi. Z przepisu korzystam, bazuj na nim, ale r闚nie dobrze, ka盥y przepis m鏬豚yby typu "m彗a, mas這, cukier, czekolada, jajka, kakao". Niepotrzebne s proporcje. Bo ja i tak zrobi wszystko po swojemu (akurat nie z wielkiej kreatywno軼i, tylko lenistwa - ile mo積a mierzy, odlicza, przelicza...) :)... Tak zrobi豉m z tymi bebeczkami. W przepisie by這 250g m彗i - zacz窸am sypa prosto z torebki. Ciasto sta這 si strasznie g瘰te, wi璚, siuuup, ju wlatuje do niego jajko. Jeszcze troch oleju i konsystencja w sam raz. Teraz wlatuj 3 banany. Pr鏏uj... Za ma這 bananowe jak na bananowe muffinki, wi璚, siup, w cie軼ie juz l康uje kolejny banan. Jeszcze czekolada i muffinki znajduj si w piecu... Zapomnia豉m tylko o proszku do pieczenia i sodzie...

Te muffinki nie przypominaj takich typowych muffinek. Bardziej w smaku jak bu貫czki na s這dko, cho te nie. Takie muffinko-bu貫czki, jednak z wi瘯szym wskazaniem na muffinki :)... Wilgotne, wygl康aj na zakalcowate - to b喚dne wra瞠nie daje banan. Pyszne! Nigella robi je w wersji z toffi. I to musi by zwi您ek idealny. Lecz tym razem nie dane mi by這 tego spr鏏owa...

Przepis Nigelli z "Nigella Express":

Sk豉dniki (na 12 muffinek):

  • 3 bardzo dojrza貫 banany
  • 125ml oleju ro郵innego (ponad p馧 szklanki)
  • 2 jajka
  • 250g m彗i (1,5 szklanki)
  • 100g drobnego cukru (7 造瞠k)
  • 1/2 造瞠czki sody
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 150g kawa趾闚 toffi lub czekolady (u mnie czekolada - gorzka i s這dka)

Rozgnie嗆 widelcem banany na g豉dk mas i odstawi na bok. Do miski wla olej, doda jajka i ubi. Wsypa m彗, cukier, sod, proszek do pieczenia, pomiesza, doda mus bananowy. Doda czekolad i wymiesza. Nak豉da do foremek wy這穎nych papilotkami. Piec 20 minut w 200ºC (przypadkowo ustawi豉m jakie 160ºC i wysz造 dobrze, a piek造 si nawet kr鏂ej)

14:32, olalala77 , muffiny
Link Komentarze (19) »
pi徠ek, 30 stycznia 2009

Co na dobry pocz徠ek Tygodnia Kuchni Czeskiej. Bo ta nie istnieje bez knedlik闚! Z ciasta dro盥穎wego, ziemniaczanego, serowego, na s這dko, z sosem, z owocami...

Moje knedliki s zmodyfikowanym przepisem Alexandry. Bia造 ser zast徙i豉m serkiem homogenizowanym waniliowym (tylko to mia豉m "na stanie"), ale lepiej jest uzy typowego bia貫go sera (takiego jak do sernik闚) - wtedy ciasto ma zupe軟ie inn konsystencje. Daje si wa趾owa bez ci庵貫go podsypywania m彗a. Drug moj zmian by這 zast徙enie moreli mro穎nymi truskawkami i dodanie do ciasta cukru cynamonowego. Mniam :)!

Moje knedle nie wysz造 tak idealnie okr庵貫 jak Alexandry - to wina owego serka homogenizowanego, przez kt鏎y ciasto sta這 si klej帷e mimo ci庵貫go dosypywania m彗i, truskawek (w ko鎍u nie s tak okr庵貫 jak morele) i moich zdolno軼i manualnych (a w豉軼iwie ich braku ;)).

Sk豉dniki (na jakie 14 sztuk):

  • 250g bia貫go sera
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ok 3/4 szklanki m彗i
  • 2 造磬i roztopionego mas豉
  • truskawki (tyle ile jest knedli)
  • cukier (mo瞠 by waniliowy, cynamonowy...)


Ser zmieli lub po prostu dobrze rozgnie嗆 widelcem (rozgniot豉m widelcem, ale lepiej zmieli albo kupi ju zmielony). Doda s鏊, jajko i stopniowo wsypywa m彗. Jezeli ser jest wilgotny, doda troch wi璚ej m彗i (ciasto powinno miec konsystencj ciasta ziemniaczanego). Doda roztopione mas這 i dobrze wymiesza. Zawin望 w foli i sch這dzi przez oko這 2 godziny, mo積a je zostawi w lod闚ce na ca陰 noc. Nastawi lekko osolon wod do gotowania knedli w du篡m, szerokim rondlu.

