Kuchnia 安i徠eczna 2009
wtorek, 01 grudnia 2009

1 grudnia przywita mnie ostrym podmuchem wiatru tu po tym, jak otworzy豉m drzwi.

Nagle wszystko zacz窸o inaczej pachnie, wygl康a, a nawet smakowa. Zacz窸o si odliczanie:

liczenie bombek,

przeliczanie m彗i potrzebnej do ulepienia pierog闚,

szacowanie liczby pierniczk闚 - tych ozdobionych i jeszcze go造ch, oraz tych wcale jeszcze nieupieczonych,

odliczanie dni do kupna choinki i do zobaczenia pierwszej gwiazdki.

I, tak jako, poczu豉m 鈍i皻a. Cho my郵ami wci捫 jeszcze jestem przy s這tnym listopadzie. Dlatego chc go ostatecznie po瞠gna - mo瞠 ciastem z dyni?

Tak, chyba tak. Jest korzenne, aromatyczne i po prostu listopadowe. Niezbyt s這dkie, ale oblane s這dkim lukrem. W sam raz na po瞠gnanie.


Ciekawe, czy jutro spadnie 郾ieg...


Cudawiankowe ciasto z dyni (do嗆 mocno przeze mnie zmienione)


Sk豉dniki:

  • 2 szklanki puree z dyni
  • 2 szklanki m彗i
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 z 250 gramowej kostki roztopionego mas豉
  • 3 jajka
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • olejek waniliowy
  • szczypta imbiru
  • 造瞠czka cynamonu
  • p馧 造瞠czki startej ga趾i muszkato這wej

Puree z dyni:

Wyskroba z dyni mi捫sz, wsadzi go do garnka i zala wod. Gotowa ze szczypt soli a zmi瘯nie. Zmiksowa za pomoc blendera.


Ciasto:

Roztopi i ostudzi mas這. Po陰czy je z przestudzonym puree z dyni, cukrem i jajkami. Doda przyprawy i olejek waniliowy.

Doda 2 szklanki m彗i i proszek do pieczenia. Miksowa a do po陰czenia.

Piec 35 - 40 minut w 180ºC.

Polukrowa.

Smacznego ;)!




Ciasto dyniowe upiek豉m z okazji Korzennego Tygodnia. Mam jednak kilkudniowy po郵izg w publikowaniu wpis闚 na blogu. Ptasiu, wybaczysz ;)?

23:57, olalala77
Link Komentarze (51) »
sobota, 28 listopada 2009

Dzi znalaz豉m grosza wdeptanego w ziemi.

A nie jest to proste, bo groszy niestety nie znajduje si od tak. Najpierw zauwa瘸sz b造sk s這鎍a w trawie, p騧niej s造szysz brzd瘯. I nigdy nie wiadomo, czy to, co podniesiesz, b璠zie kapslem od piwa, czy monet.

To b璠zie dobry dzie, pomy郵a豉m.

Bo cho wiatr, cho brudne ka逝瞠, cho b這to, szcz窷cia trzeba zawsze szuka.

Nawet wdeptanego w ziemi.

Cytrynowy sernik na zimno

  • 750g twarogu
  • 250ml krem闚ki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3,5 造磬i 瞠latyny
  • 1/4 - 1/3 szklanki wody
  • 3 cytryny

Cytryny sparzy i zetrze z nich sk鏎k. Do osobnego naczynia wycisn望 sok.

Krem闚k ubija, w tym czasie rozpuszczaj帷 3 造磬i 瞠latyny w 1/4 do 1/3 szklanki wrz帷ej wody. Do krem闚ki doda twar鏬 i cukier. Ubija.

Doda sk鏎k i sok z cytryn, wymiesza. Wla 瞠latyn do masy. Przela j do szczelnie wy這穎nego naczynia. Poczeka a st篹eje (min. 3 godziny)

Smacznego ;)!

00:38, olalala77
Link Komentarze (16) »
wtorek, 17 listopada 2009

S takie dni, kiedy nic si nie chce. Bo za oknem szaro, a my pod parasolem jesiennego deszczu, zn闚 wdepn瘭i鄉y w ka逝輳. I nawet lec帷 w g鏎, wydaje si, 瞠 si spada.

Codzienno嗆 oplata nas wtedy jak w捫 ofiar, jak ciep造 sweter zmarzni皻e ramiona. Co wtedy my郵e? Czy da si zatraci w ni bez walki?