Z ciasta uformowa cienki placuszek, wysypa na niego cukier i otoczy nim umyte owoce dobrze sklejaj帷 brzegi. Uk豉da na lekko opr鏀zonej m彗 stolnicy. Delikatnie w這篡 knedle do gotuj帷ej si wody i zagotowa na du篡m ogniu uwa瘸j帷, by si nie sklei造. Kiedy knedle wyp造n na powierzchni, zmniejszy ogie i gotowa 8-10 minut, a owoce b璠 mi瘯kie. Delikatnie wyj望 knedle 造磬 cedzakow.
Podawa gor帷e, polane mas貫m ze zrumienion bu趾 i posypane cukrem (np. waniliowym), mo積a te posypa je lekko cynamonem.

00:05, olalala77 , desery
Link Komentarze (16) »
poniedzia貫k, 26 stycznia 2009

Pyszne, 豉ciate muffinki.By造 to pierwsze moje babeczki. Piek豉m je jakie p馧 roku temu, ale wtedy jeszcze nie prowadzi豉m bloga - wi璚 zamieszczam je teraz.Co na dobry pocz徠ek Nowego Roku - Chi雟kiego Nowego Roku. Daj je te dzisiaj w豉郾ie z tej okazji (a dok豉dnie kulinarnej imprezy z tej okazji), a ko這 nich dekoracja w postaci kr闚ki, do kt鏎ej to ma nale瞠 ten rok :). Mo瞠 nie jestem jaka super pomys這wa, ale dopiero niedawno wr鏂i豉m do domu i dzi na pieczenie nie mam czasu... Szkoda, 瞠 ta zabawa trwa tak kr鏒ko, bo mleko to temat rzeka ;)...

Przepis mam od Dorotus ;).

Sk豉dniki (12 muffin):

  • 280 g m彗i
  • 1 造磬a proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115 g cukru
  • 2 鈔ednie jajka
  • 250 ml mleka
  • 6 造瞠k oleju s這necznikowego (da豉m w豉郾ie olej) lub 85 g mas豉, roztopionego i ostudzonego
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii (da豉m aromat)
  • 2 造磬i kakao

W jednym naczyniu wymiesza mak, proszek do pieczenia, s鏊, cukier. W drugim jajka, mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Po豉czy zawarto嗆 naczy, wymiesza tylko do po陰czenia sk豉dnik闚.

Podzieli na 2 cz窷ci, do jednaj doda kakao, wymiesza.

Form do muffinek wy這篡 papilotkami, nak豉da na zmian - po 造瞠czce ciemnego i jasnego ciasta.

Piec oko這 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzi na kratce.

18:20, olalala77 , muffiny
Link Komentarze (13) »
sobota, 24 stycznia 2009

Jako ten miniony (sezamowy) tydzie trzeba zako鎍zy. Ciastka? Mmm... Brzmi nie幢e... A ciastka z mas貫m orzechowym i orzeszkami? Tak, zw豉szcza je郵i wiem, 瞠 w szufladzie czeka niejedzone mas這 sezamowe (s mak à la cha逕a) - w ilo軼i 5 造瞠k - i r闚nie nie ciesz帷e si powodzeniem mas這 orzechowe - w ilo軼i 1/3 s這ika. Decyzja by豉 wi璚 prosta :)...

I trafna. Ciastka s kruche, orzechowe. Nie czu w nich tej sezamowej pasty - da豉m o jak捷 造磬 mas豉 orzechowego za du穎 i ta w豉郾ie nieszcz瘰na 造磬a przy熤i豉 smak sezamowego kremu, notabene, wcze郾iej dobrze wyczuwalnego (wiem, bo intensywnie "pr鏏owa豉m" surowe ciasto :)).

A za przepis dzi瘯uj Evence ;).

Sk豉dniki (na 30 ciasteczek):

  • 110g mi瘯kiego mas豉
  • 1/3 szklanki mas豉 orzechowego crunchy (u mnie pasta sezamowa i mas這)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1 czubata szklanka m彗i + do podsypywania
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych orzeszk闚 ziemnych (u mnie laskowe, zmielone wr璚z na py - sama nie wiem jaka ilo嗆)

Mas這 i mas這 orzechowe utrze z cukrem, doda jajko i dobrze ubi. M彗 z proszkiem do pieczenia przesia i wmiesza do masy. Wmiesza orzeszki. Z ciasta uformowa kul (je郵i si nie b璠zie da這 - doda m彗i), zawin望 w foli aluminiow i w這篡 do lod闚ki na 30 minut.

Uformowa z ciasta kulki (mi wysz這 30) i sp豉szczy (mo積a d這ni lub widelcem). U這篡 na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180ºC przez oko這 15 minut - na z這tobr您owo.

Te tak macie, 瞠 w kolejce do upieczenia czeka ca豉 lista przepis闚, a gdy nadchodzi wolny czas i ochota na wej軼ie do kuchni okazuje si, 瞠 w g這wie jest pustka? Ja mam tak prawie zawsze. Ile razy wiem, 瞠 przyjd go軼ie i trzeba ich czym pocz瘰towa - tyle razy wiem, 瞠 nie wiem ;) co mam upiec... Przegl康am te moje przepisy czekaj帷e w kolejce i nic.

Teraz ju wiem, 瞠 to zale篡 po prostu od mojego nastroju, od chwili i czynnik闚 tworz帷ych te chwil. Latem mog postanowi, 瞠 zrobi lody, czy zimny (brrr) deser. Ale zim wydaje mi si to ca趾owicie absurdalne. Jest jednak co, na co ochot ma si zawsze. Mo積a poda to na zimno, a jak przyjdzie taka ochota - to na ciep這.

Czekolada... To o niej mowa. Latem w formie lod闚, czy czekoladowego ciasta z owocami. A zim w postaci muffinek...

Przepis na te muffinki pochodzi od Cudawianki. Jej blog i ona sama kojarz mi si z latem - wtedy na這gowo ogl康a豉m jej wyczyny i czyta豉m oceny jej faceta, teraz ju m篹a. By to drugi blog, kt鏎ego zacz窸am czyta. Cudawianka ju nie prowadzi bloga, ale mam nadziej, 瞠 kiedy jednak wr鏂i.

Muffinki s pyszne, czekoladowe, 豉twe i szybkie (jak to zwykle mufinki) do przygotowania. Nie dzieli si sk豉dnik闚 na suche i mokre. Wszystko miesza si razem - w jednym garnku. I czekolada tak pi瘯nie pachnie ;)...

Muffinki upiek豉m z okazji Muffinkowej Soboty.

Sk豉dniki (na 12 muffinek):

  • 120g czekolady (u mnie s這dka)
  • 115g mas豉
  • p馧 szklanki cukru (u mnie troch mniej)
  • ekstrakt waniliowy (mo積a da cukier waniliowy lub, jak ja, aromat)
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki m彗i

Czekolad rozpu軼i w garnku z mas貫m. Ostudzi (ja z braku czasu przestudzi豉m tylko troszk - ale radz ostudzi ca趾owicie, muffiny s wtedy bardziej puszyste i zwarte). Wmiesza p馧 szklanki cukru, ekstrakt z wanilii i 3 jajka. Doda m彗 i wymiesza dok豉dnie (mo積a mikserem). Nape軟i foremki ciastem (do 3/4 wysoko軼i) i piec p馧 godziny w temperaturze 170ºC.

10:39, olalala77 , muffiny
Link Komentarze (9) »
鈔oda, 21 stycznia 2009

Czyli moja wersja 'raspberry and oatmeal swirls' Nigelli - cudownie 豉twego pucharka pe軟ego dobroci. Zamiast ciastek digestive - ciastka sezamowe (schowane i czekaj帷e na wtorek rano - dzie zrobienia deseru), zamiast malin - banany. Jogurt da豉m chudy i posypa豉m go sezamem. Bo jak瞠by inaczej - Sezamowy Tydzie ca造 czas trwa :)!

Sk豉dniki (na jedn porcj - oko這 100-150 ml):

  • kilka ciasteczek (u mnie 3 dosy ma貫)
  • 鈔edni banan (m鎩 by s這dki, je郵i jest potrzeba - doda troch cukru)
  • 100g jogurtu
  • 2 造磬i ziaren sezamu
Ciastka pokruszy, a banana rozgnie嗆 widelcem. Uk豉da: po這wa porcji ciastek, po這wa porcji banana, po這wa porcji jogurtu i jedna 造磬a sezamu. Na to w takiej samej kolejno軼i wy這篡 pozosta貫 sk豉dniki.



17:15, olalala77 , desery
Link Komentarze (11) »
 
1 , 2 , 3