Dlaczego nie. Je郵i codzienno嗆 jest wyj徠kowa, mo積a prze篡wa j codziennie na nowo. Bo cho trylogia sk豉da si z trzech cz窷ci, nikt nie powiedzia, 瞠 w trzeciej historia si ko鎍zy.

A co mo瞠 by nasz codzienno軼i?

Ciep貫 miejsce przy kominku,

Koperta u豉mki sekund przed rozdarciem,

Kartka "I love you" na lod闚ce,

S堯j z czekoladowymi ciasteczkami.


Ciasteczka orzechowo - czekoladowe

Sk豉dniki (ponad 35 du篡ch ciastek):

  • 250g mas豉
  • 2,5 - 3 szklanki m彗i pszennej
  • szklanka cukru (mo瞠 by cukier puder)
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 造磬i kakao
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • tabliczka bia貫j czekolady
  • 50g orzech闚
  • aromat migda這wy


Posieka czekolad.

Mi瘯kie mas這, cukier, jajka i aromat po陰czy z m彗 i zagnie嗆 szybko kruche ciasto. Nie dodawa od razu 3 szklanek m彗i, tylko wsypywa j stopniowo. Gdy ciasto b璠zie zagniecione, doda posiekan czekolad i orzechy.

Formowa z ciasta kulki wielko軼i niedu瞠go orzecha w這skiego, uk豉da na blaszce, lekko sp豉szczy. Mi璠zy kulkami zachowa do嗆 du瞠 odst瘼y, w trakcie pieczenia "rozlej si".

Piec w temperaturze 180ºC przez oko這 10 minut. Przestudzi oko這 10 minut na blaszce, a gdy w miar ostygn, zdj望.

Smacznego ;)!

00:20, olalala77
Link Komentarze (19) »
czwartek, 12 listopada 2009

Najbardziej lubi te codzienne drobne przyjemno軼i. Ciep造 kubek kawy opr騜niany na tarasie przy wt鏎uj帷ym zimnym wietrze i szalik, w kt鏎y mo積a si zag喚bi, czuj帷 jesienne ciep這.


Zwijanie rogali w takt wolnej muzyki i poszukiwania skarbu w puszce herbaty.

Takim przyjemno軼iom mo積a oddawa si tylko jesieni. Kawa tylko wtedy smakuje tak intensywnie, a lec帷a z niej mi這 pachn帷a stru磬a pary, miesza si z siwym dymem w aromatyczn mieszank zapach闚 jesieni. Gdyby zamkn望 j we flakoniki, co bardzo chc zrobi, postawi豉bym j tu za 鈍ie膨 butl rosy i woni pieczonego domowego ciasta.

No i gdzie ko這 aromatu domowej sk鏎ki pomaranczowej.

Przepraszam... mandarynkowej!


Bo rogale marci雟kie bez niej nie istniej.


Rogale marci雟kie mojej babci

Sk豉dniki na ciasto (oko這 30 rogali):

  • 4 造磬i cukru + 1
  • mleko
  • kostka dro盥篡 (100g)
  • 4 jaja
  • cukier waniliowy
  • 1 kg m彗i
  • 2 kostki margaryny (500g)
  • p堯cienny worek, w kt鏎y mo積a w這篡 ciasto


Stopi na patelni dwie kostki mas豉, w tym czasie do garnuszka wla troch mleka (oko這 30 ml) i wkruszy dro盥瞠 oraz wsypa 造磬 cukru, podgrza, a po chwili zdj望 z ognia. Do miski wsypa pozosta陰 ilo嗆 cukru (4 造磬i) oraz cukru waniliowego i wbi kolejno jajka, ca造 czas ucieraj帷. Wsypa m彗, wla rozpuszczone mas這 i wla wyro郾i皻e dro盥瞠.

Zagnie嗆 ciasto, w這篡 do woreczka (najlepiej z materia逝, cho plastikowy te powinien si sprawdzi) i prze這篡 do nape軟ionej wod misy do czasu, gdy ciasto wyp造nie na powierzchnie (oko這 godziny).


Sk豉dniki na nadzienie:

  • 2 szklanki orzech闚
  • 1,5 szklanki cukru pudru (150g)
  • aromat migda這wy
  • sk鏎ka pomara鎍zowa
  • 50 g rodzynek
  • 100g obranych migda堯w
  • 300g bia貫go maku
  • mleko


Mak sparzy, zostawi na jaki czas (najklepiej na ca陰 noc). Migda造 i orzechy zmieli. Wsypa je do miski, doda mak, cukier i aromat, wymiesza. Masa powinna by g瘰ta na tyle, aby nie mia豉 konsystencji lej帷ej, ale te nie powinna by bardzo mocno zwarta. Najlepiej regulowa to za pomoc mleka. Gdy masa
b璠zie gotowa, wmiesza rodzynki.


Dodatkowo:

  • rozbe速ane jajko
  • posiekane migda造 lub orzechy do posypania
  • cukier puder
  • woda



Przygotowanie rogali:

Ciasto podzielone na 3 cz窷ci (im wi璚ej cz窷ci a mniejsze ko這, tym mniejsze b璠 rogale) rozwa趾owa na ko這 lub kwadrat, podzieli je no瞠m na 8 tr鎩k徠闚. Na ka盥y na這篡 nadzienie, zwija od ramion tr鎩k徠闚 do wierzcho趾a. Rogale posmarowa dok豉dnie rozbe速anym jajkiem, mo積a ju teraz posypa orzechami lub migda豉mi. Uk豉da je w kilkucentymetrowych odst瘼ach, gdy troch urosn. Piec przez 30 min w 180ºC. Polukrowa.

Smacznego ;)!

23:10, olalala77
Link Komentarze (19) »
niedziela, 08 listopada 2009

Li軼ie z drzew opad造, tworz帷 kolorowe pos豉nie dla prusz帷ego 郾iegu.

好ieg stopnia, a krokusy wyjrza造 spo鈔鏚 traw.

Krokusy przekwit造, ust瘼uj帷 miejsca truskawkom.

I zn闚 spad造 li軼ie.

Tak w豉郾ie min掖 m鎩 pierwszy rok blogowania. Czego si nauczy豉m?

Zagniatania kruchego ciasta i wymy郵ania w豉snych przepis闚. Oddzielania bia趾a od 鄴速ka. I robienia dro盥穎wego. I jeszcze chyba, tak troszk, robienia zdj耩. A fotografi polubi豉m do tego stopnia, 瞠 wakacyjne wstawanie o pi徠ej rano, aby zd捫y na wsch鏚 s這鎍a, nie by這 traum lecz przyjemno軼i.

I nauczy豉m si jeszcze, 瞠 na Was, bloggerach, mo積a zawsze polega ;)!


To teraz zapraszam na crumble. Bez 鈍ieczki, bo tak wypad這. Bez fanfar, bo za proste. Ale za to jakie pyszne! Najpyszniejsze urodzinowe crumble na 鈍iecie.

Z gruszkami.




A przepis... przepis b璠zie jutro [to jutro dzi, nie to jutro jutro ;P]

00:24, olalala77
Link Komentarze (22) »
poniedzia貫k, 05 pa寮ziernika 2009

B璠zie kr鏒ko. B璠 gruszki i b璠zie czekolada. Czy trzeba czego wi璚ej?


Gruszkowa tarta czekoladowa Ani


Sk豉dniki na kruche ciasto:

300 g m彗i pszennej
200 g mas豉
100 g cukru pudru
1 jajko


Sk豉dniki na farsz:

150 g startej czekolady deserowej
4 gruszki
125 ml 鄉ietany krem闚ki
2 jajka
3 造磬i sto這we cukru
troch soku z cytryny

Zagnie嗆 szybko m彗 z mas貫m, doda cukier puder i jajko. Wy這篡 nim form o 鈔ednicy 25 cm i podpiekam 15 minut w temperaturze 200ºC.

W czasie, gdy ciasto si podpieka, obra gruszki, przeci望 je na p馧 i usun望 gniazda nasienne. Naci望 wzd逝 na cienkie plasterki i skropi sokiem z cytryny, by nie sczernia造. 妃ietan wymiesza mikserem z jajkami.

Na podpieczony sp鏚 wysypa tart czekolad, a na niej u這篡 po堯wki gruszek. Jajeczno-鄉ietanow mas wyla dooko豉 gruszek, uwa瘸j帷, by nie zala od g鏎y owoc闚. Wystaj帷e wierzcho趾i gruszek posypa br您owym cukrem.

Piec przez kolejne 30 minut w temperaturze 180 st. C.

Smacznego ;)!


23:03, olalala77
Link Komentarze (22) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18